A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat

2020 / 11 / 16 / Pőcze Balázs
A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat
Idén többször számoltunk be állami vagy államok által támogatott hackertámadásokról, most viszont úgy tűnik, a legfontosabb globális kérdés egyben cyberbiztonsági kérdés is lett: a Microsoft közleménye szerint orosz és észak-koreai csoportok próbálnak utat találni a koronavírussal kapcsolatos kutatásokat végző cégek rendszereibe.

A redmondi szoftvervállalat blogbejegyzése kanadai, francia, indiai, dél-koreai és amerikai célpontokról beszél, melyek közt oltóanyaggal és egyéb gyógymódokkal foglalkozó cégek vannak - többségében az előbbiek, melyeknek termékei a klinikai kutatások különböző fázisaiban járnak.

A Microsoft három csoportot nevez meg, mint a támadások elkövetőit: az általuk Strontiumnak nevezett oroszt, illetve a Zinc és a Cerium néven megfigyelt észak-koreait.

A kollektívák módszerei eltérőek: az oroszok kétféle metódust alkalmaznak, az úgynevezett "password spray"-t, amivel néhány népszerű jelszót próbálnak ki több felhasználónál egyszerre, illetve a "nyers erőt", amely egy-egy felhasználónál próbál ki rövid idő alatt rengeteg lehetséges jelszót. A Zinc és a Cerium ezzel szemben úgynevezett célzott phishing támadásokkal dolgozik, amelyekről korábban a Rakéta is beszámolt. Az észak-koreaiak hamis állásajánlatokkal vagy a WHO-nevében írt levelekkel találják meg a kutatókat, akik az e-mailekre kattintva, ha óvatlanok, kiadhatják a jelszavukat, felhasználónevüket a bűnözőknek. A Microsoft kiemeli: a támadások java sikertelenül végződik, amikor nem, akkor felajánlják a segítségüket a szervezeteknek.

Az oroszok már be is törtek az amerikai választási rendszerbe Nemzetbiztonsági szakértők sejtik, hogy mi lehet a céljuk.

A Micorosft összefogást sürget, hogy álljon ki az egészségügyi infrastruktúra védelme mellett a világ. Blogbejegyzésük emlékeztet, hogy korábban az Egyesült Államokban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Thaiföldön is előfordultak támadások, sőt, Németországban halálos áldozata is volt egy kórházat ért cybertámadásnak. A cég elnöke, Brad Smith a Párizsi Békefórumon beszélt arról, hogy az ilyen bűncselekményeket nem tolerálhatja a nemzetközi közösség - korábban Oxfordban és Párizsban is elítélték az egészségügyet ért támadásokat kutatók és gyógyszercégek, és a Vöröskereszt is foglalkozott a témával. A Microsoft a közlemény szerint már 195, a világjárvány megfékezésén dolgozó szervezet 1,7 millió email fiókját felügyeli, és változatlanul várja hasonló szervezetek jelentkezését.

Ez is érdekelhet:

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit

Az otthonról dolgozókat vették célba orosz hackerek

A Twittert ért brutális hackertámadás háttere


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.