Hamarosan feloldják Magyarországon a legtöbb járványügyi korlátozást

2021 / 05 / 21 / Felkai Ádám
Hamarosan feloldják Magyarországon a legtöbb járványügyi korlátozást
Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott, szokásos péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy hétvégére elérjük az ötmillió beoltottat.

A miniszterelnök szerint az ötmillió beoltott, melyet „minden emberi számítás szerint” hétvégére elérünk (az intejú időpontjakor ez a szám 4 898 866 volt), egy korszakhatár, amely azt jelzi, hogy a járvány harmadik hullámát „letörtük, lényegében le is győztük”, mivel a felnőtt emberek több mint 50 százaléka átoltott az országban. Ennek köszönhetően az operatív törzs ma úgy döntött, hogy fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. A miniszterelnök hozzátette, hogy bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradnak, és ezek alól csak a beoltottak vagy a fertőzésen már átesettek kapnak feloldozást.

A következő enyhítéseket jelentette be a miniszterelnök:

 • Megszűnik a kijárási tilalom.
 • Az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja szintén megszűnik.
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.
 • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
 • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak.
 • Lakodalmat akár 200 fővel is lehet rendezni korlátozás nélkül
 • Ha szállodában vagy étteremben szervez valaki egyéni vagy családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a rendezvény résztvevői külön teremben legyenek.
 • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
 • Szabadtéri rendezvényt azonban legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül is lehet tartani. Lehet például tüntetni is.
 • „Zenés-táncos rendezvény” csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
 • A 16–18 évesek már nem csak felnőtt kíséretében mehetnek zárt területen tartott programra, hanem saját jogon is, ha már megkapták az oltást.

Még ma délután, a mai oltási számokat látva eldől, hogy a korlátozások feloldása pontosan mikortól lesz érvényes, erről külön közleményt is kiadnak majd -- amint erre sor kerül, frissítjük a cikket.

Frissítés #1:

A pünkösdi hétvégére való tekintettel hétfő helyett már péntektől részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat -- jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, ami azt jelenti, hogy bizonyos korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak: továbbra sem látogatható koronavírus-fertőzött, egy beteghez naponta egy látogató mehet be legfeljebb egy órára, a maszkviselés a kórházak egész területén kötelező, és a belépéskor testhőmérséklet-mérést kell végezni.

Frissítés #2:

A lazítások a Közlönyben megjelent rendelet alapján az azt követő napon lesznek érvényesek, hogy Magyarországon beadták az ötmilliomodik oltást. Kiindulva a mai (május 22., szombat) adatokból, illetve az oltakozás eddigi üteméből, többen úgy számolnak, hogy ennek a határnak az elérését még ma délután/este bejelentheti a belügyminiszter, tehát a szóban forgó enyhítésekre már holnaptól sor kerülhet. (Amint ezt a számot elérjük, frissítjük ezt a cikket.)

Frissítés #3:

A koronavirus.gov.hu adatai alapján elértük az ötmillió beoltottat május 22-én, este. Minderől a miniszterelnök is megemlékezett a Facebookon, aki azt is elmondta, hogy az operatív törzs döntése értelmében a mai naptól már nem kell maszkot viselni a szabad téren, így az utcán, köztereken sem. Magyarán a maszkviselésre vonatkozó enyhítéssel Orbán Viktor szavai alapján a holnapi napot sem kell megvárni. Ugyanakkor a többi, az ötmillió beoltott eléréséhez kötött lazítást Pintér Sándor belügyminiszter jelenti majd be hivatalosan, és ezek másnap lépnek életbe.

Frissítés #4:

Időközben megjelent az a Magyar Közlöny, amelyben Pintér Sándor aláírásával meghatározták a korlátozások feloldásának a pontos dátumát, ami tehát május 23., vasárnap. Némi zavar támadt az Erőben, mert a miniszterelnök szavaival ellentétben a maszk elhagyása közterületen is holnaptól lehetséges a Közlöny szerint, vagyis ha biztosra akarunk menni, holnapig még türelemmel hordjuk az arcunkon ezt a védelmi felszerelést.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Megszületett a döntés az uniós vakcinaútlevélről, de nem minden beoltott kaphatja meg Az Európai Parlament és Tanács megállapodása értelmében csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat fogják elfogadni, a más oltóanyaggal, így Sinopharm-vakcinával vagy Szputynik V-vel oltottak beengedéséről egyénileg dönthetnek az országok.

Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást Magyarországon eddig az első oltás után nyolc nappal automatikusan postázott hatósági igazolvánnyal (azaz az úgynevezett védettségi igazolvánnyal) igazolhattuk, hogy megkaptuk a SARS-COV-2 elleni oltást, mostantól viszont elvileg a mobilunkkal is megtehetjük mindezt.

Júniustól jön az EU-s nemzeti zöld igazolvány az utazni vágyóknak A koronavírus ellen beoltottaknak van már védettségi igazolványuk, mellyel lassan minden megszokott hely látogatható. De vajon mi a helyzet a külföldi vakációs desztinációkkal, a nyaralásokkal? Az EU válasza a júniustól érkező zöld igazolvány.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.