Gluténból készülhet a jövő fenntartható pelenkája
2020 / 10 / 16 / perei.dora
Gluténból készülhet a jövő fenntartható pelenkája
Erre vállalkozott egy svéd kutató a KTH Királyi Műszaki Egyetem (Stockholm), és az SLU Svéd Agrártudományi Egyetemen, Antonio Capezza: ő vezeti azt a nemzetközi csapatot, amely a búzából kinyerhető gluténból készült nedvszívó anyaggal helyettesítené a kőolajat. Capezza elmondása szerint a kinyerési folyamat során a búza élelmiszer célú felhasználása nem sérül, ellenben az anyag tömegének négyezerszeresét képes felvenni tiszta vízből, és hatszázszorosát sóoldatból.

Az eldobható pelenkák piaca 2025-re eléri az évi ötvenötmilliárd dollárt, a legtöbb ide sorolható termék nedvszívó összetevője azonban kőolajszármazékokból készül. Capezza közleményükben arról is beszélt, hogy most lehetőségük nyílik arra, hogy legalább részben kiváltsák a káros nedvszívó anyagokat megújuló változatokkal a pelenkák és más higiéniai termékek egyre növekvő piacán.

A biológiai alapú megoldásokkal a a tudomány a fenntartható gazdaságot támogatja, egyúttal új üzleti lehetőséget teremt.

Ahhoz, hogy a technológia száz százalékban fenntartható legyen, a kutatók kizárólag mezőgazdasági melléktermékeket használnak: csupa olyasmit, ami eredendően nem versenytársa az élelmiszer-termelésnek, és nem von el attól alapanyagot. A kifejlesztett nedvszívó anyag nedvességmegkötő hatásfoka teljesen azonos más, biológiai alapú anyagokéval, köztük olyanokéval, amelyek hosszú távon nem fenntarthatóak. A kutatások során arra is fény derült, hogy a kifejlesztett anyag még tovább javítható, amíg nedvszívó képessége el nem éri a kőolaj alapú szintetikus anyagokét. Az új találmány ugyan nemcsak pelenkákban használható, de egyelőre mégis ez az a termék, amelynek a legnagyobb szüksége van a szuper-nedvszívó anyagra. Ezért a kutatók igyekeznek kielégíteni ezt az igényt. „Ha a pelenkákban használt szintetikus anyagok nedvszívási képességét elérjük, vagy meghaladjuk, akkor az anyagunk számtalan más, hasonló igényű termékhez is kiválóan megfeleltethető”- magyarázza Capezza. Az ilyen anyagok a személyi higiénés és az orvosi alkalmazáson túl az árvízi védekezésben, vagy adott esetben a mezőgazdaságban a csapadékvíz visszatartásában is szerepet kapnak. A folyamat következő lépése

a glutén alapú nedvszívó anyag gyártásának fokozása, hogy a kutatók ipari partnerei szélesebb körben tesztelhessék annak használatát.

A búzakeményítő- és etanol-gyártás mellékterméke a glutén (búzasikér), olyan fehérjékből épül fel, amelyek alkalmassá teszik a nedvszívásra. A glutén kémiai tulajdonságainak megváltoztatásával hasonlóbbá vált a szintetikus nedvszívó anyagokéhoz, így a természetes nedvszívó képességét tovább fokozták a kutatók, amihez a népszerű dísznövény, a gardénia termésének kivonatát is felhasználták.

(Fotó: Unsplash/Corryne_Wooten)

Ha tetszett ez a cikk, kövess minket a Facebookon is!


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.