Egyre jobban érik az első légitaxi-szolgáltatás elindulása

2021 / 07 / 29 / Bobák Áron
Egyre jobban érik az első légitaxi-szolgáltatás elindulása
A héten a Volocopter és a Joby Aviation is komoly eredményekről számoltak be, amelyek alapján reálisnak tűnik a 2023-as, 2024-es céldátum.

A német Volocopterről már korábban megírtuk, hogy 2023/24-re tervezik az első városi légitaxi-szolgáltatásuk beindítását, amire minden esélyük megvan, hiszen az elektromos, vertikálisan fel- és leszálló (eVTOL) járművek fejlesztésében élen járó cég már 2016 óta teszteli utasokkal is a gépeit. A Volocopter most a wisconsini Oshkos Légibemutatón tartott nyilvános repüléseket a Volocopter 2X-szel, ami egyben az első alkalom volt, amikor egy eVTOL-lal emberekkel végrehajtott, nyilvános tesztet végeztek az USA-ban.

Az Uber légitaxi-projektjét tavaly felvásároló Joby Aviation egyelőre nem tart az emberes teszteknél, viszont a kaliforniai cégnek így is van mire büszkének lennie, ugyanis kedden bejelentették, hogy egy életnagyságú prototípussal 249 kilométert repültek leszállás nélkül. A Joby Aviation ez a leghosszabb távolság, amit eVTOL-lal valaha megtettek. távirányítással vezérelt légitaxi 1 óra 17 percig körözött a kaliforniai cég Big Sur-i bázisa felett, amiből kiszámolható, hogy a multikopter csaknem 200 km/h-s átlagsebességet ért el a teszten. Ez amúgy még mindig elmarad a Joby Aviation ígéreteitől, akik szerint a végleges jármű sebessége a 320 km/h-t is el fogja érni, négy utassal a fedélzeten.

JoeBen Bevirt, a cég vezérigazgatója a teszt kapcsán elmondta, hogy olyasmit sikerült végrehajtaniuk, amit sokan lehetetlennek gondoltak, hiszen a Joby Aviation a gépeiben hagyományos lítium-ion akkumulátorokat használ, amelyek a mérnökök számításai szerint nagyjából tízezer repülést bírnak ki.

(Borítókép: Volocopter)

További cikkek a témában:

Új, nagyobb hatótávolságú légitaxit mutatott be a Volocopter Az eVTOL-ok fejlesztésében élen járó gyártó legújabb járműjével akár városok között is repkedhetünk majd.

Szinte a semmiből robbant be az egyik legígéretesebbnek tűnő légitaxi A Joby Aviation első ízben közölt videót arról, ahogyan az elektromos légi járművük a levegőbe emelkedik, ez alapján pedig simán hihetőnek tűnik, hogy 2024-re már légitaxi-szolgáltatást fognak üzemeltetni.

Már jövőre elkészülhet a Cyclocar, az oroszok katonai személyszállító drónja A hatszemélyes “repülő autó” nagyjából ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik majd, mint a manapság egyre nagyobb számban felbukkanó légitaxik, de azért van néhány jelentős különbség a Volocopter vagy a Lilium megoldásához képest.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az “új Concorde” – így emelkedett levegőbe a következő generációs szuperszonikus kereskedelmi gép
Az XB-1 a Concorde óta az első nem katonai szuperszonikus repülő, amely visszahozhatja a szuperszonikus kereskedelmi repülés korszakát. A gép most először emelkedett a magasba, amiről videó is készült.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.