Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat

2021 / 03 / 12 / Justin Viktor
Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat
A Covid-19 pandémia kitörése számos országot késztetett arra, hogy új, feltörekvő technológiákat fejlesszenek és próbáljanak ki a járvány elleni küzdelem érdekében. Az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén, és így a Nyugat-Afrikai országban sikerült a gyógyszert gyorsan eljuttatni, még a távoli területekre is.

Drónok Ghána egén

Az amerikai Zipline cég 2016-ban kezdte meg vérkészítmények és gyógyszerek szállítását Ruandában, és 2019-ben kiterjesztették a tevékenységüket Ghánára, 2020-ban pedig az Egyesült Államokra. Tavaly májusban orvosi ellátáshoz szükséges eszközöket és személyi védőfelszerelést szállítottak drónokkal Észak-Karolinában, most pedig Ghána kormánya felkérte őket, hogy szállítsák le az első oltásokat, melyeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közreműködésével indított COVAX kezdeményezés biztosít Afrika számára, hogy a fejlődő országok is hozzáférjenek a Covid-19 vakcinákhoz.

„Annak, hogy Ghána lett az első olyan ország, amely megkapta a COVAX vakcinát, az az oka, hogy Afrikán belül itt a legoptimálisabb az alkalmazása, és azért itt a legoptimálisabb az alkalmazása, mert garantálni tudják a vakcina alacsony áron történő kiszállítását az ország bármely egészségügyi intézményébe vagy kórházába, hozzá nagyon magas megbízhatósággal”

- mondta el Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója. A Zipline négy disztribúciós központot működtet Ghánában, melyek mindegyike részben drónreptér és részben orvosi raktár, 30 rögzített szárnyú drónból álló flottával és orvosellátó anyagokkal. A drónok önállóan repülnek a rendeltetési helyükre, ejtőernyőn keresztül dobják le a csomagokat, majd hazatérnek.


A Zipline drónjai passzív hűtéssel szállítják az Oxford-AstraZeneca COVID-19 vakcinát. (Kép: Zipline)

Passzív-hűtés

A Zipline szerint minden disztribúciós központ 22 500 négyzetkilométeres körzetet fed le. 2019 óta a vállalat Ghánában több mint 50 ezer csomagot juttatott célba drónok segítségével, köztük több mint 1 millió oltást, és azt állítják, hogy szolgáltatásaik 12 millió emberhez, az ország teljes lakosságának kicsivel több mint egyharmadához képesek eljutni. A Zipline drónjai nem csupán kórházakba szállíthatnak, de ideiglenes mobil klinikákra is, melyeket a Covid-19 vakcina beadására használnak az ország távolabbi területein.

A Zipline által Ghánában szállított Covid-19 vakcinák az Oxford-AstraZeneca típusba tartoznak, melyek a többi alternatívával ellentétben épségük megőrzése érdekében rendszeres hűtést igényelnek, 2 és 8 Celsius fok közötti hőmérsékleten. Ez azt jelenti, hogy a Zipline a vérkészítményeknél és más oltóanyagoknál megszokott szigeteléssel szállíthatja az oltóanyagokat.


A drónok segítenek abban, hogy a célba juttatott vakcinadózisok megbízható infrastruktúra-összeköttetések nélkül is könnyen elérjék az egészségügyi intézményeket. (Kép: Zipline)

Hideglánc logisztika

Rinaudo szerint a drónszállítás gyors természete segíti áthidalni a hideglánc-logisztika által támasztott kihívásokat. Az égbolt használatakor nem kell aggódni a forgalmi dugók miatt, és a 100 km/h sebességgel haladó drónok általi kiszállítás átlagosan csak 30-40 percet vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy az oltásoknak a kívánt hőmérsékleten történő tartásához elegendő a passzív hűtés.

"Egy jégdobozra gondoljunk, ne a hűtőszekrényre" - mondta Rinaudo.

Az oltások egyenesen hűtőszekrénybe vagy egyenesen a karokba kerülnek. A Zipline múlt kedden kapta meg az első oltási tételét, és 36 szállítással 4500 adagot juttattak ki a terepre egyetlen nap alatt Ghána Ashanti régiójában. Csütörtökig a cég kiosztotta majdnem mind a 11 ezer COVAX dózist. Biztos kezdet, bár a COVAX keretein belül februárban Ghánába szállított 600 ezer adagnak csak kis részét képviseli. Az elkövetkező 12 hónapban a Zipline szerint mintegy 2,5 millió adagot terveznek szétosztani Ghána-szerte.

(Forrás: Businessinsider Kép: Zipline)

Ez is érdekelhet:

Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk Ausztráliában és Finnországban viszont a drónos szállítás már ma is a hétköznapok része, Afrikában pedig az egészségügyet sikerült megreformálni a drónoknak köszönhetően.

Madárrajok mozgása ihlette a magyar kutatók drónraj-irányítási áttörését Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói azt kutatták, hogy a madárrajok miképp oldják meg a látványos, mindenki által jól ismert hihetetlen sebességű együtt-mozgással járó kihívásokat. A megoldás megtalálásával minden eddiginél több drón hasonlóan gyors, harmonikus együttes repülését sikerült koordinálni.  

Így készülj fel a Covid-19 elleni oltásra Magyarországon február 25-éig 508 073 fő kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, a vírus harmadik hulláma mindeközben berobbanni látszik, így a Rakéta szeretne segíteni azoknak, akik az oltás felvételén gondolkoznak. A legelső és legfontosabb tanácsunk így hangzik: Mindenki oltassa be magát, lehetőleg minél hamarabb!  


 


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.