Gépi tanulással olvas a gondolatokban a robotkéz és ki is egészíti a hiányzó információkat

2022 / 05 / 23 / Bobák Zsófia
Gépi tanulással olvas a gondolatokban a robotkéz és ki is egészíti a hiányzó információkat
Beépített chip és gépi tanulás segítségével érzékeli és értelmezi a gondolatokat a robotkéz, de a jövőben a chip akár más eszközök, autók vagy telefonok gondolati úton való irányítására is alkalmas lehet.

Az egyre precízebben mozgatható, és egyre realisztikusabb végtagprotézisek legfuturisztikusabb változatait a gondolatolvasó robotkezek jelentik, amelyeket hosszú évek óta fejlesztenek a kutatók. Az idegsejtek aktivitását detektáló és erre reagáló eszközök megoldhatják a protézissel élők legnagyobb problémáját, mivel ezeket a kiegészítőket nem kell megtanulniuk izommunkával mozgásra bírniuk a viselőiknek és nem szükséges hosszas gyakorlási folyamat alatt megtanulniuk a megfelelő irányítást sem. A neuronok működésére alapozott technológiával a robotikus végtagokat lényegében a felhasználók elméje vezérli, így elég csak az adott mozdulatra, például a kéz felemelésére gondolniuk és a valamilyen módon az idegsejtekhez kapcsolódó eszköz ennek hatására végzi el a szükséges mozgást.

A gondolat által irányított berendezések fejlesztése nem újkeletű trend, de ahhoz, hogy tényleg hatékonyan tudják a feladatukat végezni, az idegsejtek aktivitásának egészen precíz kiolvasására van szükség, ezt pedig nem egyszerű kivitelezni. Ahhoz, hogy a neuronok jeleit pontosan fogja egy eszköz, vagy invazív módon, a testbe ültetett implantátumokkal kell megoldani a problémát, mivel így az érzékelők egészen közel helyezkedhetnek el az idegsejtekhez, amelyek mindegyike máskor "tüzel", vagyis lép működésbe, vagy lehetséges a bőrön át, külsőleg mérni az adatokat, de ebben az esetben a pontosság rovására mehet a kényelmetlenségek elkerülése.

A Minnesotai Egyetem kutatói a problémát a mesterséges intelligencia segítségével oldották meg, amely gépi tanulás útján egyre jobban megérti a felhasználó gondolatait és kiegészíti az esetenként nem egyértelmű jeleket. A robotkéz egy, a karba épített chippel és egy külső, a mesterséges intelligencia rendszert működtető számítógéppel kapcsolódik össze, egyelőre még vezetékekkel, amelyeket a páciens bicepszén vezetnek ki, de a későbbi verziók a tervek szerint már vezeték nélkül működnek majd. A kisméretű beültethető eszköz a kar perifériás idegeivel áll összeköttetésben, és ezen keresztül fogja a gondolati úton generált jeleket. A dekóder mélytanulási módszerrel értelmezi az adatokat, az ehhez szükséges programot a NVIDIA Jetson Nano számítógépén futtatják, majd innen tovább küldik az utasításokat a neuroprotézisnek. A módszer

"lehetővé teszi a neuroprotézis-kéz hordozható, önálló egységként való alkalmazását, valós idejű egyéni ujjmozgatás vezérléssel."

- jellemzik a kutatók az eszközt a tanulmányukban.

A robotkezet egy tesztalany segítségével már kipróbálták és az eszköz megfelelően teljesített, 95-99%-os pontossággal és mindössze 50–120 ms-os késleltetéssel működött. A jövőben nem csak a karjukat elvesztő emberek, hanem neurológiai betegségekben szenvedő vagy krónikus fájdalommal élő betegek számára is alkalmassá válhat a protézis, de a későbbiekben az eredményeket egészen más területeken is kamatoztatnák a kutatók: vezeték nélküli kapcsolattal a beépített chip más eszközök vezérlésére is használható lesz, így az autókat is lehet majd vele nyitni és irányítani, vagy az okostelefonokat kezelni.

(Fotó: Neuroelectronics Lab, University of Minnesota)

Egy új eszköz képes megjeleníteni az emberek gondolatait Egy lépéssel közelebb a gondolatolvasáshoz.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.