Ha így folytatjuk, bizonytalan jövő vár a szakértők szerint a gyerekeinkre

2020 / 02 / 21 / Felkai Ádám
Ha így folytatjuk, bizonytalan jövő vár a szakértők szerint a gyerekeinkre
A szakértők a klímaváltozásban, illetve a gyerekeket megcélzó, egészségkárosító termékek reklámozásában látják a legnagyobb veszélyt.

A világ országainak a gyermekek egészségi állapotát és jólétét rangsoroló listán Magyarország a 29. helyen végzett, a térségből megelőzött minket Horvátország (28.), Észtország (27.) és Szlovénia (25.). Ugyanakkor a környezet megőrzése szempontjából hazánk a 127., és előttünk áll Szerbia (126.) és Ukrajna (123.) is. Ezen az utóbbi rangsoron egyébként jellemzően a magasabb jövedelmű országok végeztek hátrébb a többletfogyasztással járó szennyezés miatt. Magyarországot a Világbank egyébként magas jövedelmű országként (high income) tartja számon.

A beszámolót három szervezet – a WHO (Egészségügyi Világszervezet), az Unicef (az ENSZ gyermekalapja) és a Lancet Commission – adta ki, és 180 országot vizsgáltak benne. A tanulmányban azt nézték, hogy a gyerekeknek ezekben az országokban milyen esélyük van a normális életre az egészség és olyan jóléti faktorok, mint az oktatás, megfelelő táplálkozás és gyermekhalandóság szempontjaiból. A második lista pedig az üvegházhatású gázok kibocsátását vizsgálta.

Körülbelül negyven, a gyerekek egészségi állapotával foglalkozó szakértő figyelmeztet arra, hogy világszintű, radikális változtatások nélkül az elmúlt húsz év előrelépései mind visszájukra fordulhatnak. Helen Clark, Új-Zéland korábbi miniszterelnöke, aki a Partnership for Maternal, Newborn & Child Health (PMNCH) fórumának tagja, arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás és a reklámipar nyomása minden gyermeket veszélyeztet a Földön.

Mint az a beszámolóban szereplő listán látható, a világ legszegényebb országai bocsájtják ki a legkevesebb üvegházhatású gázt, a klímakatasztrófának azonban ők lesznek a legnagyobb vesztesei. Sőt már most is azok, hiszen ezek a negatív folyamatok már most visszavetik ott a fejlődést. A legnagyobb kibocsátók a listán egyébként olyan gazdag, nyugati országok, mint Luxemburg (171.), Kanada (170.), az USA (173.) és Ausztrália (174.), illetve azok az arab országok, melyek közvetlenül olajkitermelésből élnek – Szaúd-Arábia (175.), Egyesült Arab Emírségek (177.). A legutolsó, 180. hely Kataré.

A jelentés szerint a másik probléma a környezet elpusztítása után a reklám. A vizsgálatok szerint a gyerekek évente 30000 tévéreklámot látnak, ezek között olyanokat, melyek alkoholt, gyorséttermi ételeket és cukros üdítőitalokat hirdetnek. Az agresszív, semmiféle gátat nem ismerő, úgynevezett "predatory marketing" pedig a tanulmány egyik szerzője, Anthony Costello, a University College London (UCL) professzora szerint a közösségi média mind elterjedtebb használata miatt nagyobb veszélyt jelent a fiatalkorúakra, mint valaha.

Egy 2019-es tanulmányból kiderül, hogy a világon 2,3 milliárd ember túlsúlyos és több, mint 150 millió gyerek rekedt meg a növekedésben.

Egyébként akad pár ország, mely 2030-ra megpróbál visszavágni a szén-dioxid kibocsátásból és ezzel együtt a gyerekek jóléte szempontjából is elfogadható szinten teljesít – közéjük tartozik például: Albánia, Örményország, Jordánia, Tunézia, Uruguay és Vietnam.

A tanulmány javaslata szerint a gyerekek jelenét és jövőjét biztosító változáshoz a következők a szükségesek:

  • Minél gyorsabban leállni a szén-dioxid kibocsátásával.
  • A gyerekek és a fiatalkorúak érdekeinek középpontba helyezése, hogy fenntartható fejlődést érjünk el.
  • Új hozzáállás és befektetések minden szektorban, melyek szavatolják a gyerekek egészségmegőrzését és jogait.
  • Figyelembe venni a gyerekek érdekeit a politikai döntéshozatalnál.
  • A potenciálisan veszélyes reklámok és kereskedelmi stratégiák sokkal szigorúbb korlátozása.

A tanulmányban résztvevő, az egyik legnívósabb orvosi lap, a Lancet főszerkesztője a következőképp nyilatkozott:

„A gyermekek és fiatalkorúak egészségével kapcsolatos új korszak eljövetelére van szükség. Ez a mi generációnk előtt álló legnagyobb kihívás.”

(Kép: Pixabay, Flickr/Giorgio Rodano)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.