Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén

2024 / 05 / 09 / Bobák Zsófia
Gombafonalak ölelésében élhetünk az első gombaházban, ami már növekszik Cseh Köztársaság területén
A micéliumból álló házakat első körben glamping kabinoknak szánják turisták számára.

A cseh MYMO Egyesület és a Buřinka cég közös projektjeként épül meg a SAMOROST ház, illetve épületegyüttes, ami a tervek szerint első gombakabinokból álló glamping, azaz luxuskemping hely alapvető része lehet, ahol a turisták a gombafonalakból álló falak és bútorok között lazíthatnak a vakáció során. A házak mindegyike két, egymással összeköttetésben álló kabinból épül fel, amelyek különböző funkciót töltenek be: az egyikben a hálószoba kap helyet, tetőablakkal és kilátással az égboltra, a másikban található a nappali élettér, apró konyhával, amelyet gáztűzhellyel, akkumulátorról működő elektromos eszközökkel és tartályból biztosított vízforrással látnak el.

A kabinok legfontosabb része azonban nem a berendezés, hanem a szerkezethez használt anyag, aminek fő összetevője a mikokompozit anyag és a fa.

Utóbbira azért van szükség, mert a gombaanyag alapvetően nem elég stabil ahhoz, hogy nagy teherbírást igénylő szerkezeti elemek készüljenek belőle, de más tekintetben sok szempontból előnyös tulajdonságokkal bír. A mikokompozit remek hő-, és hangszigetelő, valamint tűzálló és környezetbarát is, emellett, ellentétben más, az építészetben gyakran haszált matériákkal, könnyen lebomlik, ha a talajba kerül, így használata után nem szennyezi a környezetet. A kompozit anyag lényeges alkotóeleme a gombák micéliuma, ami a tápanyagok felszívásáért felelős, fonalszerű nyúlványokból álló rész. A mikokompozit anyagot bármilyen formájúra lehet növeszteni és számos építőelemet lehet belőle készíteni, a falak szigetelésén és gombatéglákon át különféle díszekig.

Az első SAMOROST házat a MYMO Egyesület elmondása szerint az idei év végére befejezik és egy kiállítás keretein belül mutatják be a nagyközönség számára - ezt a prototípust egy gombaházakból álló glamping részének szánják, amivel demonstrálják a fenntartható építészeti megoldás előnyeit konkrét alkalmazás közben is.

(Fotó: Buřinka)

Gombákból készült számítógépet – gombaagyat fejleszt egy kutatóintézet Logikai műveletek elvégzésére alkalmas gép gombákból? Őrülten hangzik, de az Unconventional Computing Laboratory megcsinálta.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.