Gombából készítenek mikrochipeket

2022 / 11 / 20 / Felkai Ádám
Gombából készítenek mikrochipeket
Bizonyos gombák héja működhet olyan lapkaként, amelyre az áramköröket nyomtatják – sőt a gombának ez az összetevője akár akkumulátor alkatrészként is beválhat.

Az elektronikus eszközök gyártásához használt chipek többségét műanyag lapkákra rögzítik – ami azért probléma, mert az erre a célra használt műanyag egyáltalán nem újrahasznosítható. Korábbi kutatások szerint ez évente 50 millió tonna elektronikai hulladékot eredményez – számol be róla a Techxplore.

A gomba-chip azonban egy környezetbarátabb megközelítést tesz lehetővé: a kutatók célja tehát az volt, hogy a műanyagot váltsák ki valamilyen természetesebb alternatívával. Eközben bukkantak rá a Ganoderma lucidum gombára, amely egy olyan gombafajta, amely kifejezetten az elhalt fákon nő. Ez a gomba egyfajta „bőrt” növeszt, hogy befedje a micéliumot – tehát a gomba gyökérszerű részét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy ez a védőréteg megóvja a gombát a baktériumoktól és egyéb kórokozóktól.

A szóban forgó gombának ez a védőrétege az eltávolítás után több pozitív tulajdonsággal is rendelkezett: jó szigetelést biztosít, valamint képes ellenállni a magas hőmérsékletnek. Amennyiben pedig nem éri fény és nedvesség, úgy nagyon sokáig megmarad. Viszont ha direkt kitesszük az előbb említett két hatásnak, a gombának ez az eltávolított rétege gyorsan lebomlik. Ezek alpján tehát kifejezetten jó, biológiailag lebomló anyagot találtak erre a célra.

A csapat kifejlesztett egy módszert is a fém elektronikus áramkörök összetevőinek a „bőrre” történő rányomtatására, amely gőzölést és lézeres kezelést foglal magában. A tesztek alapján a bőr majdnem olyan jól működik, mint a hagyományos műanyag alapok: vagyis ellenáll az ismételt hajlításoknak – 2000 hajlítás után sem találtak törést. Azt is megállapították, hogy a bőr felhasználható akkumulátor-alkatrészek előállítására.

Azért még akad bökkenő: ki kell fejleszteni egy módszert, amellyel tisztán leválaszthatóak a bőrről az elektronikai alkatrészek, miután a chipre már nincs szükség.

(Kép: Soft Matter Physics Division, Johannes Kepler University Linz/Doris Danninger)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.