Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban

2020 / 12 / 29 / Pőcze Balázs
Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban
2021. január elsejével megváltozik a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállását szabályozó törvény. A legértékesebb termékek esetében három évre nyúlik az eddigi egyéves periódus.

Ahogyan a pénzügyekkel és pénzügyi tudatossággal foglalkozó Kiszámoló blogról megtudtuk, idén már nem nagyon érdemes venni semmit, ami drágább, mint százezer forint, és nincs rá azonnal szükségünk. Az eddigi egyéves kötelező jótállás 10 és 100 000 forint között marad egy év, viszont

  • 100 000 és 250 000 forint között két évre,
  • 250 000 forint fölött három évre nő.

A törvény hatálya alá esett eddig szinte minden, aminek a jótállási jegyét gondosan el szokás tenni valahova, ahol aztán nem találjuk: háztartási készülékek, konyhai kisgépek, szerszámok, gyógyászati segédeszközök, szórakoztatóelektronikai cikkek és így tovább. A blogposzt kiemeli, hogy a hosszú lista most kiegészült egyéb, jellemzően ház körüli termékekkel, mint a napelem, a riasztó vagy a szaniterek.

Jótállás, szavatosság, garancia

A jótállás fogalmát nagyon könnyű összekeverni a szavatosságéval - utóbbiból pedig az Európai Unióban kötelezően jár a két év. Fogyasztói szempontból a jótállás azért szerencsésebb, mert

ebben az esetben nem kell bizonyítanunk semmit: visszavisszük a terméket, és vagy megjavítják, vagy kapunk egy újat, vagy visszakapjuk a pénzünket.

A szavatosság esetében nekünk kell bizonyítanunk, hogy a terméket hibásan kaptuk meg. Garanciáról pedig akkor szokás beszélni, amikor a kereskedő kiterjeszti a jótállást, amiért külön pénzt is kérhet; például önként meghosszabbítja a kötelező jótállási periódust, vagy az adott szerződés feltételei alapján biztosít minket a készülék leejtése, megrongálódása ellen is, amit egyébként a jótállás nem fedezne.

A Kiszámoló blogposztjából az is kiderül, hogy ezek a feltételek csak magánszemélyekre vonatkoznak, vállalkozókra és vállalkozásokra nem.

További cikkek a témában:

Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.

Hova forduljunk, ha átvert minket a külföldi webáruház? Internetről rendelni ma már majdnem ugyanolyan egyszerű és biztonságos, mintha besétálnánk egy boltba, és a kasszánál kifizetnénk az árut, de néha mégis előfordul, hogy a csomagunk nem érkezik meg, esetleg hibás árut kapunk, vagy nem azt kapjuk, amit eredetileg rendeltünk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.