Harminc évig tartó "mini jégkorszak" jön a Földön

2020 / 02 / 05 / Bobák Áron
Harminc évig tartó
A relatíve hűvösebb időjárás rosszat tesz a termésnek, de jelentősen megkönnyítheti a következő holdra szállást.

Az, hogy a Nap energiakibocsátása ciklikusan változik, egyáltalán nem újdonság, hiszen a csillagászok már rég megfigyelték, hogy a napaktivitás nagyjából 11 évente éri el a szoláris minimumot. A NASA számításai szerint viszont a 2020-tól kezdődő lehűlés mégis különleges lesz, a Nap ugyanis az elmúlt kétszáv év legalacsonyabb aktivitását fogja mutatni. Ezt a jelenséget a szakértők nagy szoláris minimumnak nevezik, ami néhány száz évente fordul elő. Legutóbb 1645 és 1715 között volt ilyen, a Maunder Minimum néven számon tartott lehűlés idején az sem volt ritka, hogy a Temze és Amszterdam csatornái befagytak - írja a Mashable.

A NASA szerint a következő napciklus 2020-ban kezdődik és 2025-ben éri el a maximumát, ami viszont 30-50%-kal lesz alacsonyabb, mint a legutóbbi napciklus maximuma. A Nap aktivitását hagyományosan a napfoltok számával mérik, ugyanis a több napfolt magasabb mágneses aktivitást jelez. A mostani, minden eddiginél pontosabb előrejelzést Irina Kitiashvili és csapatának munkája tette lehetővé, akik két, kifejezetten a Nap tanulmányozására létrejött űrprogram, a Solar and Heliospheric Observatory és a Solar Dynamics Observatory eredményeit vetették össze a National Solar Observatory 1976 óta mért adataival, így pontosan meg tudták jósolni a Nap várható viselkedését.

A Northumbriai Egyetem kutatója, Valentina Zharkova a Nature-ben megjelent tanulmányában úgy számolt, hogy a mostani mini jégkorszak 2019-től 2055-ig fog tartani, és nagyjából egy Celsius-fokos lehűlést okoz globálisan. A kutató a The Sunnak nyilatkozva elmondta, hogy a nagy szoláris minimum hatásai már ma is jól érzékelhetőek például Kanadában, ahol nem ritkán akár mínusz 50 Celsius-fokig is süllyedt a hőmérséklet.

Hosszú távon melegedni fog a Föld

A lehűlés komoly problémákat okozhat a mezőgazdaságban, az átlagtól elmaradó termés miatt pedig élelmiszerhiány léphet fel. Az űrkutatás szempontjából ugyanakkor kifejezetten jól jön a nagy szoláris minimum, hiszen ez alacsonyabb napaktivitást jelez. A NASA szerint így a napviharoktól is kevésbé kell tartani, ami jelentősen megkönnyítheti a 2024-re tervezett újabb holdra szállást is.

A mini jégkorszak természetesen nem védi meg a Földet az emberi tevékenység okozta klímaváltozás hosszútávú hatásaitól, sőt, Zharkova szerint évszázados léptékben mérve a napaktivitás is felmelegedést fog előidézni. Számításai szerint a ciklus 2600-ra érheti el a következő maximumot, amikor a Föld 2,5 Celsius-fokkal melegebb lehet a Nap aktivitása miatt, mint jelenleg.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.