iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai

2022 / 03 / 13 / Bobák Áron
iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai
Az Apple egyeduralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen a prémium kategóriás mobilok terén, de a top 10-be azért odafért két Xiaomi és egy Samsung készülék is.

A Counterpoint Research piackutató idén is összeállította a tavalyi év legnagyobb darabszámban értékesített telefonjainak top 10-es listáját, amelyen az elmúlt évekhez képest nem sok változás történt: az Apple telefonjai toronymagasan a legnépszerűbbek, az iPhone-ok mellett a top 10-be csak a Samsung és a Xiaomi olcsóbb telefonjainak sikerült beverekedniük magukat.

A legnagyobb darabszámban értékesített telefon a 2020 októberében bemutatott iPhone 12 lett, de még a csupán tavaly szeptemberben érkező iPhone 13-nak is sikerült odaférnie a harmadik helyre. Ez elsősorban az Apple borzasztóan erős utolsó negyedévének köszönhető, amivel ideiglenesen az első helyet is átvették a Samsungtól, igaz, ha az egész évet vesszük alapul, a koreai gyártó piacvezető pozíciója még így sincs veszélyben. A listára ránézve ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha darabszámban nem is, a bevételek és profit szempontjából az Apple továbbra is toronymagasan vezet, hiszen amíg a lista első öt helyét az ő csúcskategóriás telefonjaik foglalják el, a Samsung és a Xiaomi csupán az olcsóbb, belépőszintű Galaxy A12-vel és Redmi 9A-val, valamint a középkategóriás Redmi 9-cel képviseltetik magukat.

Az Apple fölényét mi sem jelezhetné jobban, mint hogy még a két évvel korábban bemutatott iPhone 11-ből is több fogyott, mint bármelyik nem-Apple telefonból.

A piackutató arra is felhívja a figyelmet, hogy a top 10-be tartozó telefonok részesedése évről-évre növekszik, olyannyira, hogy tavaly a fenti tíz telefon tette ki az eladott készülékeknek csaknem az ötödét. A 19,2%-os részesedés egészen nyomasztó fölénynek hat annak tudatában, hogy a Counterpoint Research adatai szerint 2021-ben összesen mintegy 4200 különböző telefont árultak a világon.

A rendkívül erős negyedik negyedévvel egyébként az Apple nem csak sikeresen tartotta maga mögött a Huawei helyén feltörekvő Xiaomit, de egészen megközelítették a Samsungot is: az IDC statisztikái szerint míg a koreai gyártó 2021-ben 272, addig az Apple csaknem 236 millió készüléket értékesített. Mögöttük a Xiaomi, az Oppo valamint a Vivo következik - ez az öt gyártó jelenleg a teljes mobilpiac 71%-át uralja.

(Borítókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Óriási az Apple előnye a prémium okostelefonok piacán Bár az Apple globálisan már csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és a Xiaomi mögött, a 400 dollár feletti telefonok szegmensében továbbra sincs vetélytársuk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.