Három hónapot is repülhet egyhuzamban egy amerikai fejlesztésű napelemes drónrepülő

2021 / 08 / 14 / Perei Dóra
Három hónapot is repülhet egyhuzamban egy amerikai fejlesztésű napelemes drónrepülő
Az IFLScience számolt be nemrég arról a napelemes drónrepülőről, ami a tervek szerint akár kilencven napig is a levegőben marad. A szerkezet az amerikai hadsereg és a Skydweller Aero Inc. nevű amerikai-spanyol cég közös fejlesztése.  

Ahogy bevezetőnkben írtuk, a drón szárnyfesztávolsága hetvenkét méter, és kétszáhetven négyzetméternyi napelemes cella található rajta. Funkcióját tekintve az eszköz segítséget nyújthat a távközlésben, emellett folyamatosan monitorozza és adatokat gyűjt az időjárásról, valamint természetesen felderíti a terepet.

A drón tesztelése pilótákkal történik: a Skydweller szerint az első, 2021. áprilisi repülésük során magassági rekordot döntöttek a napelemes repülők kategóriájában azzal, hogy

a gép négyezer-nyolcszázhetvenöt méteres magasságba emelkedett.

A vállalat célja egy olyan automatizált, akár három hónapig is repülni képes drón fejlesztése, ami reményeik szerint legkésőbb 2022 elején már éles bevetéseknél is használható. A siker biztosítása érdekében az amerikai hadsereg ötmillió dollárral támogatta a projektet.

Érdekesség, hogy a mostani gép a Skydweller egy korábbi fejlesztésének, a Solar Impulse 2-nek a feljavított változata: előbbivel kerülte meg 2015-16 között a Földet André Borschberg és Bertrand Piccard. Az egy év és négy hónapig tartó utat tizenhét szakaszban tették meg Abu-Dzabiból indulva Ázsián át, a leghosszabb szakasz hétezer-kétszáztizenkettő kilométeres volt, és csaknem száztizennyolc órán át tartott.

(A fotó a Skydweller drónjának 2019-es tesztrepülésén készült, forrása: Aviation Today)

További cikkek a témában:

Egyre jobban érik az első légitaxi-szolgáltatás elindulása A héten a Volocopter és a Joby Aviation is komoly eredményekről számoltak be, amelyek alapján reálisnak tűnik a 2023-as, 2024-es céldátum.

Furcsa jövőbe vezethet a Vivo szabadalma: mini drónnal repül ki a kamera az okostelefonból Képzeljük el a világot, ahol minden telefonhoz szabadon röpködő miniatűr drónok tartoznak, hogy a szelfizés élményét új szintre emeljék.

Sikoltozó embereket becserkésző drónokat fejlesztenek Elsőre talán hátborzongató ötlet, pedig alapvetően nagyon hasznos fejlesztésről van szó, mely egy nap akár életet is menthet.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.