Fordult a kocka Indiában, már ami a légszennyezettséget illeti

2020 / 04 / 26 / Perei Dóra
Fordult a kocka Indiában, már ami a légszennyezettséget illeti
Indiában, illetve elsősorban az ország északi részén és Újdelhiben évek óta probléma a téli és tavaszi légszennyezettség, a koronavírus megjelenése óta bevezetett korlátozások hatására azonban jelentősen javult a levegő minősége. Az amerikai űrhivatal szerint egészen pontosan húsz éve mértek utoljára a jelenlegihez hasonló légszennyezettség-szintet.

A NASA a CNN-nek adott interjújában megemlíti az Űrhivatal térképét, amelyen 2016 és 2020 között ábrázolták a 2020. március harmincegy és április öt közötti időszak aeroszol-szennyezettségét. A képen jól látszik, hogy idén meglepően jó a levegő minősége. Pawan Gupta, a NASA Marshall Űrközpontjának munkatársa szerint ugyan számítottak javulásra, de korántsem ilyen mértékűre. A szakértők a részecskék által elnyelt-visszavert fény alapján állapították meg a levegő minőségét. A műholdas felvételek alapján húsz éve nem volt ilyen alacsony a szennyezettség áprilisban az észak-indiai területeken. A megfigyelést később földi mérésekkel is alátámasztották. Az indiai kormány március huszonötödikén teljes korlátozást rendelt el az építkezéseken, az iparban és a tömegközlekedésben.

A légszennyezés a szigorítások ötödik hetére vezetettek a levegő megtisztulásához.

A levegő állapota ugyanakkor nemcsak Indiában, de a világon szinte mindenütt javult a csökkent forgalom és ipari tevékenység hatására.

Tavaly pénzért árulták az oxigént

2019. november elején India meghatározó részén légszennyezettségi válsághelyzetet hirdettek, ami különös lépésre sarkallta Új-Delhi vállalkozóit: Oxy Pure néven megnyílt a város első oxigénbárja, ahol tizenöt percnyi adagokban árusították a tiszta levegőt négy-hat dollárért, azaz körülbelül kétezer forintért. Az oxigén változó árszabását a kínálat indokolja, ugyanis akár levendula, eukaliptusz, fahéj vagy borsmenta illatosítással is elérhető. Az oxigénbár emellett egy „szennyezettségi akciót” is felajánlott a vevőknek, akik négy adag áráért cserébe ötöt kapnak. Aryavir Kumar tulajdonos a főváros repülőterén, illetve Mumbai és Bengaluru városaiban is hasonló hely nyitását tervezi. Annál is inkább, mivel az eddigi visszajelzések egyértelműen pozitívak:

„Jó érzés tudni, hogy tiszta oxigént lélegzünk be, még ha csupán tizenöt percig is” - nyilatkozta a New York Times-nak Lisa Dwivedi, aki a szmogtól viszkető szemekkel és torokfájással érkezett a bárba.

A november elején közegészségügyi szükségállapot kihirdetése valóban vészhelyzetnek minősült, egészségesnél esetenként tizenkétszer nagyobb szennyezettségi szint ugyanis akár agykárosodást is okozhat a gyerekeknél. Ezért bezárták az általános iskolákat, az orvosok pedig nem győzik ellátni a légzési panaszokkal érkező betegeket.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
Különös hatással van a Mars a földi óceánok mélyére
A Föld és a Mars kozmikus keringője hatással van a földi óceán mélyére, ami a klímaváltozás szempontjából is tartogathat jó hírt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.