Hat év alatt kinőttük a napelemes rendszert, úgyhogy vettünk még egyet

2021 / 10 / 11 / Rácz Tamás
Hat év alatt kinőttük a napelemes rendszert, úgyhogy vettünk még egyet
Nem is gondoltam, hogy ennyire egyszerű kibővíteni a meglévő házi napelemes rendszert. Csak tenni kell a régi mellé egy újat és kész.

Ha tegnap megkérdezte volna tőlem valaki, mióta van napelem a házunk tetején, azt mondtam volna: fene tudja, 4-5 éve talán. De most megnéztem és kiderült, hogy valójában már 2015 októbere óta lopjuk a napot a 12 paneles, 3,12 kilowattos névleges teljesítményű rendszerünkkel. Azért nem emlékeztem pontosan, mikor is tettük fel az előző rendszert, mert egyáltalán nem kellett foglalkoznom vele az elmúlt hat évben. Néha volt valami villanyóra-leolvasás, évente egyszer, konstatáltuk, hogy a napelemek valamivel többet termeltek, mint amennyit mi fogyasztottunk és kész, indult a következő elszámolási időszak. A felszerelés utáni első években pontosan úgy történt minden, ahogy a kivitelező ígérte: a jó méretezésnek köszönhetően nem volt többé villanyszámlánk. A havi 12-15 ezres megtakarítással pedig a rendszer pontosan a terveink szerint szép lassan termelte vissza az árát.


A hatéves, 12 paneles rendszer mellé felszereltettünk egy újat. Ez is 12 panelből áll, de 30%-kal nagyobb az elméleti csúcsteljesítménye

Valamikor tavaly aztán jött egy kellemetlen meglepetés: mégiscsak lett villanyszámlánk. Kaptunk egy százezer forint körüli összegről szóló sárga csekket. Hogy a fenébe? Ja, hát úgy, hogy egyrészt bekerült a háztartásba egy szárítógép és egy kis villanybojler, másrészt pedig autós és zöldtech-újságíróként már olyan sokszor volt elektromos tesztautó alattam, hogy az otthoni villanyautó-töltések végképp kiborították az egyensúlyból az energiatermelésünk és -fogyasztásunk mérlegét. És jól tudom, hogy ez nem átmeneti jelenség, sőt: az elkövetkező néhány évben valamikor biztosan megérkezik az elő saját elektromos vagy plug-in hibrid autó is a háztartásba.

Szóval eljött az idő bővíteni. És nem árt, ha sietünk! Már az idén is volt nyár elején pár kellemetlen hét, amikor úgy nézett ki, hogy a szaldós rendszernek Magyarországon vége lesz, vagyis megszűnik az a nagyon kényelmes állapot, hogy amit megtermelünk nyáron, lefogyaszthatjuk télen.  Eléggé izgultunk is, mert akkorra az új rendszer árának felét előlegként már befizettük, viszont a telepítés időpontját még ki se tűzte az E.On, akitől a rendszert megrendeltük.  Szerencsére ez az átállás most elmaradt, de az így is tudható, hogy aki napelemes rendszert akar, csak legkésőbb 2023 végéig kapott haladékot!

Mi lesz a szaldós rendszer megszűnése után a házi napelemekkel?

Az EU ma ismert szándékai szerint 2024. január elsejétől Európa-szerte megszűnik a szaldós elszámolás (nyugi, csak az új belépők részére!), ezután a napelemekkel megtermelt energiát a szolgáltatónak a kistermelő felé, a fogyasztónak pedig a hálózatról elfogyasztott energiát a szolgáltató felé ki kell fizetnie. Ebben a rendszerben viszont már egy kWh megtermelt energia lényegesen kevesebbet fog hozni, mint amennyibe egy kWh hálózatról vett energia kerül. A fogyasztó által vásárolt áram díjában ugyanis ki kell fizetni a rendszerhasználati költségeket és az ÁFÁ-t is, míg a szolgáltató csak az energia alapdíját fizeti ki a napelemeseknek a hálózatába kerülő kilowattórákért. Számszerűsítve ez most úgy néz ki, hogy a hálózatról vett energia az ún. A1 normál díjszabás szerint 38 forintba kerül kilowattóránként, ennyit fizetünk mi a szolgáltatónak. Ebből viszont mindössze 13,17 forint magának az energiának a nettó ára; ennyit kapnánk mi a napelemünkkel megtermelt kilowattórák után.

