Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást

2021 / 05 / 14 / Bobák Áron
Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást
Magyarországon eddig az első oltás után nyolc nappal automatikusan postázott hatósági igazolvánnyal (azaz az úgynevezett védettségi igazolvánnyal) igazolhattuk, hogy megkaptuk a SARS-COV-2 elleni oltást, mostantól viszont elvileg a mobilunkkal is megtehetjük mindezt.

A telefonos alkalmazás az elmúlt napokban vált elérhetővé a Google Playben és az App Store-ban, és bár péntek délelőtt néhány óráig nem volt elérhető, a cikk írásának pillanatában már újra működik. A védettségi igazolás a hatályos kormányrendelet alapján széleskörű mentességet biztosít a korlátozások alól, az ezzel rendelkezők többek között szabadon látogathatják az állatkerteket, könyvtárakat, edzőtermeket és uszodákat, mehetnek moziba, múzeumba és színházba, emellett szállodák és éttermek belső helyiségeiben is szabadon tartózkodhatnak. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a felügyeletük alatt álló kiskorúak karantén-kötelezettség nélkül térhetnek vissza az országba valamint több külföldi országba már szabadon utazhatnak.

A mobilalkalmazás használatáról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy rövid videót is kiadott, de mivel a regisztráció nem annyira magától értetődő, ezért pontról-pontra is megmutatjuk, hogyan lehet regisztrálni az alkalmazásba.

1. Böngészőben nyissuk meg az EESZT oldalát, majd kattintsunk a Lakossági Portál gombra.

2. Az oldal tetején kattintsunk a "Töltse le és regisztrálja az EESZT mobilalkalmazást" feliratra.

3. A következő oldalon pedig az Ügyfélkapu bejelentkezés gombra.

4. Adjuk meg a TAJ-számunkat.

5. Miután megadtuk a TAJ-számunkat, visszakerülünk a főoldalra. Itt ismét a "Töltse le és regisztrálja az EESZT mobilalkalmazást" feliratra kell kattintani.

6. Kattintsunk az "Új regisztráció" gombra.

7. Telepítsük az alkalmazást a telefonunkra, amit androidos készülékekre itt, iOS-re pedig itt érhetünk el.

8. A következő oldalon megjelenő QR-kódot olvassuk be a telefonunk kamerájával, vagy adjuk meg a telefonunk képernyőjén megjelenő azonosítót.

9. Írjunk be egy hat számjegyből álló PIN-kódot, amivel a későbbiekben azonosítani tudjuk magunkat.

10. Ezután pedig a mobilalkalmazásban a PIN-kód megadásával már be is tudunk lépni az alkalmazásba.

Ami nem teljesen világos, hogy a mobilalkalmazás kiváltja-e a plasztikkártyát. Bár a februárban kiadott kormányrendelet alapján úgy tűnik, hogy az alkalmazás a védettségi igazolvány teljesértékű elektronikus megfelelője, az április 26-án kiadott "védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról" szóló rendeletben csupán annyi szerepel, hogy védettnek az a személy tekinthető, aki ezt a hatósági igazolvány bemutatásával igazolja. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzset  és az EESZT-t fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóságot, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ahogy fentebb írtuk, az állam az első oltást követően nyolc napon belül, valamint a betegségen már átesetteknek is automatikusan postázza a védetségi igazolványt. Amennyiben valakinek mégsem érkezett meg a kártyája, az a Magyarország.hu honlapon indíthatja el az igénylési folyamatot.

FRISSÍTÉS: Bár választ egyelőre egyik helyről sem kaptunk, de a koronavirus.gov.hu-n megjelent tájékoztatóban azt írják, hogy az alkalmazás "képes a védettségi igazolvány kiváltására". Arra is felhívják a figyelmet, hogy a mobilalkalmazás csak az oltás igazolására alkalmas, a vírusfertőzöttségen való átesettséget viszont nem igazolja. Azt továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet igazolni.

(Fotó: Rakéta.hu)

További cikkek a témában:

A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást Jegyet, bérletet, oltási könyvet kérjük szépen felmutatni! A Microsoft és az Apple is dolgozik az ügyön.

Júniustól jön az EU-s nemzeti zöld igazolvány az utazni vágyóknak A koronavírus ellen beoltottaknak van már védettségi igazolványuk, mellyel lassan minden megszokott hely látogatható. De vajon mi a helyzet a külföldi vakációs desztinációkkal, a nyaralásokkal? Az EU válasza a júniustól érkező zöld igazolvány.

Megjött a magyar koronavírus-követő alkalmazás, és vele együtt három nagyon fontos kérdés Szerda óta androidos telefonokra már letölthető a VírusRadar nevű alkalmazás, ami jelzi, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírus-fertőzött személlyel, és mi is jelezhetjük másoknak, ha megfertőződtünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.