Harminc évig tartó "mini jégkorszak" jön a Földön

2020 / 02 / 05 / Bobák Áron
Harminc évig tartó
A relatíve hűvösebb időjárás rosszat tesz a termésnek, de jelentősen megkönnyítheti a következő holdra szállást.

Az, hogy a Nap energiakibocsátása ciklikusan változik, egyáltalán nem újdonság, hiszen a csillagászok már rég megfigyelték, hogy a napaktivitás nagyjából 11 évente éri el a szoláris minimumot. A NASA számításai szerint viszont a 2020-tól kezdődő lehűlés mégis különleges lesz, a Nap ugyanis az elmúlt kétszáv év legalacsonyabb aktivitását fogja mutatni. Ezt a jelenséget a szakértők nagy szoláris minimumnak nevezik, ami néhány száz évente fordul elő. Legutóbb 1645 és 1715 között volt ilyen, a Maunder Minimum néven számon tartott lehűlés idején az sem volt ritka, hogy a Temze és Amszterdam csatornái befagytak - írja a Mashable.

A NASA szerint a következő napciklus 2020-ban kezdődik és 2025-ben éri el a maximumát, ami viszont 30-50%-kal lesz alacsonyabb, mint a legutóbbi napciklus maximuma. A Nap aktivitását hagyományosan a napfoltok számával mérik, ugyanis a több napfolt magasabb mágneses aktivitást jelez. A mostani, minden eddiginél pontosabb előrejelzést Irina Kitiashvili és csapatának munkája tette lehetővé, akik két, kifejezetten a Nap tanulmányozására létrejött űrprogram, a Solar and Heliospheric Observatory és a Solar Dynamics Observatory eredményeit vetették össze a National Solar Observatory 1976 óta mért adataival, így pontosan meg tudták jósolni a Nap várható viselkedését.

A Northumbriai Egyetem kutatója, Valentina Zharkova a Nature-ben megjelent tanulmányában úgy számolt, hogy a mostani mini jégkorszak 2019-től 2055-ig fog tartani, és nagyjából egy Celsius-fokos lehűlést okoz globálisan. A kutató a The Sunnak nyilatkozva elmondta, hogy a nagy szoláris minimum hatásai már ma is jól érzékelhetőek például Kanadában, ahol nem ritkán akár mínusz 50 Celsius-fokig is süllyedt a hőmérséklet.

Hosszú távon melegedni fog a Föld

A lehűlés komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban, az átlagtól elmaradó termés miatt pedig élelmiszerhiány léphet fel. Az űrkutatás szempontjából ugyanakkor kifejezetten jól jön a nagy szoláris minimum, hiszen ez alacsonyabb napaktivitást jelez. A NASA szerint így a napviharoktól is kevésbé kell tartani, ami jelentősen megkönnyítheti a 2024-re tervezett újabb holdra szállást is.

A mini jégkorszak természetesen nem védi meg a Földet az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hosszútávú hatásaitól, sőt, Zharkova szerint évszázados léptékben mérve a napaktivitás is felmelegedést fog előidézni. Számításai szerint a ciklus 2600-ra érheti el a következő maximumot, amikor a Föld 2,5 Celsius-fokkal melegebb lehet a Nap aktivitása miatt, mint jelenleg.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.