Halálos városi rendfenntartóvá válhat az egyszerű taktikai robot

2023 / 02 / 26 / Bobák Zsófia
Halálos városi rendfenntartóvá válhat az egyszerű taktikai robot
A Recon Robotics robotját úgy tervezték, hogy kilenc méteres magasságból történő becsapódást is túléljen, több alkalommal is és eredetileg felderítésre szánták.

A Recon Robotics vállalat katonai robotok fejlesztésére szakosodott, amelyeket megfigyelési célokra alkalmaznak a terepszemlék során, így a veszélyes helyszíneken való adatgyűjtést nem közvetlenül az emberi felderítőegységeknek kell elvégezniük - a kockázatos régiókba a robotokat küldhetik maguk helyett. A Throwbot nevű mikrobotjuk újabb generációs változata, a Throwbot 2, ennek a feladatnak az elvégzésére született: a kisméretű, 21*20*11 centiméteres gép apró és csendes, ezért jól elrejthető az ellenséges csapatok elől.

A Throwbotot alapvetően arra tervezték, hogy minél egyszerűbben bevethető legyen bármilyen körülmények között, ennek megfelelően a legfőbb tulajdonságát a robosztus, strapabíró jellege jelenti. A gépet akár kilenc méteres magasságból lehet kemény felületre, például betonra ejteni, több alkalommal is, emiatt alkalmas arra, hogy drónok által a célhelyszínre szállítva, a levegőből ledobva indítsák útnak. A robot szerkezete egyszerű, de hatékony: a talajon való haladása közben 5 centiméteres akadályokon át tud jutni, az átalakító készlet használatával pedig 10 centiméteres objektumok sem állják az útját, emellett 1,8 kilogrammos rakomány vontatására és szállítására is alkalmas. A kamerája és infravörös berendezése segítségével videós felvételeket tud készíteni a környezetéről és az egycsatornás audiorendszerével rögzített hangfelvételeket szabadtéren 137, falakon keresztül 45 méter messzire küldi.

A Recon Robotics robotjaiból a cég leírása szerint már 6000 példányt helyeztek szolgálatba az Egyesült Államokban és számos más országban is, ahol rendfenntartó erők, katonai egységek és tűzoltók is használják őket. A San Franciscó-i Rendőrkapitányság is rendelkezik Throwbotokkal, amelyeket, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, csak a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hathetes tanfolyamán kiképzett szakemberek irányíthatják és főként bombák hatástalanítására alkalmazzák. A kapitányság tavaly novemberben kérvényezte a városvezetéstől, hogy használhassák halálos erőként is a robotokat (a Throwbotokon kívül még más típusúakat is), vagyis szükség esetén valamilyen módon, például egy bomba vagy gépfegyver rászerelésével, kiolthassanak velük emberi életeket és először zöld utat is kapott a javaslat, de a lakosság felháborodása és tiltakozása miatt egy újabb, decemberi döntés szerint egyelőre visszavonták az engedélyt.

Az ABC7 News hírei szerint azonban február elején a téma újfent terítékre került és a rendőrség képviselője elmondta: továbbra sem tettek le a tervről és lehetséges, hogy újból engedélyért folyamodnak. A gépek halálos célú alkalmazását a rendőrök és a lakosok biztonságának megóvásával indokolják: a robotok ugyanis sok esetben precízebben céloznak, mint az emberek, így kevesebb a valószínűsége, hogy egy tűzpárbaj közben ártatlan áldozatokat szed a konfliktus megoldására tett kísérlet.

(Fotó: Recon Robotics, U.S.Air Force/Samuel King Jr.)

Azt kéri a rendőrség, hogy alkalmazhassanak halálos erőt a robotjaik San Franciscóban Van olyan amerikai város, ahol korábban sor került már ilyenre.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.