Elindult a háromkerekű autó, ami gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster és kriptovalutát is bányászik a tulajdonosának

2022 / 01 / 09 / Bobák Zsófia
Elindult a háromkerekű autó, ami gyorsabb lesz, mint egy Tesla Roadster és kriptovalutát is bányászik a tulajdonosának
A Spiritus minden tekintetben rendhagyó modell: három kereke van, de mégis nagyon gyors, nem férnek el benne csomagok, napelem termeli számára a tiszta energiát, miközben ő a tulajdonosa számára termeli a bitcoint és egyéb kriptovalutát. Az első prototípust már ki is engedték az utcákra.

A kanadai Daymak az Avvenire széria részét képező Spiritus bemutatásakor nem kevesebbet ígért, mint hogy megépíti azt az elektromos autót, ami sebességben még a Tesla Roadsterét is lekörözi: a tervek szerint körülbelül 1,8 másodperc alatt gyorsul majdnem 100 km/h-ás sebességre. Később a modellről kiderült, hogy még ennél is különlegesebb képességei lesznek: parkolás közben például nem tétlenkedik, hanem elindítja Nebula Miner nevű kriptobányász szoftverét és valutát termel a tulajdonosának. A környezeti terhelés miatti rossz lelkiismerettől is segít megszabadulni a gazdájának, mivel a működéshez szükséges energia egy (kis) részét a tetején elhelyezett napelemekből nyeri.

Az autó igazi luxust kínál azoknak, akik nem kifejezetten családi nyaralások lebonyolításához keresnek megbízható járművet, hanem a high-tech életérzést szeretnénk megtapasztalni egy autóban ülve, azonban a Spiritus rendhagyó stílusa egyedi ízlést igényel, a kocsinak ugyanis csak három kereke van, ezért hátulról és felülről úgy fest, mintha lefelezték volna.

Az autót tavaly már elő lehetett rendelni, a gyártást pedig 2023-ra ígéri a Daymak, viszont az első működő prototípust már egy reklámszerű felvétel erejéig meg is mutatták a nagyközönségnek. A videón a Spiritus az utcákat és parkolókat járja, kanadai emblémával az elején és a légifelvételek alatt jól megfigyelhető, szembetűnő speciális formával. A szűkszavú leírás szerint, amit Mike Chow, a cég kutatás-fejlesztési alelnöke tett közzé, ez a Spiritus első vezetési tesztje, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a próba során a jármű milyen sebességet ért el, vagy, hogy mikor következik a hosszabb távú tesztelés.

A videó is bizonyítja azonban, hogy a Spiritus készül és lehet, hogy egy-két év múlva valóban beváltja a hozzá fűzött reményeket, az utakon pedig megjelenhetnek a Spiritus Delux és Ultimate verziók, évente akár 50 000 is, mivel ennyi gyártását ígérte korábban a vállalat.

(Fotó: Daymak)

Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég A Lightyear bejelentette a következő elektromos autóját, ami töredékébe fog kerülni az előző modelljüknek.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.