Hat képernyő egyetlen okosszemüvegben, ezt ígéri a Nimo

2022 / 03 / 23 / Pőcze Balázs
Hat képernyő egyetlen okosszemüvegben, ezt ígéri a Nimo
Már jövőre megjelenhet a Nimo Planet okosszemüvege, amely nem ígéri, hogy elvisz minket a metaverzumba, nem kápráztat el senkit a kiterjesztett valóságon keresztül, hanem egyszerűen hat képernyőnyi programot jelenít meg közvetlenül a szemeink előtt. Ha valaha elkészül.

Az indiai startupról a Wiredön olvashatunk egy bemutatót, amelyből kiderül, hogy a cég vezérigazgatója pont a fókuszáltságban látja a termék sikerét, illetve annak a lehetőségét. "Minél egyszerűbben szeretnénk tartani a hardvert, a lényeg, hogy a többképernyős munka remekül működjön. Minden más másodlagos. Ezért nincsen kamera, hangszóró, mélységérzékelés az eszközben." - fogalmazott Rohildev Nattukallingal. Otthon és az irodában már a munkakörök egy részénél elvárás, hogy több monitoron dolgozhassunk egyszerre, ezt azonban útközben nehéz megvalósítani. Erre az igényre hegyezik ki a készítők a Nimot, amely, ha igazán jól működik, bizonyos esetekben akár kiválthatja a laptopok használatát.

A legígéretesebb az eszközzel kapcsolatban, hogy mindössze százhúsz grammot nyom, sőt, a végleges verzió lehet, hogy csak kilencvenet fog, miközben nincs szüksége arra, hogy állandóan egy laptophoz legyen csatlakoztatva. A legtöbb ilyen szemüveg ugyanis vagy könnyű, de egy másik számítógépre kell, hogy bízza a bonyolult számítási feladatokat, vagy ugyan képes önállóan működni, cserébe viszont nehéz. A Nimo ezért többek között beáldozta a mobil adatkapcsolatot, csak 720p felbontást ígér, valamint kézi gesztusok helyett egy Bluetooth billentyűzettel és egérrel lehet majd használni, két és fél órán át.

A rendszer az Android telefonokból ismert Snapdragon sorozat különleges, XR1-es platformjára épül, amit kifejezetten a kiterjesztett valósággal (XR, extended reality) kapcsolatos hardverekhez hoztak létre. A szemüveg operációs rendszere is az Androidon alapul, annak egy erre a célra továbbfejlesztett változata, így a Google Play Store ugyan nem fut rajta, de némi ügyeskedéssel a legtöbb app telepíthető rá. A cég szerint az Android alkalmazások fejlesztőinek nem kell külön verziókat készíteniük a hardverre, az operációs rendszer magától szétdobja a programokat a hat virtuális képernyőre. Ahogy forgatjuk a fejünket, ott láthatjuk egymás mellett, "külön monitorokon" például az Excelt, a Wordöt, a naptárunkat és a Slacket. Mindennek az ára az USA-ban és Indiában az ígéretek szerint nyolcszáz dollár körül lesz, ami itthon körülbelül háromszáz-háromszázötvenezer forintot jelenthet.

Túl szép, hogy igaz legyen?

A Wired kiemeli, hogy a Nimo Planet csapata korábban már felsült egy Neyya nevű okosgyűrűvel, és az általuk megszólaltatott elemző is szkeptikus, hogy egy több appot futtatni tudó, önálló rendszer ne nyomjon száz grammot sem, elfusson órákon át, és csak ennyibe kerüljön. Kétezren már feliratkoztak a vásárlók listájára, jövőre kiderül, hogy irigyelni vagy sajnálni kell őket.

Öt monitort nézhetünk egyszerre a Lenovo új okosszemüvegével A ThinkReality A3 egy digitális irodát varázsol körénk bárhol, bármikor.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.