Fontos munka vette kezdetét a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorban

2024 / 03 / 27 / Bobák Zsófia
Fontos munka vette kezdetét a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorban
Javítják a hibás alkatrészeket, amelyek miatt egy időre leállt az ITER összeszerelése.

A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER) építése nagyban zajlik, azonban nem várt problémák miatt egyes alkotórészeket javítani kell, mielőtt a helyükre kerülnének. A kérdéses elemek a vákuumkamra szektorai, amelyek méretbeli eltérései szükségessé teszik a helyreigazítást: a hibák miatt ugyanis nem lehet a modulok összeillesztését megfelelően és biztonságosan kivitelezni. Több egységgel is akadtak probléma, de a már elkészült és az ITER építési helyszínére leszállított szektorok közül a hatos számút be is helyezték abba az üregbe, ami a tokamak végleges otthona lesz és ahol az összeállítást elvégzik, emiatt a szektor kiemelése még több nehézséget és késlekedést okozott.

Bár a korrigálást igénylő rendellenességeket, illetve ezek némelyikét már közel négy évvel ezelőtt detektálták, a javítási munkák előkészítése sok időt vett igénybe. Az ITER Szervezet március 25-ei bejelentése szerint azonban a helyreállítás megkezdődött az ITER szerelőcsarnokában. A közel húsz méter magas állványzaton dolgozó szakembereknek extrém precizitással kell helyrehozniuk a hibákat és kialakítani a végleges formát: ehhez pontosan elhelyezett, apró, olvasztott fémgolyókat raknak a kérdéses részekre, majd a megfelelő vastagság elérése után a felesleget automata eszközökkel eltávolítják és kialakítják a lehető legideálisabb alakot.

A teljes javításhoz szektoronként 24 kilogrammnyi fémre van szükség. Jelenleg a 7-es szektor javítása zajlik, de ez a korrekciós munkáknak csak a kezdete: a méretbeli eltérések kiigazítása mellett ugyanis a hővédő borítást is cserélni kell a modulokon, mielőtt a helyükre kerülhetnének.

Az ITER Saint-Paul-lez-Durance-ban található építési területén legutóbb tavaly decemberben repült keresztül egy drón, aminek felvételein látható, hogy mely épületek készültek már el a teljes komplexumból. A videó ezenkívül azt is bemutatja, hogyan zajlik a hatalmas poloidális mágnestekercsek tárolása, valamint hogyan készítik elő a helyszínt a hővédő borítás cseréjére.

(Fotó: ITER Szervezet)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.