Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?

2022 / 05 / 01 / Bobák Áron
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.

A Google Playből letölthető alkalmazás már elérhető egy ideje, egész pontosan 2019 február óta, és a jó hír, hogy 69 másik nyelv mellett magyarul is szinte tökéletesen ért - egészen addig, amíg megfelelő tempóval és viszonylag érthetően beszélünk. Mi Youtube-videókon tesztelgettük a programot, és azt tapasztaltuk, hogy amíg egy híradót szinte tökéletesen tud feliratozni, egy trükkösebb nyelvjárás (például a londoni cockney), a hadarás vagy ha többen beszélnek egyszerre, elég könnyen ki tud fogni rajta.

Tapasztalataink szerint az Azonnali átírás nagyjából pont ugyanolyan pontosan dolgozik, mint például a Gborad "hangvezérelt írás" funkciója, ám mindkét módszernek megvan az a hátránya, hogy mivel a mikrofon használatban van, nem tudunk egyidejűleg hangfelvételt is készíteni az elhangzottakról. A két program között a legnagyobb különbség, hogy az Azonnali átírást nem kell ki-be kapcsolgatni; ahogy elindítjuk a programot, azonnal elkezd feliratozni mindent, amit hall, és ezt egészen addig folytatja, amíg ki nem kapcsoljuk.

Hallássérülteknek készült

Erre azért van szükség, mert a Google eredetileg nem egy sima leiratkészítő programnak szánta az Azonnali átírást, hanem a hallássérültek életét igyekeztek némileg megkönnyíteni vele. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a program rezeg, ha valaki kimond egy megadott nevet (kvázi szól a tulajdonosának, hogy épp róla van szó), és akkor is, ha a beszélő hosszabb szünet után újra megszólal. Emellett a különböző nem beszédhangokat is felcímkézhetjük, így az alkalmazás azt is képes feliratozni, ha tapsolnak, zene szól vagy egy kutya ugat.

A kifejezetten siketek és hallássérültek oktatására létrehozott Gallaudet Egyetem segítségével kidolgozott alkalmazás a Google gépi tanuláson alapuló algoritmusát, a Google Cloud Speech API-t használja, ennek megfelelően pedig csak aktív interneteléréssel működik. A Google hangsúlyozta, hogy magában a felhőben semmit sem tárolnak, a leírt szövegek kizárólag a telefonunkon érhetők el, és három nap után onnan is automatikusan törlődnek - persze ezalatt az idő alatt lementhetjük őket máshova, ha a későbbiekben is kellenének.

Az Azonnali átírást már több mint ötvenmillióan töltötték le a Google Playből, a 4,2-es átlagpontszám alapján pedig a felhasználók igen elégedettek vele. A vélemények között azért találtunk néhány gyakrabban visszatérő kritikát, ilyen például a központozás hiánya (a program nem tesz írásjeleket, és új bekezdéseket sem kezd), a félrehallott szavak, valamint hogy telefonhívásoknál nem működik. Az alkalmazás ezzel együtt is hiánypótló, főleg Magyarországon, hiszen az olyan profi leiratkészítő szolgáltatások, mint az Otter.ai vagy a Rev.com kizárólag angolul érhetőek el, vagyis ha valaki magyarul szeretne leiratot készíteni egy beszélgetésről, akkor minden bizonnyal az Azonnali átírás erre a legegyszerűbb megoldás. Csak meg kell kérni a beszélőt, hogy viszonylag lassan és jól artikulálva beszéljen.

Ez a cikk eredetileg 2020. 10. 14-én jelent meg a Rakétán.

Karnyújtásnyira kerültünk tőle, hogy többé ne kelljen nyelveket tanulnunk Telefonokra is megérkezett a Google Asszisztens tolmács funkciója, és élőben is pont olyan lenyűgöző, mint a bemutató videókon.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.