Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét

2021 / 02 / 10 / Pőcze Balázs
Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét
Egy tizenötezer fős floridai kisvárosban, Oldsmarban ismeretlenek beléptek a helyi vízművet vezérlő rendszerbe, és átállították a nátrium-hidroxid mennyiségét a vízben. A lakosság nem volt veszélyben, de az eset ettől függetlenül nyugtalanító.

A Wired cikke szerint a telephely egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a számítógépén mozog a kurzor - miközben ő hozzá sem ért az egeréhez. Elsőre nem fogott gyanút, ugyanis a főnöke gyakran pillant rá a rendszerekre távolról, a TeamViewer nevű program segítségével. Néhány órával később azonban újra belépett valaki a gépre, de már nem csak szemlélődött. Pillanatok alatt átállította a marólúg arányát száz egységről több mint tízezerre - amit az ekkor már gyanakvó szakember gyorsan vissza is állított. A nátrium-hidroxid kis mennyiségben segít a víz pH értékét szabályozni, csökkenti annak savasságát, töményebb oldata viszont égési sérüléseket és maradandó sebeket okozhat. A hatóságok, amikor beszámoltak az eseményekről, hangsúlyozták: egy-másfél nap alatt érte volna csak el a lakosságot a megváltozott kémhatású víz, ráadásul addigra több rendszer is automatikusan jelezte volna, hogy gond van.

A TeamViewert és a hasonló szoftvereket a legtöbb esetben arra használják, hogy az IT-szakemberek távolról is tudjanak segíteni a kollégáiknak: sokkal kényelmesebb átvenni az irányítást a gépük fölött pár percre, mint elkezdeni hosszasan magyarázni, hogy melyik almenüben kell megnyomni egy gombot ahhoz, hogy egy nyomtató vagy tűzfal rendesen működjön. Az oldsmari vízműveknél nem is a program használata volt a legnagyobb hiba, hanem az, hogy

az operatív technológiai hálózat, vagyis az, ami az ipari berendezések működésért felel, közvetlenül össze volt kötve az információtechnológiai hálózattal.

Ez kellett ugyanis ahhoz, hogy a hackerek ne csak adatokhoz férhessenek hozzá, hanem a vízkezelésért felelős gépeket is irányítani tudják. A helyi seriff azt nyilatkozta a Wirednek, hogy nem tudják, hogy "a szomszéd utcából vagy egy másik országból" jött a támadás. Annyi azonban biztos, hogy a közművet célzó hackertámadás nem precedens nélküli: hat éve az ukrán elektromos hálózatot támadták meg, de a cikk olyan, kevésbé ismert eseteket is felidéz, mint amikor egy ausztrál IT szakember úgy állt bosszút volt munkaadóján, hogy több millió gallon szennyvizet öntött parkokra és folyókra.

(Borítókép: Luis Tosta/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat A legtöbb célpont már oltóanyag-kísérleteket végez.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit Katonai hírszerzéshez köthető orosz hekkerek állhatnak az adatlopás mögött.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.