Három hónapot is repülhet egyhuzamban egy amerikai fejlesztésű napelemes drónrepülő

2021 / 08 / 14 / Perei Dóra
Három hónapot is repülhet egyhuzamban egy amerikai fejlesztésű napelemes drónrepülő
Az IFLScience számolt be nemrég arról a napelemes drónrepülőről, ami a tervek szerint akár kilencven napig is a levegőben marad. A szerkezet az amerikai hadsereg és a Skydweller Aero Inc. nevű amerikai-spanyol cég közös fejlesztése.  

Ahogy bevezetőnkben írtuk, a drón szárnyfesztávolsága hetvenkét méter, és kétszáhetven négyzetméternyi napelemes cella található rajta. Funkcióját tekintve az eszköz segítséget nyújthat a távközlésben, emellett folyamatosan monitorozza és adatokat gyűjt az időjárásról, valamint természetesen felderíti a terepet.

A drón tesztelése pilótákkal történik: a Skydweller szerint az első, 2021. áprilisi repülésük során magassági rekordot döntöttek a napelemes repülők kategóriájában azzal, hogy

a gép négyezer-nyolcszázhetvenöt méteres magasságba emelkedett.

A vállalat célja egy olyan automatizált, akár három hónapig is repülni képes drón fejlesztése, ami reményeik szerint legkésőbb 2022 elején már éles bevetéseknél is használható. A siker biztosítása érdekében az amerikai hadsereg ötmillió dollárral támogatta a projektet.

Érdekesség, hogy a mostani gép a Skydweller egy korábbi fejlesztésének, a Solar Impulse 2-nek a feljavított változata: előbbivel kerülte meg 2015-16 között a Földet André Borschberg és Bertrand Piccard. Az egy év és négy hónapig tartó utat tizenhét szakaszban tették meg Abu-Dzabiból indulva Ázsián át, a leghosszabb szakasz hétezer-kétszáztizenkettő kilométeres volt, és csaknem száztizennyolc órán át tartott.

(A fotó a Skydweller drónjának 2019-es tesztrepülésén készült, forrása: Aviation Today)

További cikkek a témában:

Egyre jobban érik az első légitaxi-szolgáltatás elindulása A héten a Volocopter és a Joby Aviation is komoly eredményekről számoltak be, amelyek alapján reálisnak tűnik a 2023-as, 2024-es céldátum.

Furcsa jövőbe vezethet a Vivo szabadalma: mini drónnal repül ki a kamera az okostelefonból Képzeljük el a világot, ahol minden telefonhoz szabadon röpködő miniatűr drónok tartoznak, hogy a szelfizés élményét új szintre emeljék.

Sikoltozó embereket becserkésző drónokat fejlesztenek Elsőre talán hátborzongató ötlet, pedig alapvetően nagyon hasznos fejlesztésről van szó, mely egy nap akár életet is menthet.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.