Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég

2021 / 12 / 17 / Palotai Nándor
Már a második napelemes autóját készül piacra dobni egy holland egyetemisták által alapított cég
A Lightyear bejelentette a következő elektromos autóját, ami töredékébe fog kerülni az előző modelljüknek.

A feltörekvő holland autógyártó vállalat, a Lightyear keménymagját az Eindhoveni Műszaki Egyetem tanulóiból összeállt csapat, a Solar Team Eindhoven adta, mely először a World Solar Challenge versenyre épített autójával hívta fel magára a figyelmet. A jármű az aerodinamikus kialakításának és a rajta elhelyezett napelemeknek köszönhetően több energiát tudott termelni, mint amennyit vezetés közben fogyasztott. A sikeres versenyt követően a Stella névre hallgató prototípus köré egy egész autócsaládot terveztek, majd 2017-ben megalapították a Lightyear autógyártó vállalatot.

A Lightyear startupként indult és kezdett el támogatást gyűjteni, hogy megépíthesse az első saját, valóban kereskedelmi forgalomba szánt elektromos autóját. 2019-ben sikeresen bemutatták az összesen öt négyzetméternyi napelemmel felszerelt Lightyear One-t, mely ugyan nem olcsó, azonban nemrég bizonyította, hogy a tervezői kihozták belőle a maximumot: az elektromos autó idén nyáron egy feltöltéssel 710 km-t tett meg, ami a kategóriájában rekordnak számít. A jármű teljesítménye a befektetőket is meggyőzte, ugyanis a Lightyear idén szeptemberre összesen már 110 millió dollárt kapott különböző befektetőktől.


A Lightyear One-t a tervek szerint már jövőre elkezdik kiszállítani a megrendelőknek (Fotó: Lightyear)

Ugyan Lightyear One-ból csak 2022 elején kerülnek majd forgalomba az első darabok, a vállalat most bejelentette a következő modelljét, a Lightyear Two-t. Erről az autóról egyelőre nem sok információ látott napvilágot azon kívül, hogy először Európában és Észak-Amerikában fogják forgalmazni, az ára viszont már biztos, hogy nagyságrendekkel alacsonyabb lesz, mint az előző szériának: az első Lightyear-modell borsos, 177 ezer dolláros –  több mint 57 millió forintos – árához képest a Lightyear Two 34 ezer dollárba, azaz alig több mint 11 millió forintba fog kerülni.

Az autólízingeléssel és flottakezeléssel foglalkozó multinacionális vállalat, a LeasePlan már előre megrendelt ötezer darabot a holland cég következő autójából, bár a gyártás a tervek szerint csak 2024-25 környékén indul.

Az elmúlt időszakban a Lightyear modelljein kívül is egyre több olyan elektromos autó bukkan fel, amelybe napelemes rendszert is integráltak: a teljesen napelemekkel hajtott Aptera és Squad mellett a nagy gyártók is elkezdték kiaknázni a lehetőséget, többek között a Toyota, a Hyundai és a Lucid Motors is mutatott már be olyan autót, amelynek hatótávját jelentősen meg lehet hosszabbítani a tetőre szerelt napelemekkel.

(Fotó: Lightyear)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.