A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat

2020 / 11 / 16 / Pőcze Balázs
A Microsoft figyelmeztet: hackerek támadják a vakcinagyártókat
Idén többször számoltunk be állami vagy államok által támogatott hackertámadásokról, most viszont úgy tűnik, a legfontosabb globális kérdés egyben cyberbiztonsági kérdés is lett: a Microsoft közleménye szerint orosz és észak-koreai csoportok próbálnak utat találni a koronavírussal kapcsolatos kutatásokat végző cégek rendszereibe.

A redmondi szoftvervállalat blogbejegyzése kanadai, francia, indiai, dél-koreai és amerikai célpontokról beszél, melyek közt oltóanyaggal és egyéb gyógymódokkal foglalkozó cégek vannak - többségében az előbbiek, melyeknek termékei a klinikai kutatások különböző fázisaiban járnak.

A Microsoft három csoportot nevez meg, mint a támadások elkövetőit: az általuk Strontiumnak nevezett oroszt, illetve a Zinc és a Cerium néven megfigyelt észak-koreait.

A kollektívák módszerei eltérőek: az oroszok kétféle metódust alkalmaznak, az úgynevezett "password spray"-t, amivel néhány népszerű jelszót próbálnak ki több felhasználónál egyszerre, illetve a "nyers erőt", amely egy-egy felhasználónál próbál ki rövid idő alatt rengeteg lehetséges jelszót. A Zinc és a Cerium ezzel szemben úgynevezett célzott phishing támadásokkal dolgozik, amelyekről korábban a Rakéta is beszámolt. Az észak-koreaiak hamis állásajánlatokkal vagy a WHO-nevében írt levelekkel találják meg a kutatókat, akik az e-mailekre kattintva, ha óvatlanok, kiadhatják a jelszavukat, felhasználónevüket a bűnözőknek. A Microsoft kiemeli: a támadások java sikertelenül végződik, amikor nem, akkor felajánlják a segítségüket a szervezeteknek.

Az oroszok már be is törtek az amerikai választási rendszerbe Nemzetbiztonsági szakértők sejtik, hogy mi lehet a céljuk.

A Micorosft összefogást sürget, hogy álljon ki az egészségügyi infrastruktúra védelme mellett a világ. Blogbejegyzésük emlékeztet, hogy korábban az Egyesült Államokban, Csehországban, Franciaországban, Spanyolországban és Thaiföldön is előfordultak támadások, sőt, Németországban halálos áldozata is volt egy kórházat ért cybertámadásnak. A cég elnöke, Brad Smith a Párizsi Békefórumon beszélt arról, hogy az ilyen bűncselekményeket nem tolerálhatja a nemzetközi közösség - korábban Oxfordban és Párizsban is elítélték az egészségügyet ért támadásokat kutatók és gyógyszercégek, és a Vöröskereszt is foglalkozott a témával. A Microsoft a közlemény szerint már 195, a világjárvány megfékezésén dolgozó szervezet 1,7 millió email fiókját felügyeli, és változatlanul várja hasonló szervezetek jelentkezését.

Ez is érdekelhet:

Magyar szerverről törték fel az amerikai ügynökség gépeit

Az otthonról dolgozókat vették célba orosz hackerek

A Twittert ért brutális hackertámadás háttere


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.