Az 5G megváltoztatja mobilozási szokásainkat, az emberiség egyhetedének válaszai alapján

2021 / 06 / 19 / Justin Viktor
Az 5G megváltoztatja mobilozási szokásainkat, az emberiség egyhetedének válaszai alapján
Akinek van már 5G-s hozzáférése, átlagban többet játszik a felhőben, több 4K-s streaming filmet vagy videókat néz, és használja a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásokat is - állítja egy friss felmérés.

1,3 milliárd válaszadó

Az Ericsson kutatása több mint 1,3 milliárd felhasználó, köztük 220 millió 5G felhasználó szokásait elemezte, vagyis ez az eddigi legnagyobb 5G felhasználói viselkedést kutató felmérés. Az eredmények szerint az 5G-re váltó felhasználók több időt töltenek felhőből streamelt videojátékokkal és kiterjesztett valósággal, és kevesebbszer veszik igénybe otthonukban és vagy a wifit. Sokan ugyanakkor elégedetlenek a rendelkezésre álló alkalmazásokkal, amelyek szerintük nem használják még ki eléggé az 5G nyújtotta lehetőségeket, és fontosabbnak tartják a beltéri lefedettséget még a letöltési sebességnél is.

A kutatást az Ericsson ConsumerLab részlege végezte, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a 4G/5G váltás az okostelefont használókra, és hogy az ezen túlesett felhasználók mit várnak a jövőben a technológiától. A felmérés 26 országban zajlott, köztük az Egyesült Államokban, Kínában, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban.

A kutatás eredményeképp létrejött tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az 5G már most új felhasználói szokások megjelenését eredményezte.

Az 5G világa

Az eredmények szerint az 5G felhasználók az alábbi tevékenységekre fordítottak több időt 4G-s társaikhoz képest (hetente):

 • 2 órával több felhőből streamelt játék
 • 1 óra 16 perccel több zenestreamelés
 • 1 óra 11 perccel több nagyfelbontású videók streamelése
 • 1 óra 11 perccel több virtuális valóság (VR) tartalom fogyasztása
 • 1 órával több élő közvetítés
 • 1 órával több 360 fokos HD videók nézése
 • 1 órával több kiterjesztett valóság (AR) tartalom fogyasztása

Ami hiányzik

Míg a megkérdezett 5G felhasználók a hálózat sebességével elégedettek, nagyjából 70 százalékuk elégedetlen az innovatív szolgáltatások és az 5G képességeit valóban kihasználó új alkalmazások elérhetőségével. Az elégedetlenség mértékét jól példázza, hogy akár 20-30 százalékkal is hajlandóak lennének többet fizetni olyan 5G előfizetésekért, melyekben kifejezetten az 5G-re épülő extra szolgáltatások vannak.

A koronavírus világjárvány miatti korlátozások nagy szerepet játszottak abban, hogy az 5G korai felhasználóinak nagy része főként beltéren használta a technológiát. A beltéri lefedettség fontos az embereknek, ötből egy 5G mobilfelhasználó arról számolt be, hogy az 5G kapcsolat nyújtotta előnyök miatt kevesebbszer csatlakozik a wifire beltéren. A felhasználók kétszer fontosabbnak jelölték meg a beltéri lefedettséget, mint a sebességet vagy az akkumulátor élettartamát.

Az ausztriai Graz az 5G-re és az IoT-re támaszkodva alakul okosvárossá A valódi autonómiával, reális helyzetértékeléssel, és bátor jövőképpel rendelkező városok világszerte ráléptek már az okosvárossá válás útjára. A Citycom Telecommunication Graz teljes Stájerországot lefedő 5G hálózat szállítására szerződött a Nokiával, ami új bevételi lehetőségeket is teremt város számára.

A szolgáltatóknál pattog a labda

A kutatás eredményeképpen öt ajánlás is született a szolgáltatók számára, a rövid és hosszútávú felhasználói igényeket is figyelembe véve:

 • az 5G-vel kapcsolatos ismeretek bővítése és az 5G használat előnyeinek megismertetése
 • a bel- és kültéri 5G lefedettség egyenletes minőségének biztosítása
 • az új 5G szolgáltatások hálózati követelményeihez való alkalmazkodás
 • a felhasználók igényeire válaszoló új 5G használati módok bevezetése
 • a már meglévő és a jövőben megvalósuló használati módok elérhetőségének bővítése partnerek révén

Jasmeet Singh Sethi, a ConsumerLab Ericsson Research elmondta: „Az 5G hálózati élményt vizsgáló eddigi kutatások, főként a hálózat sebességet és lefedettségét vizsgálták független mérésekre alapozva. Csakhogy ugyanilyen fontos annak megértése, hogy a korai 5G felhasználók miként élték meg a technológia használatát. Az ismertetett öt ajánlásra támaszkodva a szolgáltatók felgyorsíthatják az 5G-re váltást és kielégíthetik a felhasználói igényeket”. A teljes felmérés ezen a linken tölthető le.

(Forrás: Ericsson Kép: Ericsson)

Ez is érdekelhet:

Fél éves tesztidőszak után elindult az ország első 5G-s "wireless" gyára A Foxconn komáromi gyárában 6 hónap tesztelés után már 5G privát hálózaton keresztül működik a PC tesztelés. Az 5G infrastruktúra kiépítését az Ericsson és a Vodafone Magyarország segítségével valósították meg.

Innovációs nap zajlott a BME-n, izgalmas előadókkal és témákkal A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Innovációs napján számos fontos, a tudományt érintő bejelentés mellett a jövőben tervezett nagy programokról is lerántották a leplet, izgalmas technológiai demonstrációkkal. Részletek a beszámolónkban.

Majdnem teljes 5G lefedettség Budapesten a Vodafone-tól A Vodafone Budapest belvárosában egy éve indította el az ország első kereskedelmi 5G hálózatát. Mostantól fokozatosan, Budapesten kívül további nagyvárosokban is elérhetővé válik majd az újgenerációs mobilhálózat.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.