Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre

2020 / 11 / 26 / Pőcze Balázs
Egyszerűbben, olcsóbban szervizelhetjük a kütyüinket jövőre
Az európaiak hetvenhét százaléka szívesebben javíttatná az eszközeit, mint cserélné, és nagyjából ugyanennyien gondolják úgy, hogy a gyártóknak törvény kéne, hogy előírja, hogy ebben segítsék őket. Az Európai Parlament döntése után látványos változások jöhetnek jövőre.

Ahogyan arról márciusban a Rakétán is beszámoltunk, az Európai Unióban is egyre komolyabban veszik az elektronikai hulladék visszaszorítását - a kontinensen csak az e-szemét 40%-át hasznosítjuk újra. Az Európai Bizottság célja, hogy a 2050-re kitűzött európai karbonsemlegességhez az is hozzájáruljon, hogy tovább tudjuk használni, és egyszerűbben tudjuk újrahasznosítani a telefonjainkat, tabletjeinket, laptopjainkat. A Bizottság javaslatait most megszavazta a Parlament, így úgy tűnik,

látványos változások jöhetnek a területen, akár már jövőre.

A Bizottság feladata most, ahogyan arról a kütyüket szétszedő és a javíthatóságukat értékelő iFixit beszámolt, hogy kidolgozzon egy kötelező címkézési rendszert, amely "egyszerűen, érthetően és azonnal láthatóan" adja a tudtunkra, hogy a telefon, tablet vagy számítógép, amit nézegetünk, milyen élettartamra számíthat és hogyan, mennyire javítható. Hasonlóan, mint az élelmiszereknél, amelyeken látjuk, hogy mennyi szénhidrátot, cukrot vagy sót tartalmaznak. Emellett arra is számíthatunk a The Verge szerint, hogy előírják, a független szervizek is hozzá kell, hogy férjenek majd a javításokhoz szükséges eszközökhöz, illetve a javítási útmutatók is publikusak lesznek.

Franciaországban már januárban érkeznek a javíthatósági indexek, amelyeket az iFixit szakembereivel közösen dolgoztak ki. A franciák egy tízes skálán láthatják majd, hogy ha elromlik az eszköz, ők maguk meg tudják-e javítani, vagy még a szakemberek is csak a legközelebbi kukáig viszik majd el. Ausztriában emellett még a szervizszolgáltatások után fizetendő adót is csökkentik.

Globális kérdés

Az Egyesült Államokban szavazás is volt a kérdésről, bár ott nem a kütyük, hanem az autók miatt. Az elnökválasztás napján Massachusets államban arról is kikérték a polgárok véleményét, hogy törvény írja-e elő, hogy egy autót minél szélesebb körben kell szervizelhetővé tenni. Azzal ugyanis, hogy a kocsijaink egyre több adatot rögzítenek, majd adnak tovább a gyártónak, elképzelhetőnek tűnt, hogy a teljes szervizelési folyamatot automatizálják és leszűkítik: a Fordom észleli, hogy gond van, szól a cégnek, a cég megkeresi a legközelebbi márkaszervizt, lefoglalja az időpontot, és már mehetek is. Kényelmes? Persze. Olcsó és jó? Nem biztos. A javaslatot ellenző vállalatok azt mondták, hogy ha az autó adataihoz mások, például független szervizek is hozzáférhetnek, azzal veszélybe kerül a sofőrök privát szférája - még ijesztgetős kampányt is indítottak, amelyben egy nőt egy félelmetes alak támad meg egy parkolóban. Az igennel szavazásra buzdítók ezzel szemben azzal érveltek, hogy ha már az ember megvette az autóját, hadd döntse el maga, hogy hol és milyen adatok birtokában javíttatná meg.

A massachusetsiek háromnegyede igennel szavazott a kérdésről, ahogyan az Európai Parlamentben is négyszer annyi képviselő szavazott igennel, mint nemmel, amikor a javíthatósághoz fűződő jogokról kellett dönteniük.

(Fotó: Marco Verch/CC By 2.0, Joel Rohland/Unsplash)

További cikkek a Rakétán:

Tovább használható, javítható kütyükért küzd az EU Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy kevesebb tech szemetet termeljünk.

Nincs karácsony okosotthon-kiegészítők nélkül: 7 pénztárcabarát ajándéktipp Egy-kettőre itt a karácsony, ideje hát beszerezni a meglepetéseket. A teljesség igénye nélkül adunk pár szuper otthon-okosító ajándéktippet.

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok Idén ősszel a Samsung, az Apple és a Huawei is bemutatott olyan csúcskategóriás telefont, ami a megszokottnál kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat. A három gyártó három teljesen különböző megközelítéssel futott neki a feladatnak, így érdemesnek láttuk végigvenni, hogy kitől mit kapunk a pénzünkért.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.