Hamarosan feloldják Magyarországon a legtöbb járványügyi korlátozást

2021 / 05 / 21 / Felkai Ádám
Hamarosan feloldják Magyarországon a legtöbb járványügyi korlátozást
Orbán Viktor a Kossuth rádióban adott, szokásos péntek reggeli interjújában jelentette be, hogy hétvégére elérjük az ötmillió beoltottat.

A miniszterelnök szerint az ötmillió beoltott, melyet „minden emberi számítás szerint” hétvégére elérünk (az intejú időpontjakor ez a szám 4 898 866 volt), egy korszakhatár, amely azt jelzi, hogy a járvány harmadik hullámát „letörtük, lényegében le is győztük”, mivel a felnőtt emberek több mint 50 százaléka átoltott az országban. Ennek köszönhetően az operatív törzs ma úgy döntött, hogy fel tudjuk oldani a járványügyi korlátozások nagy részét. A miniszterelnök hozzátette, hogy bizonyos korlátozások továbbra is érvényben maradnak, és ezek alól csak a beoltottak vagy a fertőzésen már átesettek kapnak feloldozást.

A következő enyhítéseket jelentette be a miniszterelnök:

 • Megszűnik a kijárási tilalom.
 • Az üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja szintén megszűnik.
 • Eltörlik a közterületi maszkviselési kötelezettséget.
 • Szabad lesz az egyéni és csapatsport is közterületeken.
 • A magán- és családi rendezvények 50 fő részvételével korlátozások nélkül megtarthatóak.
 • Lakodalmat akár 200 fővel is lehet rendezni korlátozás nélkül
 • Ha szállodában vagy étteremben szervez valaki egyéni vagy családi rendezvényt, a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a rendezvény résztvevői külön teremben legyenek.
 • A zárt téri rendezvényeket továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
 • Szabadtéri rendezvényt azonban legfeljebb ötszáz fő részvételével, korlátozások nélkül is lehet tartani. Lehet például tüntetni is.
 • „Zenés-táncos rendezvény” csak védettségi igazolvánnyal látogatható.
 • A 16–18 évesek már nem csak felnőtt kíséretében mehetnek zárt területen tartott programra, hanem saját jogon is, ha már megkapták az oltást.

Még ma délután, a mai oltási számokat látva eldől, hogy a korlátozások feloldása pontosan mikortól lesz érvényes, erről külön közleményt is kiadnak majd -- amint erre sor kerül, frissítjük a cikket.

Frissítés #1:

A pünkösdi hétvégére való tekintettel hétfő helyett már péntektől részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat -- jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, ami azt jelenti, hogy bizonyos korlátozó intézkedések továbbra is érvényben maradnak: továbbra sem látogatható koronavírus-fertőzött, egy beteghez naponta egy látogató mehet be legfeljebb egy órára, a maszkviselés a kórházak egész területén kötelező, és a belépéskor testhőmérséklet-mérést kell végezni.

Frissítés #2:

A lazítások a Közlönyben megjelent rendelet alapján az azt követő napon lesznek érvényesek, hogy Magyarországon beadták az ötmilliomodik oltást. Kiindulva a mai (május 22., szombat) adatokból, illetve az oltakozás eddigi üteméből, többen úgy számolnak, hogy ennek a határnak az elérését még ma délután/este bejelentheti a belügyminiszter, tehát a szóban forgó enyhítésekre már holnaptól sor kerülhet. (Amint ezt a számot elérjük, frissítjük ezt a cikket.)

Frissítés #3:

A koronavirus.gov.hu adatai alapján elértük az ötmillió beoltottat május 22-én, este. Minderől a miniszterelnök is megemlékezett a Facebookon, aki azt is elmondta, hogy az operatív törzs döntése értelmében a mai naptól már nem kell maszkot viselni a szabad téren, így az utcán, köztereken sem. Magyarán a maszkviselésre vonatkozó enyhítéssel Orbán Viktor szavai alapján a holnapi napot sem kell megvárni. Ugyanakkor a többi, az ötmillió beoltott eléréséhez kötött lazítást Pintér Sándor belügyminiszter jelenti majd be hivatalosan, és ezek másnap lépnek életbe.

Frissítés #4:

Időközben megjelent az a Magyar Közlöny, amelyben Pintér Sándor aláírásával meghatározták a korlátozások feloldásának a pontos dátumát, ami tehát május 23., vasárnap. Némi zavar támadt az Erőben, mert a miniszterelnök szavaival ellentétben a maszk elhagyása közterületen is holnaptól lehetséges a Közlöny szerint, vagyis ha biztosra akarunk menni, holnapig még türelemmel hordjuk az arcunkon ezt a védelmi felszerelést.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Megszületett a döntés az uniós vakcinaútlevélről, de nem minden beoltott kaphatja meg Az Európai Parlament és Tanács megállapodása értelmében csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat fogják elfogadni, a más oltóanyaggal, így Sinopharm-vakcinával vagy Szputynik V-vel oltottak beengedéséről egyénileg dönthetnek az országok.

Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást Magyarországon eddig az első oltás után nyolc nappal automatikusan postázott hatósági igazolvánnyal (azaz az úgynevezett védettségi igazolvánnyal) igazolhattuk, hogy megkaptuk a SARS-COV-2 elleni oltást, mostantól viszont elvileg a mobilunkkal is megtehetjük mindezt.

Júniustól jön az EU-s nemzeti zöld igazolvány az utazni vágyóknak A koronavírus ellen beoltottaknak van már védettségi igazolványuk, mellyel lassan minden megszokott hely látogatható. De vajon mi a helyzet a külföldi vakációs desztinációkkal, a nyaralásokkal? Az EU válasza a júniustól érkező zöld igazolvány.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.