iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai

2022 / 03 / 13 / Bobák Áron
iPhone, iPhone és iPhone: ezek voltak a tavalyi év legnépszerűbb telefonjai
Az Apple egyeduralma továbbra is megkérdőjelezhetetlen a prémium kategóriás mobilok terén, de a top 10-be azért odafért két Xiaomi és egy Samsung készülék is.

A Counterpoint Research piackutató idén is összeállította a tavalyi év legnagyobb darabszámban értékesített telefonjainak top 10-es listáját, amelyen az elmúlt évekhez képest nem sok változás történt: az Apple telefonjai toronymagasan a legnépszerűbbek, az iPhone-ok mellett a top 10-be csak a Samsung és a Xiaomi olcsóbb telefonjainak sikerült beverekedniük magukat.

A legnagyobb darabszámban értékesített telefon a 2020 októberében bemutatott iPhone 12 lett, de még a csupán tavaly szeptemberben érkező iPhone 13-nak is sikerült odaférnie a harmadik helyre. Ez elsősorban az Apple borzasztóan erős utolsó negyedévének köszönhető, amivel ideiglenesen az első helyet is átvették a Samsungtól, igaz, ha az egész évet vesszük alapul, a koreai gyártó piacvezető pozíciója még így sincs veszélyben. A listára ránézve ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy ha darabszámban nem is, a bevételek és profit szempontjából az Apple továbbra is toronymagasan vezet, hiszen amíg a lista első öt helyét az ő csúcskategóriás telefonjaik foglalják el, a Samsung és a Xiaomi csupán az olcsóbb, belépőszintű Galaxy A12-vel és Redmi 9A-val, valamint a középkategóriás Redmi 9-cel képviseltetik magukat.

Az Apple fölényét mi sem jelezhetné jobban, mint hogy még a két évvel korábban bemutatott iPhone 11-ből is több fogyott, mint bármelyik nem-Apple telefonból.

A piackutató arra is felhívja a figyelmet, hogy a top 10-be tartozó telefonok részesedése évről-évre növekszik, olyannyira, hogy tavaly a fenti tíz telefon tette ki az eladott készülékeknek csaknem az ötödét. A 19,2%-os részesedés egészen nyomasztó fölénynek hat annak tudatában, hogy a Counterpoint Research adatai szerint 2021-ben összesen mintegy 4200 különböző telefont árultak a világon.

A rendkívül erős negyedik negyedévvel egyébként az Apple nem csak sikeresen tartotta maga mögött a Huawei helyén feltörekvő Xiaomit, de egészen megközelítették a Samsungot is: az IDC statisztikái szerint míg a koreai gyártó 2021-ben 272, addig az Apple csaknem 236 millió készüléket értékesített. Mögöttük a Xiaomi, az Oppo valamint a Vivo következik - ez az öt gyártó jelenleg a teljes mobilpiac 71%-át uralja.

(Borítókép: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Óriási az Apple előnye a prémium okostelefonok piacán Bár az Apple globálisan már csak a harmadik legnagyobb gyártó a Samsung és a Xiaomi mögött, a 400 dollár feletti telefonok szegmensében továbbra sincs vetélytársuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.