Fontos teszten van túl a SpaceX kínai kihívója

2023 / 11 / 11 / Bobák Áron
Fontos teszten van túl a SpaceX kínai kihívója
Az iSpace lehet a második olyan privát vállalat a világon, amely olyan rakétával rendelkezik, ami képes elérni az alacsony Föld körüli pályát, a rakéta első fokozata pedig a saját hajtóműve segítségével vissza tud térni a Földre.

Bár a pekingi székhelyű cég ettől a céltól még messze jár, ugyanakkor múlt csütörtökön egy jókora lépést tettek a terveik megvalósulása felé, amikor sikeres "ugrást" hajtottak végre a Hyperbola-2 nevű rakéta prototípusával - írja a South China Morning Post. A november 3-án, a Csiucsüan Űrközpontban végrehajtott teszt során az iSpace rakétája 178 méteres magasságig emelkedett, majd szépen visszaereszkedett az indítóállásra. A teszt jelentőségét elsősorban az adja, hogy most tesztelték először élesben azt a saját fejlesztésű oxigén-metán hajtóművet, amelyet a következő generációs Hyperbola-3 rakétánál is alkalmazni fognak.

A hét évvel ezelőtt alapított iSpace már eddig is komoly sikereket ért el, hiszen 2019-ben ők lettek az első kínai magánvállalat, amelynek a rakétája elérte az alacsony Föld körüli pályát. A Hyperbola-1 sikere után a cég nekifogott a következő generációs rakéta fejlesztésének, amely már 28 méter magas lett volna és a tervek szerint 1,7 tonnányi hasznos terhet tudott volna a világűrbe juttatni, azonban idén nyáron az iSpace bejelentette, hogy a Hyperbola-2 helyett minden energiájukat a Hyperbola-3-ra fordítják. A várhatóan 2025-re elkészülő rakéta ugyan még mindig nem fogja megközelíteni a Falcon-9 képességeit, amely egyszerre akár 17 tonnányi terhet is el tud juttatni az alacsony Föld körüli pályára, ám a 8,5 tonnás kapacitásával és a többször felhasználható kialakításának köszönhetően így is rendkívüli ugrást jelenthet az űripar számára.

A SpaceX-en kívül egyelőre csupán két olyan cég van a világon, akik sikerrel építettek többször használható rakétát, ám közülük a Blue Origin New Shepard rakétája csak szuborbitális repülésekre képes, míg az új-zélandi Rocket Lab Electron rakétája nem a hajtóműve segítségével ereszkedik vissza, hanem ejtőernyőket használ a visszatéréshez.

Felszállás közben darabjaira robbant a SpaceX marsrakétája Az indítás ezúttal már sikeres volt, ám a Starship nem tudott leválni a Super Heavy hordozórakétáról.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.