Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét

2021 / 02 / 10 / Pőcze Balázs
Hackerek támadtak meg egy vízművet, százszorosára emelték a marólúg szintjét
Egy tizenötezer fős floridai kisvárosban, Oldsmarban ismeretlenek beléptek a helyi vízművet vezérlő rendszerbe, és átállították a nátrium-hidroxid mennyiségét a vízben. A lakosság nem volt veszélyben, de az eset ettől függetlenül nyugtalanító.

A Wired cikke szerint a telephely egyik alkalmazottja arra lett figyelmes, hogy a számítógépén mozog a kurzor - miközben ő hozzá sem ért az egeréhez. Elsőre nem fogott gyanút, ugyanis a főnöke gyakran pillant rá a rendszerekre távolról, a TeamViewer nevű program segítségével. Néhány órával később azonban újra belépett valaki a gépre, de már nem csak szemlélődött. Pillanatok alatt átállította a marólúg arányát száz egységről több mint tízezerre - amit az ekkor már gyanakvó szakember gyorsan vissza is állított. A nátrium-hidroxid kis mennyiségben segít a víz pH értékét szabályozni, csökkenti annak savasságát, töményebb oldata viszont égési sérüléseket és maradandó sebeket okozhat. A hatóságok, amikor beszámoltak az eseményekről, hangsúlyozták: egy-másfél nap alatt érte volna csak el a lakosságot a megváltozott kémhatású víz, ráadásul addigra több rendszer is automatikusan jelezte volna, hogy gond van.

A TeamViewert és a hasonló szoftvereket a legtöbb esetben arra használják, hogy az IT-szakemberek távolról is tudjanak segíteni a kollégáiknak: sokkal kényelmesebb átvenni az irányítást a gépük fölött pár percre, mint elkezdeni hosszasan magyarázni, hogy melyik almenüben kell megnyomni egy gombot ahhoz, hogy egy nyomtató vagy tűzfal rendesen működjön. Az oldsmari vízműveknél nem is a program használata volt a legnagyobb hiba, hanem az, hogy

az operatív technológiai hálózat, vagyis az, ami az ipari berendezések működésért felel, közvetlenül össze volt kötve az információtechnológiai hálózattal.

Ez kellett ugyanis ahhoz, hogy a hackerek ne csak adatokhoz férhessenek hozzá, hanem a vízkezelésért felelős gépeket is irányítani tudják. A helyi seriff azt nyilatkozta a Wirednek, hogy nem tudják, hogy "a szomszéd utcából vagy egy másik országból" jött a támadás. Annyi azonban biztos, hogy a közművet célzó hackertámadás nem precedens nélküli: hat éve az ukrán elektromos hálózatot támadták meg, de a cikk olyan, kevésbé ismert eseteket is felidéz, mint amikor egy ausztrál IT szakember úgy állt bosszút volt munkaadóján, hogy több millió gallon szennyvizet öntött parkokra és folyókra.

(Borítókép: Luis Tosta/Unsplash)

További cikkek a témában:

A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat A legtöbb célpont már oltóanyag-kísérleteket végez.

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit Katonai hírszerzéshez köthető orosz hekkerek állhatnak az adatlopás mögött.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.