Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég

2021 / 12 / 17 / Palotai Nándor
Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég
A Lightyear bejelentette a következő elektromos autóját, ami töredékébe fog kerülni az előző modelljüknek.

A feltörekvő holland autógyártó vállalat, a Lightyear keménymagját az Eindhoveni Műszaki Egyetem tanulóiból összeállt csapat, a Solar Team Eindhoven adta, mely először a World Solar Challenge versenyre épített autójával hívta fel magára a figyelmet. A jármű az aerodinamikus kialakításának és a rajta elhelyezett napelemeknek köszönhetően több energiát tudott termelni, mint amennyit vezetés közben fogyasztott. A sikeres versenyt követően a Stella névre hallgató prototípus köré egy egész autócsaládot terveztek, majd 2017-ben megalapították a Lightyear autógyártó vállalatot.

A Lightyear startupként indult és kezdett el támogatást gyűjteni, hogy megépíthesse az első saját, valóban kereskedelmi forgalomba szánt elektromos autóját. 2019-ben sikeresen bemutatták az összesen öt négyzetméternyi napelemmel felszerelt Lightyear One-t, mely ugyan nem olcsó, azonban nemrég bizonyította, hogy a tervezői kihozták belőle a maximumot: az elektromos autó idén nyáron egy feltöltéssel 710 km-t tett meg, ami a kategóriájában rekordnak számít. A jármű teljesítménye a befektetőket is meggyőzte, ugyanis a Lightyear idén szeptemberre összesen már 110 millió dollárt kapott különböző befektetőktől.


A Lightyear One-t a tervek szerint már jövőre elkezdik kiszállítani a megrendelőknek (Fotó: Lightyear)

Ugyan Lightyear One-ból csak 2022 elején kerülnek majd forgalomba az első darabok, a vállalat most bejelentette a következő modelljét, a Lightyear Two-t. Erről az autóról egyelőre nem sok információ látott napvilágot azon kívül, hogy először Európában és Észak-Amerikában fogják forgalmazni, az ára viszont már biztos, hogy nagyságrendekkel alacsonyabb lesz, mint az előző szériának: az első Lightyear-modell borsos, 177 ezer dolláros –  több mint 57 millió forintos – árához képest a Lightyear Two 34 ezer dollárba, azaz alig több mint 11 millió forintba fog kerülni.

Az autólízingeléssel és flottakezeléssel foglalkozó multinacionális vállalat, a LeasePlan már előre megrendelt ötezer darabot a holland cég következő autójából, bár a gyártás a tervek szerint csak 2024-25 környékén indul.

Az elmúlt időszakban a Lightyear modelljein kívül is egyre több olyan elektromos autó bukkan fel, amelybe napelemes rendszert is integráltak: a teljesen napelemekkel hajtott Aptera és Squad mellett a nagy gyártók is elkezdték kiaknázni a lehetőséget, többek között a Toyota, a Hyundai és a Lucid Motors is mutatott már be olyan autót, amelynek hatótávját jelentősen meg lehet hosszabbítani a tetőre szerelt napelemekkel.

(Fotó: Lightyear)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.