Hamarosan kiderül, milyen eVTOL-t és hozzátartozó leszállóhelyet épít a Hyundai

2023 / 12 / 23 / Bobák Zsófia
Hamarosan kiderül, milyen eVTOL-t és hozzátartozó leszállóhelyet épít a Hyundai
A Hyundai fejlett légi mobilitási részlege, a Supernal a 2024-es CES-en egy teljes eVTOL repülőteret felépít és bemutatja a saját fejlesztésű légi járművét is.

Sok cég teszi le amellett a voksát, hogy a jövő városainak egyik újfajta és meghatározó közlekedési eszköze az eVTOL, vagyis egyhelyből történő fel-, és leszállásra alkalmas elektromos jármű lesz, amivel az utakon kialakuló dugókat elkerülve könnyedén el lehet érni A pontból B pontba a lakosoknak, de akár a városok közti ingázást is meg lehet oldani a segítségükkel. Az eVTOL-ok, ha nem is egészen repülő autók, de hasonló funkciót tölthetnek be, mint a hagyományos gépkocsik: taxiként is működhetnek vagy egyszemélyes verzióikat a garázsban tárolhatják és munkába járásra használhatják az emberek az elképzelések szerint.

Az eVTOL-ok előnye, elektromos működésük mellett, hogy nem igényelnek komplex infrastruktúrát, viszont a kényelmes használatukhoz szükséges lesz leszállóhelyeket és töltőpontokat biztosítani számukra. Ezeket a kisméretű városi repülőtereket vertiportoknak hívják és már többet is bemutattak belőlük a gyártók, hamarosan pedig a Hyundai fejlett légi mobilitási részlege, a Supernal is leleplezi a saját vertiport prototípusát. A Supernal a jövő évi Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon felépít egy teljes vertiportot, hogy bemutassa, mire számíthatnak majd az eVTOL-lal közlekedők és hogyan könnyíti meg a közlekedést egy-egy ilyen hub, azaz forgalmi csomópont. A vertiportban lehetőség nyílik egy szimulált repülésre Las Vegas felett és a cég első alkalommal mutatja be az eVTOL-koncepcióját a nagyközönség előtt.

Az eVTOL-ok megjelenése felvet bizonyos problémákat a városi forgalom szempontjából, például a lakosok feje fölött viszonylag közel szálló járművek zajhatásai tekintetében, de egyúttal kibővíti a közlekedési lehetőségeket és háromdimenzióssá teheti a rövid távú személy-, és csomagszállítás infrastruktúráját. Az eVTOL-os taxiazolgáltatás indulását több gyártó is 2024/2025-re tervezi, a 2024-es párizsi olimpián pedig már ilyen légi járművekkel is utazhatnak majd a látogatók.

(Fotó: Supernal)

Ilyennek képzelik a cégek a jövő városait, ahol légitaxik és drónok népesítik be az eget Még el sem indultak az eVTOL-os légitaxik és a drónos csomagszállítási szolgáltatások is gyerekcipőben járnak, de bizonyos városokban hamarosan már vertiportok nyitják meg kapuikat.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A szovjet nukleáris hajtású szárazföldi “tengeralattjáró”, amely a föld alól támadt
A Harci Vakond nevű szerkezetet a szovjetek azért fejlesztették, hogy a föld alól támadják vele az USA katonai létesítményeit, akár rakétasilóit is. Miért nem lett semmi a dologból? Állítólag egy “kis üzemi baleset” miatt, ami alatt egy nukleáris robbanást kell érteni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.