Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint

2021 / 06 / 04 / Felkai Ádám
Harmadszorra immár egyetlen emojival küldte padlóra Musk a bitcoint
Amennyiben a Bitcoin a nyílt vízen vergődő hajó, úgy Elon Musk a tenger kérlelhetetlen, szeszélyes haragja.

A kriptovaluták árfolyama nagyot zuhant a közelmúltban, a bitcoin (BTC) például jócskán beesett a csúcson jegyzett értéknek (80 000 dollár) a fele alá, és mivel maga a Bitcoin a blokklánc alapú kriptovaluták zászlóshajója, így húzta magával a többi digitális pénzt is. Természetesen az árfolyam mozgás mögött rengeteg faktor áll, melyeket nehéz szétszálazni, de ha egyetlen okot kellene megjelölni, az az lenne, hogy a Tesla tovább nem tudott/akart kitartani a környezetszennyezése miatt egyre inkább pellengére állított fizetőeszköz mellett, ahogy arról a lenti cikkünkben is írtunk.

A Tesla környezetvédelmi megfontolásból nem fogad el többé Bitcoint Elon Musk bejelentését követően zuhant is a kriptovaluta árfolyama.

A korábban a kriptovaluták mellett elkötelezett Musk elhidegülése abban nyilvánult meg, hogy a Tesla a korábbi bejelentésével szemben mégsem fogad el bitcoint (ugyanakkor jelentős bitcoin készeletét sem tervezi eladni) – a hírre pedig beszakadt a valuta, aminek következtében már az állami szabályozószervek is működésbe léptek: elsőként Kína vezetett be szigorú regulációkat, de Biden is belengette, hogy szorosabb felügyelet alá vonná ezt a piacot a befektetők védelme érdekében.

A bitcoin árfolyama a korábbi szédületes magasságba nem ugrott vissza, de átmenetileg stabilizálódott, sőt javult a helyzet, miután Musk a frissen alakult Bitcoin Mining Council-lal közösen bejelntette, hogy a kriptovalutának ki kellene zöldülnie – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bányászathoz megújuló, környezetbarát forrásokból kellene transzparens módon biztosítani az energiát. Mindezzel annyi volt a probléma, hogy sokaknak nem tetszett a közösségen belül, hogy egy Muskhoz hasonló prominens személy akár csak ilyen módon „diktálni kezdjen” a Bitcoin jövőjével kapcsolatban. Erről hosszabban a lenti cikkben írtunk.

Kizöldül vagy elsorvad a bitcoin? A Bitcoin értéke nagyot zuhant az elmúlt napokban, de Elon Musk egy újabb tweet üzenetével egy lehetséges menekülőutat villantott fel: a „zöld bitcoint” – nem kizárt azonban, hogy a környezetbarát bitcoin éppen ezen valuta alapelvei miatt dől majd dugába.

A sorozat kegutóbbi állomása pedig Musk rejtélyes tweet üzenete, amelyet egy szakítással kapcsolatos, tréfás képregény kíséretében osztott meg. A szöveg rövidebb már nem is lehetne: Musk a hashtag bitcoin mellé egy törött szív emojit biggyesztett. Musk pár karaktere ráadásul kiegészül azzal, hogy a szóban forgó képregényben előkerül a Linkin Park együttes „In the End” című száma, ami szintén valaminek a lezárására utalhat.

Ahogy a legfrappánsabb költemények, úgy Musk bejegyzése is tömörségével együtt ütött igazán nagyot: gyakorlatilag ezzel véget ért a kriptovaluta visszapattanása a mélypontról, vagyis a valuta menetelése a 40 000 dolláros lélektani határ irányába ezzel megtorpant, és péntek kora reggel 3 százalékot zuhant, amivel ismét visszakerült 38 000 dollár alá, jelen cikk írásának idején a Coinbase adatai alapján pedig a BTC ~ 36 800 dolláron áll.

Musk bejegyzése talán azért válthatott ki eladási hullámot, mert sokan úgy értelmezhették, hogy a milliárdos immár szakított ezzel a pénznemmel az említett, a Bitcoin Mining Council-lal közös, „zöld fordulattal” kecsegtető kísérlet után. Azt pedig senki sem tudhatja, hogy ez a „szakítás” egész pontosan mit jelent, de legrosszabb esetben azt, hogy a Tesla megszabadul a teljes BTC készletétől, amivel csúnyán még lejjebb verné az árfolyamot. Akárhogy is ezek csak spekulációk, Musk szándékairól nem tudunk semmit, de az tény, hogy egy tweettel képes jelentősen mozgatni az árfolyamot, ami egyetlen befektetési forma esetén sem szerencsés.

Amennyiben pedig Musk tényleg szakít a Bitcoinnal azután, hogy megkísérelt kijelölni egyfajta klímatudatos szempontból is elfogadható utat a BTC számára, az azt is jelenthetné, hogy az előbbi kísérlet kudarcba fulladt (amire egyébként akadtak tehát jelek). Mindez pedig elég fényesen bizonyítaná, hogy a decentralizált valuták gyenge pontja valójában éppen az, hogy decentralizáltak.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Egyetlen szóval küldte földre másodszorra Elon Musk a bitcoint, aztán jött Kína Meglepő, de egy Twitteren kirobbant kommentháború okozta végső soron a vezető kriptovaluta további esését, amelybe hatalmasat rúgott ma az ázsiai szuperhatalom is.

Az Ehtereum megoldása menthetné meg a Bitcoint is Az Ethereum alapítója szerint a proof-of-stake modellre történő váltás eloszlathatná az aggályokat a Bitcoin környezetszennyezése körül is.

Magyarországon állítanak szobrot először a Bitcoin titokzatos feltalálójának Na de hogy lehet szobrot állítani valakinek, akiről senki sem tud semmit? A cikkünkből kiderül.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.