Hogy a napelemes rendszer árának megtérülése ne tolódjon ki a végtelenbe, innentől kezdve két dolgot lehet tenni. Vagy úgy kell méretezni a rendszert és ütemezni a fogyasztást, hogy a megtermelt energia mind el is fogyjon, de ez elég nehezen kivitelezhető a gyakorlatban. A másik megoldás, hogy a napelemes rendszert ki kell egészíteni egy akkumulátorral - ami viszont jelentősen megnöveli a rendszer árát és évekkel nyújtja el a megtérülési időt.

Az első napelemes rendszerünk felszereltetéséhez az adta meg a végső lökést, hogy az egyik szolgáltató (az időközben megszűnt, pontosabban az E.ON részévé vált Elmű-ÉMÁSZ) nagyon kedvező feltételeket tudott ajánlani. A kalkulációnk szerint tíz év alatt megtérülő rendszerre tíz év teljeskörű garanciát kaptunk, így műszaki jellegű kockázat fel sem merült. Ráadásul az akkor másfél milliós rendszerünk árát gyakorlatilag áruvásárlási kölcsön módjára, egy év alatt 12 részletben, kamatmentesen fizethettük ki. A mostani bővítéshez a végső lökést újra egy "akció" adta: a lehetőség, hogy gyereket nevelő családként lakásfelújítási támogatás formájában utólag visszakérhetjük a rendszer árának felét.


Négy ember egy ekkora rendszert kevesebb mint öt óra alatt fel tud szerelni

A régi inverter bent lakik a házban

Az új inverter kívülre került. Nem a legszebb dekorációs elem, de azért mindig jó érzés nézegetni a kijelzőjét, hogy épp mennyi energiát spórol nekünk

Technikailag egyébként nem is bővítésről van szó. A régi rendszerhez hozzá se nyúltunk: felszereltünk egy újat. A napelemek technikai fejlődését remekül illusztrálja, hogy a korábbi, egyenként 260 wattos táblák mellé ugyanakkora méretű de már 340 wattos elméleti csúcsteljesítményű panelek kerültek. Így az új, 12 panelből álló rendszer már 4,08 kWp-t tud, míg a régi szintén 12 táblával csak 3,12 kWp-s. A napelemek ára időközben kicsit esett, a forint kicsit romlott így most is másfél millió körüli összeget fizettünk a jóval erősebb rendszerért.

A régi rendszer egy fázisra táplál, az új mind a háromra, ami bejön a házba. Az új inverter egy külső falra került, mert a réginek néha van egy halk zúgása és nem szerettük volna ezt megduplázni. Nagyon tetszett, hogy a teljes szerelés egy fél napig se tartott. Reggel tíz körül megjött a négyfős brigád, háromkor már mentek is, azóta tolja a villanyt a hálózatra a rendszer. Az már kevésbé tetszett, hogy a sok megrendelés miatt több mint fél évet kellett várni a szerelésre, de igazából mindegy: egy 20-30 éves élettartamú dolognál ennyi csúszás még azért belefér.

És tulajdonképpen ennyi volt az egész. Az adminisztrációt a kivitelező intézi (aki a mi esetünkben történetesen ugyanaz, mint az energiaszolgáltató), nekünk más dolgunk már nincs. Még az idén kifizetünk egy extra villanyszámlát az előző elszámolási évre, aztán, ha jól számoltunk, megint nincs gondunk az elektromos áram költségére. Legalábbis addig, amíg az autózás után a fűtésünket is át nem állítjuk majd fosszilis energiáról villanyra.

További cikkek a témában:

A kezemben tartottam a napelemes útburkolatot A Wattway járdák, utak felületének burkolására kifejlesztett napelem-táblája sokkal egyszerűbb, vékonyabb, könnyebb, mint ahogy elképzeltem.

Egy lengyel cég elindította a világ első perovszkit-kristályos napelemgyárát A lengyel startupnál a perovszkit-kristály réteget tintasugaras nyomtatási technológiával viszik fel az alaplemezre.

Kötelező lesz napelemekkel is ellátni az új épületeket 2023-tól Kaliforniában Az USA legnépesebb állama jelentős mértékben járul hozzá a világ károsanyag-kibocsátásához, ezen igyekeznek változtatni a nemrég elfogadott új épületenergetikai szabályozással.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.