Ha valamikor, akkor most tényleg feldarabolhatják a Google-t

2023 / 01 / 25 / Pőcze Balázs
Ha valamikor, akkor most tényleg feldarabolhatják a Google-t
Az amerikai Igazságügyi minisztérium és nyolc állam pert indított a Google ellen, azzal vádolva a céget, hogy visszaél a monopol helyzetével az internetes hirdetési piacon. A kormány nem csak feldarabolhatja a vállalatot, még az online reklámokra elköltött pénze egy részét is vissza szeretné kapni.

"A mai panaszunk azzal vádolja a Google-t, hogy versenyellenes, kizáró, jogtalan módon számolt le vagy szabott gátat mindennek, ami a digitális reklámpiac feletti uralmát fenyegette" - idézi a minisztérium közleményét az Ars Technica. A keresőóriás az internetes kampányok futtatásához, megjelenítéséhez szükséges megoldásoknak szinte mindegyikét nyújtja: a Rakétához hasonló weboldalakon a segítségükkel jelennek meg a hirdetések; a reklámozók az ő eszközeikkel tervezik meg és bonyolítják le a kampányaikat; de a keresleti (vagyis reklámozói) és a kínálati (vagyis kiadói) oldalt összepárosító, apró, villámgyors aukciók is az ő technológiájukkal zajlanak. Mindennek eredményeként az Igazságügyi minisztérium szerint

az ebben a rendszerben elköltött hirdetési pénzek harminc százaléka a Google-nél köt ki.

Ezért nem csak azt kérik, hogy darabolják külön cégekre ezt az ökoszisztémát, de még százmillió dollárt is visszakövetelnek a kormány által digitális reklámra fordított pénzből. A cég természetesen vitatja az ellene felhozott vádakat. Közleményükben kiemelik, hogy "hatalmas a verseny" a hirdetési piacon: a Microsoft, az Amazon, a Meta, az Apple, a TikTok, a Disney, de még a Walmart és a Target kereskedelmi láncok nevét is megemlítik, mint konkurenseket. Ezzel szemben a kiadói piacon kilencven, az igénypárosító aukciós piacon ötven, a kampánytervezésnél negyven illetve nyolcvan százalékos részesedésről beszél a minisztérium. Az Ars Technica az amerikai digitális hirdetési piac huszonnyolc százalékát köti a vállalathoz. A Google azt is sérelmezi, hogy tizenkét, illetve tizenöt évvel ezelőtti, akkor szabályosan engedélyezett akvizíciókat szeretne semmissé tenni a kormány, vagyis szerintük "újra akarják írni a történelmet, a kiadók, a hirdetők és az internetezők kárára".

Ez a per más, mint a többi, ezt ők is jól tudják

Casey Newton, a Platformer hírlevél szerzője kiemeli: míg Európában 2017 óta háromszor is megbüntették a Google-t versenyellenes magatartás miatt, addig az Egyesült Államokban a kevés hasonló kísérlet nem járt sikerrel. Sőt, arról sem szabad elfeledkezni, hogy utoljára több mint negyven éve daraboltak fel monopóliumot az országban; akkor a Bell Systems, Amerika legnagyobb távközlési vállalata bizonyult túl nagynak. Ugyanakkor Newton szerint a lényeges különbség a korábbi próbálkozásokkal szemben, hogy most nem arról van szó, hogy a törvényhozók egyszerűen túl nagynak és veszélyesnek tartanak egy céget. Sokkal inkább azt szeretnék bizonyítani, hogy a kiadókat és a reklámozókat megkárosító, vagyis az árakat felsrófoló rendszert épített ki a Google - az amerikai jogban általában ez szükséges ahhoz, hogy egy monopólium károkozását bizonyítsák. Évekbe telhet, mire kiderül, hogy valóban ez történt-e.

(Borítókép: Spencer Platt/Getty Images)

Nagyon komoly vádakat fogalmaztak meg a Google-lel és a Facebookkal szemben A 17 amerikai állam által indított trösztellenes perben az ügyészek azzal vádolják a két céget, hogy összejátszottak az online hirdetési piacon, aminek együtt több mint az 50 százalékát uralják.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.