Fontos mérföldkövet értek el az 5G-s telefonok

2022 / 03 / 20 / Bobák Áron
Fontos mérföldkövet értek el az 5G-s telefonok
A legfrissebb adatok szerint idén januárban már több 5G-s okostelefont adtak el, mint 4G-set, az olló pedig várhatóan innentől folyamatosan csak nyílni fog.

A Counterpoint Research piacelemző statisztikái szerint januárban a világszerte értékesített okostelefonok 51%-a rendelkezett 5G adatkapcsolattal, így az új adatátviteli technológia megjelenése óta most először történt meg, hogy egy hónapban több 5G-s telefont adtak el, mint olyat, ami csak 4G-s adatkapcsolatra képes.

Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen ahogy nemrég beszámoltunk róla, a 2021-ben a legnagyobb darabszámban eladott készülékek listájának első öt helyét iPhone-ok foglalták el, amelyek közül az iPhone 11 az egyetlen, amelyben nem található meg az 5G-s modem. Éppen emiatt ezekből a statisztikákból viszonylag nehéz megállapítani, hogy a felhasználóknak mennyire fontos, hogy a telefonjuk rendelkezzen a korábbinál gyorsabb adatátviteli funkcióval: az Apple a 2020-ban bemutatott iPhone 12 óta kizárólag 5G-képes telefonokat mutatott be, a Samsung pedig az idén februárban bemutatott Galaxy S22-szériánal döntött úgy, hogy már nem készít belőle olyan változatot, ami csak 4G-s adatkapcsolattal rendelkezik. Ez a trend ma már a középkategóriás telefonoknál is megfigyelhető, a néhány napja bemutatott, 100 és 200 ezer forint közötti árkategóriában mozgó Galaxy A53-nak és A33-nak például a korábbi évektől eltérően már szintén nincs 4G-s változata.


Az 5G- és 4G- képes okostelefonok eladásainak alakulása 2019 januárja óta (Fotó: Counterpoint Research)

Ahogy a Counterpoint Research elemzése megemlíti, az 5G elterjedésében a hálózatok egyre szélesebb körű kiépülése mellett fontos szerepe volt annak is, hogy a MediaTek és a Qualcomm egyre olcsóbban adja az 5G modemmel ellátott processzorait, így várható, hogy a közeljövőben az 5G egyre inkább elterjed a 200 dollár alatti, belépő szintű telefonokban is. Ez újabb lökést adhat az ilyen telefonok terjedésének, hiszen amíg az 5G-s telefonoknak eddig főleg Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Kínában volt jelentős a piaci részesedése, az olcsóbb 5G-s telefonok megjelenésével a technológia más térségekben is elterjedhet.

Ezzel együtt még sok időbe fog telni, mire az 5G-képes telefonokból összességében is több lesz, mint 4G-sekből. A Statista adatai szerint tavaly júniusban mindössze a felhasználók 22%-a rendelkezett 5G-s készülékkel, ami a nem reprezentatív felmérésünk szerint nagyjából egybevág az ilyen telefonok hazai elterjedtségével. Amikor tavaly ősszel megkérdeztük az olvasóinkat, a több mint háromezer válaszadónak mintegy ötöde (21%) mondta, hogy már van 5G-s telefonja, és további 11% gondolta úgy, hogy a következő egy évben 5G-s készülékre fog váltani.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)

Az 5G megváltoztatja mobilozási szokásainkat, az emberiség egyhetedének válaszai alapján Akinek van már 5G-s hozzáférése, átlagban többet játszik a felhőben, több 4K-s streaming filmet vagy videókat néz, és használja a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásokat is - állítja egy friss felmérés.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.