Quebecben, Ausztriában és Görögországban adó kivetését tervezik azokra, akik nem oltatják be magukat

2022 / 01 / 12 / Bobák Zsófia
Quebecben, Ausztriában és Görögországban adó kivetését tervezik azokra, akik nem oltatják be magukat
Mindhárom helyen csak tervezik az új szabályokat, egyelőre még nem mindenhol dőlt el, hogy valóban bevezetik-e, de az összegek akár egészen magasak is lehetnek.

Ausztriában és Görögországban már korábban bejelentették a különadó terveit, amelynek értelmében azok a lakosok, akik nem oltatják be magukat és nem rendelkeznek az oltás alól felmentést nyújtó dokumentumokkal, vagyis az egészségi állapotuk egyébként lehetővé tenné a vakcina beadatását, hamarosan bizonyos összeget kell, hogy fizessenek egészen addig, amíg meg nem kapják az oltást.

A tervek eltérőek a két országban: Ausztriában a kormány december elején tett kijelentése szerint akár 3600 euró (1 280 000 forint) is lehet a büntetés összege, amit három havonta kell fizetni. A Reuters értesülései alapján ez minden 14. évét betöltött személyre érvényes lesz, amint bevezetik az új szabályozást és kötelezővé teszik az oltást az országban. Ausztria lesz az első olyan ország a világon, ahol az oltást a gyerekek kivételével mindenki számára szabadon választható opcióból kötelező jellegűvé alakítják, de az ehhez szükséges technikai infrastruktúra működtetéséért felelős ELGA GmbH múlt pénteki nyilatkozata szerint az eredetileg februárra kitűzött határidő valószínűleg módosul és csak áprilistól lesz lehetőség a regisztrációk elindítására, addig pedig büntetéseket sem szabhatnak ki.

Azt, hogy kinek kell majd befizetni az összeget, a hatóságok a központi oltási regisztrációs adatbázis ellenőrzésével derítik ki, amelyet negyedévente néznek át: aki nem szerepel rajta, azok számára elindítják a büntetési eljárást. A kötelező oltás nem terjed ki a terhes nőkre és azokra, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást.

Görögországban novemberben jelentette be Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök a terveket az oltás kötelezővé tételére, amellyel az új omikron variáns terjedését szeretnék megakadályozni. Itt, az eredeti elképzelések szerint, már január 16-án érvénybe léptetnék a változásokat, azonban kevésbé szigorú feltételekkel: csak a hatvan éven felüli lakosokra vonatkozik majd a szabály és az oltatlanok számára kiszabott büntetés havonta 100 euró (35 500 forint) lenne, amelyet az adóhatóság gyűjtene be. Az összegeket a görög kórházak kapják meg. "Ez nem büntetés" - mondta Mitsotakis a Bloomberg beszámolója szerint -

"Azt mondanám, ez egy egészségügyi díj."

Mindkét országában a járvány miatt az egészségügyi intézményekre és a társadalomra nehezedő nyomással és költségekkel indokolják az adó vagy büntetés bevezetését, mivel az intenzív osztályokon ápolt betegek nagy százaléka az oltást nem kapott emberek közül kerül ki. A cél, a kormányok nyilatkozata szerint, nem a retorzió, hanem az oltásra való motiválás és az idősebb lakosok egészségének megóvása. A hatvan év felettieket kell leginkább megvédeni, mivel ők azok, akik akkor kerülnek kórházba, mikor már túl késő, tovább fokozva a helyzetet és megakadályozva más súlyos betegségekben szenvedők kórházi ellátását - mondta a görög miniszterelnök.

"Nem akarjuk megbüntetni az embereket, akik nincsenek beoltva. Szeretnénk megnyerni őket és meggyőzni arról, hogy oltassák be magukat."

- nyilatkozta Karoline Edtstadler, Ausztria európai és alkotmányos ügyekért felelős szövetségi minisztere a Reuters szerint.

A kötelező oltás tervbe vétele, vagy az oltás elmaradása miatti díjak kiszabása pedig egyre több helyen kerül szóba, kedden François Legault, a kanadai Quebec tartomány miniszterelnöke ismertette a javaslatot a szabályváltozásra: Quebecben azoknak a felnőtt lakosoknak kellene fizetnie, akik nem adatják be az első vakcinát az elkövetkező hetekben. A tervek még körvonalazódnak, de lehetséges, hogy 50-100 dollár (15 500-31 000 forint) közeli összeget kell majd befizetniük azoknak, akiknél semmilyen egészségügyi ok nem zárja ki az oltás felvételét. Legault szerint a különadó, vagyis egészségügyi hozzájárulás kivetése méltányossági kérdés, mivel az oltatlanok nagy terhet rónak az egészségügyi hálózatra.

"Az oltatlanoknak rendezniük kell a számlát, mert léteznek következmények az egészségügyi hálózatra nézve és nem az összes quebecin múlik, hogy ezt megfizessék."

- idézi a miniszterelnököt a kanadai CTV Television Network hírosztálya.

Quebec egészségügyi minisztere, Christian Dubé elmondta: a tartomány lakosságának mindössze 10%-a nem kapta meg az első oltást, de a kórházak intenzív osztályain kezelt páciensek 50%-a közülük kerül ki. A büntetésre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban sokan kritikának adtak hangot, de még nem lehet tudni, hogy mikor és egyáltalán tényleg bevezetik-e az új szabályt.

(Fotó: Flickr/jernej Furman, Pixabay/hakanGerman)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.