Furán titkolózik az amerikai hivatal arról az objektumról, amely a Pentagon tisztviselője szerint idegen szonda is lehet

2023 / 03 / 17 / Felkai Ádám
Furán titkolózik az amerikai hivatal arról az objektumról, amely a Pentagon tisztviselője szerint idegen szonda is lehet
Az információs szabadságról szóló amerikai törvény segítségével próbálták újságírók kideríteni, hogy mit tud az USA hivatalosan arról a jelentős felfedezésről, hogy 2014-ben egy csillagközi objektum becsapódott a Földbe. Ez az objektum egyébként az, ami a Pentagon AARO vezetője szerint egy idegen szonda is lehet. Egyelőre furán késlekedik a dokumentumok kiadása.

Mi a helyzet az azonosítatlan repülő tárgyakkal? Jelenleg úgy tűnik, minél többet tudunk meg róluk, annál kevesebb a biztos pont. Februárban amerikai vadászgépek több azonosítatlan repülő tárgyat is kilőttek ugyan, de azóta sincs hír arról, hogy miként halad a roncsok előkerítése, egyáltalán találtak-e valamit, folynak-e még a munkálatok, ahogy a vadászok fedélzeti műszerei által rögzített videókat sem hozták nyilvánosságra, pedig az sejthető, hogy legalább egy esetben jó látási körülmények között, nappal, nagyon fejlett érzékelő rendszerrel felszerelt vadászgépekkel történt az elfogás. Mindez annak fényében különös, hogy az egész “UFO-hisztériát” útjára indító kínai kém ballon kilövését követően a roncsok kihalászására nem csak villámgyorsan került sor, de ez nagy nyilvánosság előtt bemutatásra is került.

Nem állunk jobban az idegen égitestekkel sem, amelyek a csillagközi térből érkeztek. Az első ilyen, általunk érzékelt látogató az Oumuamua volt – vagy legalábbis sokáig azt hittük. Mint utóbb kiderült, az Oumuamuát megelőzte egy másik égitest, amely ráadásul be is csapódott a bolygónkba. Erről lentebb írtunk:

Nem az Oumuamua volt az első – 2014-ben belépett a Föld légkörébe egy, a csillagközi térből érkezett meteor, de a Pentagon titkolózása miatt ez csak most derült ki Úgy tudtuk eddig, hogy az Oumuamua volt az első olyan égitest, amit az emberiség érzékelt és a csillagközi térből érkezett. Most kiderült, hogy évekkel korábban már akadt egy hasonló objektum, csak ez be is csapódott a Földbe, és az anyaga most is ott van az óceán mélyén. A tudományos munkát eddig hátráltatta az amerikai kormány titkolózása.

Mint abban a cikkünkben leírtuk, az objektum azonosítása sem ment könnyedén: A tanulmány az eseményről ugyanis már 2019-ben elkészült, de nem eshetett át a tudományos bírálaton, aminek az amerikai bürokrácia volt az oka. Ez pedig azért történhetett így, mert sokáig nem lehetett a hibahatáron belül megállapítani a meteor eredete szempontjából oly kulcsfontosságú sebességet, mivel az ezzel kapcsolatos adatok egy része az amerikai kormánytól fut be a CNEOS-hoz. Az USA pedig az érzékelésre épp azokat az eszközöket használja, amelyekkel a bolygónkon is figyelik az esetleges nukleáris robbanásokat – így minden ezekkel kapcsolatos adat szigorúan titkos. Tavaly viszont az Űrhaderő váratlanul beismerte, hogy ez a 2014-es meteor (IM2) valóban a rendszerünkön kívülről származik.

További érdekesség, hogy Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakra szakosodott részlegének, az AARO-nak az igazgatója nemrég közösen publikált egy tanulmányt az ismert harvardi kutatóval, Abraham „Abi” Loebbel, amelyben elképzelhetőnek tartják, hogy az Oumuamua (IM1) egy idegen anyahajó volt, és a 2014-es IM2 pedig egy arról távozó szonda. A 2014-es objektum előkerítése egyébként épp folyamatban van – erre szolgál a Loeb által vezetett The Galileo Project.

A Pentagon AARO igazgatója szerint lehetett egy idegen anyahajó a Naprendszerben Sean Kirkpatrick, a Pentagon azonosítatlan repülő tárgyakra szakosodott részlegének, az AARO-nak az igazgatója, és közösen publikált egy tanulmányt az ismert harvardi kutatóval, Abraham „Abi” Loebbel – eszerint nem zárható ki, hogy a Nprendszerünket felkereste egy idegen anyahajó, amely felfedező drónokat bocsájtott az útjukra.

Mint az viszont kiderül a The Motherboard cikkéből, a hivatalosan hangoztatott transzparencia ezen kérdés kapcsán továbbra sem igazán tapasztalható, mivel a lap már korábban kikérte a 2014-es látogatóval kapcsolatos dokumentációt az információs szabadságról szóló törvényre hivatkozva, ám az iratok elvesztek a hivatali útvesztőben jelenleg. Mint azt a lap írja:

“A Motherboard kérelmeket nyújtott be az információszabadságról szóló törvény értelmében különböző szövetségi ügynökségekhez, hogy betekintést nyerjen (ezekbe az iratokba). Az egyiket 2022 áprilisában nyújtottuk be az Energiaügyi Minisztériumhoz, és e-maileket kértünk az egyebek mellett atomfegyverek tervezésével foglalkozó Los Alamos National Laboratory két tudósától, megemlítve az aszteroida, meteor vagy törmelék kifejezéseket. Gyorsított feldolgozást kértünk, tekintettel a nyilvánosság érdeklődésére, hogy megtudjuk, a kormány miért nem oszt meg adatokat a naprendszerünkön áthaladó idegen égitestekről.

Néhány nappal később a DoE tájékoztatta lapunkat, hogy a kérelmet továbbították az Országos Nukleáris Biztonsági Hivatalhoz, majd néhány nappal később egy kormányzati információs szakember arról tájékoztatott bennünket, hogy nem bizonyítottuk a gyorsított feldolgozás kényszererítő szükségességét. Két hónappal ezt követően egy másik válasz tájékoztatott bennünket, hogy a kérelem feldolgozás alatt áll, majd három hónappal azután 2022 novemberére becsült befejezési dátumot adtak meg. Novemberben ezt a dátumot decemberre helyezték át; decemberben azt mondták nekünk, hogy a becsült befejezési dátumot nem tudják teljesíteni, mert a kérést visszaküldték Los Alamosba „további információkért”.”

A dokumentumok a mai napig nem jutottak el a laphoz. Hogy az igényelt adatok egy bürokratikus útvesztőben hánykolódnak, vagy akad egyéb szándék a hivatali packázás kapcsán, azt nem tudni, de az biztos, hogy az átláthatóság ilyetén sérülése komoly probléma az emberiség egésze számára. És ehhez még arra sincs szükség, hogy a 2014-es objektum mesterséges eredetű legyen, hiszen önmagában már az is tudományos szenzáció, hogy azonosítottak egy Naprendszeren kívülről érkezett égitestet, amely ráadásul itt a Földön található meg.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/urikyo33)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.