Halálos városi rendfenntartóvá válhat az egyszerű taktikai robot

2023 / 02 / 26 / Bobák Zsófia
Halálos városi rendfenntartóvá válhat az egyszerű taktikai robot
A Recon Robotics robotját úgy tervezték, hogy kilenc méteres magasságból történő becsapódást is túléljen, több alkalommal is és eredetileg felderítésre szánták.

A Recon Robotics vállalat katonai robotok fejlesztésére szakosodott, amelyeket megfigyelési célokra alkalmaznak a terepszemlék során, így a veszélyes helyszíneken való adatgyűjtést nem közvetlenül az emberi felderítőegységeknek kell elvégezniük - a kockázatos régiókba a robotokat küldhetik maguk helyett. A Throwbot nevű mikrobotjuk újabb generációs változata, a Throwbot 2, ennek a feladatnak az elvégzésére született: a kisméretű, 21*20*11 centiméteres gép apró és csendes, ezért jól elrejthető az ellenséges csapatok elől.

A Throwbotot alapvetően arra tervezték, hogy minél egyszerűbben bevethető legyen bármilyen körülmények között, ennek megfelelően a legfőbb tulajdonságát a robosztus, strapabíró jellege jelenti. A gépet akár kilenc méteres magasságból lehet kemény felületre, például betonra ejteni, több alkalommal is, emiatt alkalmas arra, hogy drónok által a célhelyszínre szállítva, a levegőből ledobva indítsák útnak. A robot szerkezete egyszerű, de hatékony: a talajon való haladása közben 5 centiméteres akadályokon át tud jutni, az átalakító készlet használatával pedig 10 centiméteres objektumok sem állják az útját, emellett 1,8 kilogrammos rakomány vontatására és szállítására is alkalmas. A kamerája és infravörös berendezése segítségével videós felvételeket tud készíteni a környezetéről és az egycsatornás audiorendszerével rögzített hangfelvételeket szabadtéren 137, falakon keresztül 45 méter messzire küldi.

A Recon Robotics robotjaiból a cég leírása szerint már 6000 példányt helyeztek szolgálatba az Egyesült Államokban és számos más országban is, ahol rendfenntartó erők, katonai egységek és tűzoltók is használják őket. A San Franciscó-i Rendőrkapitányság is rendelkezik Throwbotokkal, amelyeket, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, csak a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hathetes tanfolyamán kiképzett szakemberek irányíthatják és főként bombák hatástalanítására alkalmazzák. A kapitányság tavaly novemberben kérvényezte a városvezetéstől, hogy használhassák halálos erőként is a robotokat (a Throwbotokon kívül még más típusúakat is), vagyis szükség esetén valamilyen módon, például egy bomba vagy gépfegyver rászerelésével, kiolthassanak velük emberi életeket és először zöld utat is kapott a javaslat, de a lakosság felháborodása és tiltakozása miatt egy újabb, decemberi döntés szerint egyelőre visszavonták az engedélyt.

Az ABC7 News hírei szerint azonban február elején a téma újfent terítékre került és a rendőrség képviselője elmondta: továbbra sem tettek le a tervről és lehetséges, hogy újból engedélyért folyamodnak. A gépek halálos célú alkalmazását a rendőrök és a lakosok biztonságának megóvásával indokolják: a robotok ugyanis sok esetben precízebben céloznak, mint az emberek, így kevesebb a valószínűsége, hogy egy tűzpárbaj közben ártatlan áldozatokat szed a konfliktus megoldására tett kísérlet.

(Fotó: Recon Robotics, U.S.Air Force/Samuel King Jr.)

Azt kéri a rendőrség, hogy alkalmazhassanak halálos erőt a robotjaik San Franciscóban Van olyan amerikai város, ahol korábban sor került már ilyenre.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.