Hamarosan kiderül, milyen eVTOL-t és hozzátartozó leszállóhelyet épít a Hyundai

2023 / 12 / 23 / Bobák Zsófia
Hamarosan kiderül, milyen eVTOL-t és hozzátartozó leszállóhelyet épít a Hyundai
A Hyundai fejlett légi mobilitási részlege, a Supernal a 2024-es CES-en egy teljes eVTOL repülőteret felépít és bemutatja a saját fejlesztésű légi járművét is.

Sok cég teszi le amellett a voksát, hogy a jövő városainak egyik újfajta és meghatározó közlekedési eszköze az eVTOL, vagyis egyhelyből történő fel-, és leszállásra alkalmas elektromos jármű lesz, amivel az utakon kialakuló dugókat elkerülve könnyedén el lehet érni A pontból B pontba a lakosoknak, de akár a városok közti ingázást is meg lehet oldani a segítségükkel. Az eVTOL-ok, ha nem is egészen repülő autók, de hasonló funkciót tölthetnek be, mint a hagyományos gépkocsik: taxiként is működhetnek vagy egyszemélyes verzióikat a garázsban tárolhatják és munkába járásra használhatják az emberek az elképzelések szerint.

Az eVTOL-ok előnye, elektromos működésük mellett, hogy nem igényelnek komplex infrastruktúrát, viszont a kényelmes használatukhoz szükséges lesz leszállóhelyeket és töltőpontokat biztosítani számukra. Ezeket a kisméretű városi repülőtereket vertiportoknak hívják és már többet is bemutattak belőlük a gyártók, hamarosan pedig a Hyundai fejlett légi mobilitási részlege, a Supernal is leleplezi a saját vertiport prototípusát. A Supernal a jövő évi Las Vegas-i CES szórakoztató elektronikai kiállításon felépít egy teljes vertiportot, hogy bemutassa, mire számíthatnak majd az eVTOL-lal közlekedők és hogyan könnyíti meg a közlekedést egy-egy ilyen hub, azaz forgalmi csomópont. A vertiportban lehetőség nyílik egy szimulált repülésre Las Vegas felett és a cég első alkalommal mutatja be az eVTOL-koncepcióját a nagyközönség előtt.

Az eVTOL-ok megjelenése felvet bizonyos problémákat a városi forgalom szempontjából, például a lakosok feje fölött viszonylag közel szálló járművek zajhatásai tekintetében, de egyúttal kibővíti a közlekedési lehetőségeket és háromdimenzióssá teheti a rövid távú személy-, és csomagszállítás infrastruktúráját. Az eVTOL-os taxiazolgáltatás indulását több gyártó is 2024/2025-re tervezi, a 2024-es párizsi olimpián pedig már ilyen légi járművekkel is utazhatnak majd a látogatók.

(Fotó: Supernal)

Ilyennek képzelik a cégek a jövő városait, ahol légitaxik és drónok népesítik be az eget Még el sem indultak az eVTOL-os légitaxik és a drónos csomagszállítási szolgáltatások is gyerekcipőben járnak, de bizonyos városokban hamarosan már vertiportok nyitják meg kapuikat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Jövőre indulna az építkezés, és 2050-re elkészülhet az első űrlift
Jövőre indulna az építkezés, és 2050-re elkészülhet az első űrlift
Egy ilyen építmény kaput nyitna a Naprendszerbe, és olcsóbban és gyorsabban juthatnánk el akár a Marsra is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.