Egy országban már bevezették az adót az oltatlanok számára

2022 / 01 / 18 / Bobák Zsófia
Egy országban már bevezették az adót az oltatlanok számára
Görögországban a beoltatlan hatvan év felettieknek havonta kell fizetniük egészen addig, amíg meg nem kapják az oltásukat. Az intézkedés néhány százezer lakost érint.

Egyre több országban teszik bizonyos munkakörökben kötelező érvényűvé a Covid elleni oltást, de a rendszeres, havi pénzbírságok kiszabása eddig nem volt jellemző. Görögországban most megváltozik a helyzet: hétfőtől egyfajta adót kell befizetniük azoknak a hatvan év feletti lakosoknak, akik nem vették még fel az első oltásukat.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök korábbi nyilatkozatában egészségügyi díjnak nevezte a havonta fizetendő összeget, amelyet az adóhatóság fog begyűjteni és a kórházaknak utalják majd. A szabály szerint januárban 50 eurót (17 800 forint), februártól 100 eurót (35 500 forint) kell fizetniük az érintetteknek, de csak abban az esetben, ha semmilyen egészségügyi akadálya nincs az oltás felvételének. Thanos Plevris egészségügyi miniszter, aki vasárnap a görög Open TV adásában beszélt az intézkedésről, elmondta: a szabályok kialakításában az életkor fontos szerepet játszott az egészségügyi rendszerre rótt teher miatt.

A hatvan év felettieket kell leginkább megvédeni, mivel ők azok, akik akkor kerülnek kórházba, mikor már túl késő,

tovább fokozva a helyzetet és megakadályozva más súlyos betegségekben szenvedők kórházi ellátását - mondta korábban a görög miniszterelnök.

Az országban, a Bloomberg beszámolója szerint, körülbelül 300 000 azoknak a lakosoknak a száma, akiket érint az intézkedés, de közülük is lehetnek olyanok, akik valamilyen egészségügyi probléma miatt mentesülnek az adó befizetése alól. Görögországban az oltottak aránya valamivel elmarad az európai átlagtól (a lakosság kétharmada kapta meg az első oltást), ami az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint jelenleg 73% körüli, a Statista adatai szerint pedig bizonyos országokban, Dániában, Írországban, Portugáliában, Máltán vagy Izlandon a 90%-ot is meghaladja.

(Fotó: Pixabay/fernandozhiminaicela)

Quebecben, Ausztriában és Görögországban adó kivetését tervezik azokra, akik nem oltatják be magukat Mindhárom helyen csak tervezik az új szabályokat, egyelőre még nem mindenhol dőlt el, hogy valóban bevezetik-e, de az összegek akár egészen magasak is lehetnek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.