Futballpálya méretű ballonnal keresi a NASA a sötét anyagot

2023 / 05 / 14 / Bobák Áron
Futballpálya méretű ballonnal keresi a NASA a sötét anyagot
A hatalmas ballon hetek óta kering a sztratoszféra felső rétegében, ahonnan "a Hubble űrteleszkóphoz hasonló minőségű" fotókat készít a távoli galaxisokról.

Az elmúlt hónapok eseményeinek fényében nem meglepő, hogy a ballonról készült fotókat meglátva sokan azonnal arra gondoltak, hogy egy újabb kémballon tűnt fel az égen, és bizonyos szempontból igazuk is volt - csakhogy ez a ballon nem a Földet, hanem a világűr távoli zugait kémleli.

A kínai kémballonokkal ellentétben a déli sarkkör környékén keringő eszközt egyáltalán nem próbálták meg eltitkolni a világ elől: a NASA által április 16-án elindított ballon egy teleszkópot szállított a világűr peremére, amitől az űrügynökség azt várja, hogy közelebb viszi a tudományt a sötét anyag megtalálásához - írja a Live Science.

A Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) az elmúlt szűk egy hónapban több mint három kört tett meg az Antarktisz körül, eközben pedig kiváló minőségű fotókat készített a Messier 83 és Messier 104 galaxisokról, amellyel kettős célt szolgál: egyrészt, a kutatók a gravitációs lencsehatás egyik különleges típusát, az úgynevezett Einstein-gyűrűket keresik a képeken, amelyek az elméletek szerint hozzásegíthetik a tudományt a sötét anyag megtalálásához, másrészt a fotók segítségével olyan csillagokat keresnek más galaxisokban, amelyek hasonlóak a Tejútrendszerben található csillagokhoz.

A NASA terveiben a jövőben is komoly szerepet játszanak a SuperBIT-hez hasonló magaslégköri ballonok; az űrügynökség szombaton ugyanezzel a technológiával indította útjára a Chicagói Egyetem Extreme Universe Space Observatory 2 (EUSO-2) nevű misszióját is, ami a vilagűrből érkező rendkívül nagy energiájú részecskéket fogja vizsgálni.

(Fotó: NASA/Bill Rodman, NASA/SuperBIT)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.