Gőzhajtású rakétával tenné olcsóbbá az aszteroidabányászatot egy román startup

2022 / 07 / 26 / Bobák Áron
Gőzhajtású rakétával tenné olcsóbbá az aszteroidabányászatot egy román startup
Az ARCASpace EcoRocket Heavy nevű rakétája szélesebb, mint amilyen magas, az építését pedig virtuális tokenek eladásából finanaszíroznák.

A romániai gyökerű, de egy ideje már az Egyesült Államokban működő startup cég néhány nappal ezelőtt tárta a nyilvánosság elé a legújabb rakétája terveit, amely egészen egyedi megközelítést használna a világűr eléréséhez. A hagyományos gyorsítórakéták helyett az EcoRocket Heavy összesen 540 gyorsítómodulból állna, amelyek közül az első és a második fokozat tisztán gőzhajtással működne, és csupán a harmadik használ hagyományos rakétaüzemanyagot. Dimitru Popescu, a cég alapítója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egyedi felépítéssel lényegesen olcsóbbá válhatna az alacsony Föld körüli pálya elérése, ráadásul az elemeket hagyományos teherautókkal tudnák az indítóállásra (ebben az esetben a tengerhez) szállítani, amellyel további jelentős költségcsökkenést érhetnének el.

Az 1999-ben alapított vállalattól nem számítanak szokatlannak az ambiciózus vállalások, hiszen az ARCASpace-ről szóló Wikipédia-bejegyzés szerint az elmúlt közel negyed évszázadban terveztek már többek között a Blue Origin New Shepardjához hasonló, kifejezetten űrturizmushoz kifejlesztett rakétát és olyan űreszközt is, amit egy magaslégköri ballonról lehetett volna indítani, de az elképzelések között szerepelt űrrepülőgép és számos más koncepció is. Ami ezekben a tervekben közös, hogy rendkívül kevés valósult meg belőlük, a cég néhány szuborbitális teszten kívül nem sok eredményt tudott felmutatni.

Ennek ellenére az ARCASpace 2012-ben egy 1,2 millió eurós megbízást kapott az Európai Űrügynökségtől, amelynek keretében a 2016-ra tervezett ExoMars-misszió Schiaparelli leszállóegységének az ejtőernyőjét kellett tesztelniük magaslégköri ballonokkal. A leszállóegység később a landolás közben becsapódott a bolygóba, többen pedig az ARCASpace-t tették felelőssé a fatális hibáért. A botrányok a cég alapítóját sem kerülték el, hiszen Popescut 2017-ben csalás, sikkasztás és hamisítás vádjával letartóztatták Új-Mexikóban, ám az ügyészség később ejtette az ellene felhozott vádakat.

A cég szerint az EcoRocket Heavy összesen 24 tonnányi rakományt lesz képes alacsony Föld körüli pályára állítani, az elsőszámú céljuk pedig az, hogy ezzel vigyék fel az űrbe a kifejezetten az aszteroidák felkutatására és bányászatára kifejlesztett AMi Cargo névre keresztelt űreszközt. Ezt az űrhajót elektromos plazmahajtóművel látnák el, amihez az energiát a rajta elhelyezett, összesen 384 négyzetméternyi napelem biztosítaná, az ARCASpace szerint pedig egyszerre akár 2500 kilogrammnyi fémet, vizet vagy más értékes árut tudna visszajuttatni a Földre. A cég elképzelései szerint a mintegy 74 millió dolláros fejlesztési költséget közösségi finanszírozásból oldanák meg, a tokeneket megvásárló befektetők pedig később részesülnének az aszteroidákból kibányászott ércekből.

(Fotó: ARCASpace)

Túl van a nyolcadik tesztjén a SpinLaunch, amivel rakétákat fognak az űrbe lövöldözni A centrifugális erőt kihasználó "űrparittya" most még csak 7,5 kilométer magasra juttatta el a tesztlövedéket, de a készítői azt ígérik, hogy még idén elérik a Föld körüli pályát is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.