Feléledt a Hubble Űrteleszkóp, folytatódhatnak a tudományos munkák

2021 / 07 / 17 / Bobák Zsófia
Feléledt a Hubble Űrteleszkóp, folytatódhatnak a tudományos munkák
Működésre bírták a tartalék számítógépet, de még egy-két napba telik, mire a tudományos megfigyeléseket végző eszközöket is teljes üzemmódba állítják.

A NASA tegnap jelentette be a jó hírt: az ikonikus Hubble Űrteleszkóp, amely június 13-án meghibásodott, újra működőképes, hamarosan pedig újra indulhatnak a tudományos megfigyelések is a segítségével. A problémát a feszültség egyenletes biztosítását szolgáló Power Control Unit meghibásodása okozta, és, bár a NASA egyelőre nem adott ki újabb információkat arról, hogy pontosan mi is volt a gond a PCU-tal, de annyit már biztosan lehet tudni, hogy, miután átváltottak a tartalék hardverre (a PCU-ból is kettő található a Hubble fedélzetén), valamint ugyanezt a műveletet elvégezték a formázó egységgel is (Command Unit/Science Data Formatter, CU/SDF), a biztonsági számítógép újra működésbe lépett.

A bejelentés szerint ezeken kívül más hardverelemek interfészeit is átkapcsolták a tudományos eszközöket kezelő egység (Science Instrument and Command & Data Handling, SI C&DH, amely a komuputereket is tartalmazza) másik felére, ahol a tartalékként szolgáló irányítóeszközök találhatóak. A váltás után a tartalék számítógép, amely az eddig próbák során ugyanazt a hibát mutatta, mint a fő számítógép, már sikeresen visszatért a normális működési állapotába, így a tudományos eszközök is újrakezdhetik a szolgálatukat. Ez nem fog egyik percről a másikra megtörténni, a NASA szerint több mint egy napba is beletelhet, mire biztosítják, hogy a megfelelő hőmérsékleten és a megfelelő módon zajlik le a folyamat, valamint az ellenőrzések után az újrakalibrálás is némi időt vesz igénybe.

A Hubble legutóbbi nagyobb meghibásodása alkalmával a tudományos adat formázó egységgel kapcsolatban merültek fel problémák, a most használt komputert ezután helyezték el a fedélzeten egy emberes misszió keretében. Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Misszió Igazgatóságának társ-adminisztrátora egy Twitter üzenetben gratulált a sikeres javításhoz és elmondta: már hétvégén számítani lehet az első képre, melyet a feléledt teleszkóp készít az univerzumról, valamint egy rövid videót is megosztott Nzinga Tull-lal, a teleszkóp anomáliáival kapcsolatos eseményekért felelős menedzserével.

(Fotó:NASA/ESA)

További cikkek a témában:

Talán menthető a Hubble, már sejtik, mi a baja 31 éve szolgálja az űrkutatást ez a történelmi űreszköz, és kis szerencsével ismét működésre lehet bírni.
Hiába a precíz tervezés, a Hubble űrtávcső hibásan kezdte meg szolgálatát A problémák már az első pár hétben jelentkeztek, a hatalmas alkatrész cseréje azonban lehetetlennek tűnt.
Ma harmincéves a Hubble űrtávcső! Már amennyiben születését a fellövésétől számítjuk: a Hubble-t éppen 30 éve lőtték ki a Kennedy Űrközpontból. A NASA most ünneplésként sosem látott képeket tett közzé a Hubble archívumából.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
Az Antarktisz alatt tesztelik a mini tengeralattjárót, ami más bolygók jeges óceánjaiban is kutathat majd
A mini tengeralattjárók nagyon kicsik lesznek, mindössze 50 centiméter hosszúak és 10 centiméter átmérőjűek, hogy beférjenek a jégolvasztó űrszondába, amely lehetővé teszi, hogy bejussanak a felszín alá az idegen holdon.
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Megérkeztek a Földre az ősi kőzetek, amelyek akár az élet eredetéről is árulkodhatnak
Az OSIRIS-REx 300 millió kilométerről hozta el a Bennu aszteroidáról gyűjtött kőzetmintákat, majd az értékes rakománytól megszabadulva azonnal tovább is indult egy másik kisbolygó felé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.