Gordon, a mesterséges intelligencia rendszer irányítja a legújabb, önmagától tanuló rakodórobotot

2021 / 11 / 18 / Bobák Zsófia
Gordon, a mesterséges intelligencia rendszer irányítja a legújabb, önmagától tanuló rakodórobotot
A Telexistence kengurukülsejű, távoli irányítással működő robotja mellé megérkezett a Tx Scara, amely a japán boltokban végezheti a készletek feltöltését.

A Telexistence cég olyan avatár robotok gyártásával foglalkozik, amelyeket távoli irányítással működtethet a kezelője, így az általuk kivitelezett készletfeltöltési és rakodási munkákat nem csak a helyszínről, hanem bármilyen távolságból meg lehet oldani. A cég küldetése, hogy igazán közel hozzák egymáshoz a gépek és az emberek világát, és megalkossák azt a platformot, amely "felszabadítja az embereket a távolság és az idő kötelékei alól” - Yuichiro Hikosaka, a Telexistence egyik alapítójának elmondása szerint.

A Model-T robotokat VR-szemüveggel és haptikus kesztyűvel lehet irányítani és a FamilyMart bolthálózat egyik raktárhelyiségében már tavaly szeptemberben elkezdték tesztelni, hogy hogyan állja meg a helyét a való világ kihívásaival szembesülve. A gép egyelőre lassabb ugyan a humán munkásoknál, de cserébe kitartó, valamint akár egész nap képes dolgozni, ha közben kezelői váltják egymást. A Telexistence most bemutatta újabb, immár kevésbé rendhagyó külsejű rakodórobotját, ami már nem csak távoli irányítással, hanem a Gordon nevű mesterséges intelligencia rendszer segítségével is tudja végezni a feladatait. Az XR Scara szintén egy FamilyMart boltban állt szolgálatba, és az üdítőitalos polcok újratöltését végzi a raktárból: az MI felméri a készleteket és amennyiben hiányt érzékel, a gép máris újabb termékeket pakol ki a hátsó rakodóhelyiségben található darabokból. Ha valamilyen hiba csúszik a számításba és át kell venni az irányítást Gordontól, a gép telexistence módba is kapcsolható, vagyis egy dolgozó átmenetileg a bőrébe bújhat és befejezheti a megkezdett munkát.

A projekt Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériuma által meghirdetett programhoz kapcsolódik, amely célul tűzte ki a robotok bevezetését a munka világába, illetve ennek előkészítését működő modellek tesztelésével. A FamilyMart hálózat a sikeres pilot fázis után több boltban is munkába állítja az XR SCARA-t.

(Fotó: Telexistence)

További cikkek a témában:

Nemsokára a fizikai munkát is home office-ban végezhetjük, az alteregóink dolgoznak majd helyettünk Különös időszakok különös megoldásokat szülnek: Japánban már az árufeltöltőknek sem kell munkába járni, avatárokat használnak és otthonról, VR headsettel pakolják a polcokat. A telepresence végleg megváltoztathatja a világot, beleértve a fizikai munka világát is.
A teljes mozgásképtelenség sem akadály a munkavállalásban egy japán kávézóban A Dawn Café egy tavalyi tesztidőszak után most hivatalosan is megnyílt és munkát biztosít azoknak, akik otthon, vagy akár egy kórházban mozgásképtelen állapotban töltik a napjaikat.
Bezárták az egyetemet, a diákok helyett robotok vették át a diplomát Diplomaosztás, 2020.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.