Hárommilliárd forintot fizetett a zsaroló hackereknek a sportszergyártó?

2020 / 08 / 07 / Pőcze Balázs
Hárommilliárd forintot fizetett a zsaroló hackereknek a sportszergyártó?
Július végén megírtuk, hogy egyik pillanatról a másikra nem tudtak adatot szinkronizálni a Garmin okoseszközei, és a cég dolgozói szerint a problémák hátterében egy zsarolóvírus állhat. A trackerek és okosórák most újra működnek - úgy tűnik, hogy egy hatalmas váltságdíj megfizetése után.

Az úgynevezett ransomware, vagyis váltságdíj-támadások célja, hogy a legnagyobb, és legnehezebben pótolható értékétől fosszon meg szervezeteket: az adataiktól. Miután a vírus bejut egy számítógépes hálózatra, megpróbálja az ott tárolt fájlokat, adatbázisokat elérhetetlenné tenni. Nem egyszerűen letörli, hanem kódolja azokat - és váltságdíjat követel azért, hogy a kódolást visszafordítva újra használható állapotba hozza a gépeket és az állományokat.

A Garminnak akkor nem csak a karórái és egyéb trackerei álltak le, hanem a repüléshez használt eszközei, sőt, a call centerei és egy gyára is. A háttérben sokan a WastedLocker nevű zsarolóvírust sejtették, amelynek jelenleg úgy tűnik, hogy nincsenek hibái, az áldozat vagy fizet és visszakapja az adatait és rendszereit, vagy örökre búcsút mondhat azoknak. A program valószínűleg ahhoz az Evil Corp-hoz köthető, akikről mi is írtunk korábban, akkor azért, mert a járvány miatt otthon dolgozókat vették célba támadásaikkal. Az orosz kollektívát tavaly azzal vádolták meg az Egyesült Államokban, hogy közel százmillió dolláros kárt okoztak banki adatok megszerzésével; ezzel együtt a szervezet felkerült egy olyan feketelistára, amely megtiltja amerikaiaknak az azon szereplőkkel való üzletelést.

A Bleeping Computer kiderítette, hogy a Garmin dolgozói a rendszergazdáktól olyan programokat kaptak, amelyekkel újra hozzáfértek a számítógépeikhez - köztük a zsarolóvírus dekódoló kulcsait. Később a Sky arra jutott, hogy a cég, hogy a feketelistás szabályok megsértésének látszatát elkerülje, nem közvetlenül egyeztetett a hackerekkel, akik állítólag tízmillió dollárt követeltek váltságdíjként. A hír szerint egy Arete IR nevű vállalat szolgáltatásait vették igénybe, akik azt állítják, hogy a WastedLockernek nincs köze az oroszokhoz, így a szankciók sem érintik ezt a vírust, illetve az azzal kapcsolatos tárgyalásokat. A Garmin eszközei azóta elvileg kifogástalanul működnek - hogy az idáig vezető út mennyire tetszik az amerikai hatóságoknak, később kiderül.

(Fotó: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.