Gépi munkások kifogyhatatlan forrását ígéri egy telepresence cég a világnak

2022 / 08 / 14 / Bobák Zsófia
Gépi munkások kifogyhatatlan forrását ígéri egy telepresence cég a világnak
Japánban éjjel-nappali boltjaiban már nem emberek dolgoznak és a gépeket gyártó cég számára ez csak az első lépést jelenti.

A telepresence robotok a gép-ember együttműködés hasznos eredményét jelentik: ezek a robotok a kezelőjük avatárjaként működve bármilyen távolságból irányíthatóak, így munkaerőhiány esetén a munkáltatók számára kevesebb gondot okoz a megfelelő alkalmazottak felvétele, mivel akár egy távoli városban vagy másik országban élő dolgozó is el tudja végezni a teendőit. A Telexistence cég TX Scara robotjai is a távoli jelenlét koncepcióját képviselik és kifejezetten árumozgatási feladatokra optimalizálva lehetővé teszik, hogy az irányításukat végző személy, legyen bárhol fizikailag, egy számítógép, kontroller és VR-sisak használatával könnyedén le-föl pakolja a termékeket a robot karjainak segítségével.

A robotok a Gordon operációs rendszerrel azonban teljesen automata üzemmódban is alkalmazhatóak, így a gép-ember együttműködésben a gépre hárul a feladatok nagy része, irányításra csak a munkaidő egészen kis részében, a cég leírása szerint 4-5%-ban van szükség.

"Jelenleg a legnagyobb korlátozó tényezőt bármilyen ipari tevékenység számára a humán erőforrás hiánya jelenti."

- mondta a Telexistence vezérigazgatója, Jin Tomioka - "Főként a fejlődő országokban, mint amilyen Japán is, az emberi munkaerő szűkössége hamar nyilvánvalóvá válik a kereskedelmi és logisztikai iparban, ami az emberi életet támogatja."

A cég emiatt nem kifejezetten a szokványos automatizálásra fókuszál, hanem azokra a területekre, amelyek közvetlenül a lakosság kiszolgálásával állnak kapcsolatban és a gépi munkások kifogyhatatlan forrását biztosítva tervezi megreformálni ezeket a szektorokat. A végső cél, hogy átalakítsák a társadalmat és a gép-ember interakciót minél szorosabbra fűzzék, hosszú távú megoldást nyújtva a munkaerőhiányra az automatizált munkavégzés révén.

A TX Scara gépeket a Japánban népszerű FamilyMart többezer boltjából 300-ban kezdik alkalmazni a hátsó raktárakban végzett árufeltöltési feladatokra, ahol üdítősitalokat parkolnak a polcokra és hűtőkbe. Humán asszisztenciára csak akkor van szükség, ha a mesterséges intelligencia rendszer valamit félrekalkulál olyan nem várt események miatt, mint például egy elgurult doboz, vagy rossz pozícióban álló flakon: ilyenkor a VR-eszközökkel felszerelt dolgozó kisegíti a robotot, amely utána egyedül folytatja a munkát.

A módszerrel napi egy-három órányi emberi munkát lehet megspórolni,

ami nem tűnik soknak, de tekintve, hogy a Telexistence a 300 boltban való alkalmazást csak az első kezdeti lépésnek szánja és további terjeszkedést is tervez Japánban és az Egyesült Államokban is, ezért a jövőben valóban nagy segítséget jelenthetnek a gépek az emberek számára kevésbé vonzó, repetitív tevékenységek elvégzésével járó munkakörök betöltésében. Már csak az a kérdés, hogy a boltosok számára megéri-e a dolgozók gépesítése, de a havi díjért bérelhető TX Scara kialakításában, mint ahogy a cég korábbi robotjai esetében is, az egyszerű felépítés és ezzel a gazdaságos működtetés prioritást élvez.

(Fotó: Telexistence)

Nemsokára a fizikai munkát is home office-ban végezhetjük, az alteregóink dolgoznak majd helyettünk Különös időszakok különös megoldásokat szülnek: Japánban már az árufeltöltőknek sem kell munkába járni, avatárokat használnak és otthonról, VR headsettel pakolják a polcokat. A telepresence végleg megváltoztathatja a világot, beleértve a fizikai munka világát is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.