Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban

2020 / 12 / 29 / Pőcze Balázs
Fontos változások lépnek életbe január elsejével a jótállással kapcsolatban
2021. január elsejével megváltozik a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállását szabályozó törvény. A legértékesebb termékek esetében három évre nyúlik az eddigi egyéves periódus.

Ahogyan a pénzügyekkel és pénzügyi tudatossággal foglalkozó Kiszámoló blogról megtudtuk, idén már nem nagyon érdemes venni semmit, ami drágább, mint százezer forint, és nincs rá azonnal szükségünk. Az eddigi egyéves kötelező jótállás 10 és 100 000 forint között marad egy év, viszont

  • 100 000 és 250 000 forint között két évre,
  • 250 000 forint fölött három évre nő.

A törvény hatálya alá esett eddig szinte minden, aminek a jótállási jegyét gondosan el szokás tenni valahova, ahol aztán nem találjuk: háztartási készülékek, konyhai kisgépek, szerszámok, gyógyászati segédeszközök, szórakoztatóelektronikai cikkek és így tovább. A blogposzt kiemeli, hogy a hosszú lista most kiegészült egyéb, jellemzően ház körüli termékekkel, mint a napelem, a riasztó vagy a szaniterek.

Jótállás, szavatosság, garancia

A jótállás fogalmát nagyon könnyű összekeverni a szavatosságéval - utóbbiból pedig az Európai Unióban kötelezően jár a két év. Fogyasztói szempontból a jótállás azért szerencsésebb, mert

ebben az esetben nem kell bizonyítanunk semmit: visszavisszük a terméket, és vagy megjavítják, vagy kapunk egy újat, vagy visszakapjuk a pénzünket.

A szavatosság esetében nekünk kell bizonyítanunk, hogy a terméket hibásan kaptuk meg. Garanciáról pedig akkor szokás beszélni, amikor a kereskedő kiterjeszti a jótállást, amiért külön pénzt is kérhet; például önként meghosszabbítja a kötelező jótállási periódust, vagy az adott szerződés feltételei alapján biztosít minket a készülék leejtése, megrongálódása ellen is, amit egyébként a jótállás nem fedezne.

A Kiszámoló blogposztjából az is kiderül, hogy ezek a feltételek csak magánszemélyekre vonatkoznak, vállalkozókra és vállalkozásokra nem.

További cikkek a témában:

Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre Címkék is fognak segíteni abban, hogy az eszköz, amit megvennénk, mennyire könnyen javítható.

Hova forduljunk, ha átvert minket a külföldi webáruház? Internetről rendelni ma már majdnem ugyanolyan egyszerű és biztonságos, mintha besétálnánk egy boltba, és a kasszánál kifizetnénk az árut, de néha mégis előfordul, hogy a csomagunk nem érkezik meg, esetleg hibás árut kapunk, vagy nem azt kapjuk, amit eredetileg rendeltünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.