Elindult a háromkerekű autó, ami gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster és kriptovalutát is bányászik a tulajdonosának

2022 / 01 / 09 / Bobák Zsófia
Elindult a háromkerekű autó, ami gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster és kriptovalutát is bányászik a tulajdonosának
A Spiritus minden tekintetben rendhagyó modell: három kereke van, de mégis nagyon gyors, nem férnek el benne csomagok, napelem termeli számára a tiszta energiát, miközben ő a tulajdonosa számára termeli a bitcoint és egyéb kriptovalutát. Az első prototípust már ki is engedték az utcákra.

A kanadai Daymak az Avvenire széria részét képező Spiritus bemutatásakor nem kevesebbet ígért, mint hogy megépíti azt az elektromos autót, ami sebességben még a Tesla Roadsterét is lekörözi: a tervek szerint körülbelül 1,8 másodperc alatt gyorsul majdnem 100 km/h-ás sebességre. Később a modellről kiderült, hogy még ennél is különlegesebb képességei lesznek: parkolás közben például nem tétlenkedik, hanem elindítja Nebula Miner nevű kriptobányász szoftverét és valutát termel a tulajdonosának. A környezeti terhelés miatti rossz lelkiismerettől is segít megszabadulni a gazdájának, mivel a működéshez szükséges energia egy (kis) részét a tetején elhelyezett napelemekből nyeri.

Az autó igazi luxust kínál azoknak, akik nem kifejezetten családi nyaralások lebonyolításához keresnek megbízható járművet, hanem a high-tech életérzést szeretnénk megtapasztalni egy autóban ülve, azonban a Spiritus rendhagyó stílusa egyedi ízlést igényel, a kocsinak ugyanis csak három kereke van, ezért hátulról és felülről úgy fest, mintha lefelezték volna.

Az autót tavaly már elő lehetett rendelni, a gyártást pedig 2023-ra ígéri a Daymak, viszont az első működő prototípust már egy reklámszerű felvétel erejéig meg is mutatták a nagyközönségnek. A videón a Spiritus az utcákat és parkolókat járja, kanadai emblémával az elején és a légifelvételek alatt jól megfigyelhető, szembetűnő speciális formával. A szűkszavú leírás szerint, amit Mike Chow, a cég kutatás-fejlesztési alelnöke tett közzé, ez a Spiritus első vezetési tesztje, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a próba során a jármű milyen sebességet ért el, vagy, hogy mikor következik a hosszabb távú tesztelés.

A videó is bizonyítja azonban, hogy a Spiritus készül és lehet, hogy egy-két év múlva valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, az utakon pedig megjelenhetnek a Spiritus Delux és Ultimate verziók, évente akár 50 000 is, mivel ennyi gyártását ígérte korábban a vállalat.

(Fotó: Daymak)

Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég A Lightyear bejelentette a következő elektromos autóját, ami töredékébe fog kerülni az előző modelljüknek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.