Hatalmas, eddig ismeretlen ózonlyukat fedeztek fel – az emberiség felét érinti a hatása

2022 / 07 / 06 / Felkai Ádám
Hatalmas, eddig ismeretlen ózonlyukat fedeztek fel – az emberiség felét érinti a hatása
Senki sem számított rá, mégis létezik – óriási ózonlyukat azonosítottak, amely majdnem a Föld teljes trópusi régiója felett terül szét. Hétszer akkora, mint az Antarktisz feletti, már ismert lyuk, ráadásul az előbbivel ellentétben egész évben jelen van.

A lyukat a kanadai Waterloo Egyetem (Ontario) kutatója, Qing-Bin Lu professzor fedezte fel, és ő nyilatkozott a legfontosabb kérdésekről az Independentnek – az elmondottakból kiderül tehát, hogy a lyuk ellentétben a régóta ismert antarktiszi lyukkal nem szezonális, hanem egész évben jelen van (mint ismert, az Antarktisz feletti lyuk csak tavaszonként jelenik meg). Az új lyuk ezen kívül hétszer akkora, mint a korábbról már ismert, emiatt majdnem a teljes trópusi régió felett kimutatható. A professzor elmondta azt is, hogy dacára a friss felfedezésnek, ez a lyuk már több mint harminc éve létezhet, és a kiterjedése miatt a földi populáció felére hatással lehet.

Ezen hatások kapcsán a professzor a következőket említette: a lyuk növelheti a talajközeli UV-sugárzást és a bőrrák, valamint a szürkehályog kialakulásának a kockázatát, de ezeken kívül is negatív hatásokat gyakorolhat az egészségre és az ökoszisztémákra is a trópusi régiókban. Hozzátette azt is, hogy az előzetes jelentések szerint az egyenlítői régiókban az ózonréteg csökkenése már nagyobb népességet veszélyeztet, és az ott tapasztalható UV-sugárzás jóval nagyobb volt a vártnál.

A felfedezés kapcsán két kérdés merül fel: egy ekkora lyukat miért csak most vettek észre? És mi okozhatta a kialakulását? Az első kérdésre a válasz, hogy akadt pár nehézség, ami megnehezítette a lyuk beazonosítását. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy senki sem számított a lyukra, mivel ez a fotokémiai elmélet jelenlegi legelfogadottabb formája szerint nem is létezhetne. A második nehézség pedig az volt, hogy tehát szemben az antarktiszi lyukkal, a trópusi lyuk nem mutat szezonális változást. A szezonális változás miatt ugyanis változnak a mérési eredmények is, így a lyukat ki lehet szúrni az adatokból, a trópusi lyuk esetén viszont ilyen váltakozás nem történt – ilyenformán pedig a megfigyelők számára láthatatlan maradt. Annyiban viszont hasonlít a trópusi lyuk az antarktiszira, hogy a centrumban a normál értékhez képest akár nyolcvan százalékos ózoncsökkenés is kimutatható.

Fogós kérdés tehát az is, hogy miként alakult ki egyáltalán ez a lyuk. Arról korábban mi is írtunk, hogy 1987-ben sikerült kimutatni a kapcsolatot a halogénezett szénhidrogén-származékok (CFC-k) és az ózonréteg gyengülése között, aminek eredményeként megszületett egy, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által gondozott nemzetközi egyezmény, a montreali jegyzőkönyv, amely 1989-ben lépett életbe, és korlátozta a szóban forgó gázok kibocsájtását.

Már a nyakunkon lenne a világvége, ha annak idején nem tiltják be a halogénezett szénhidrogén-származékokat A kutatók a montreali jegyzőkönyv hatásának vizsgálatakor arra jutottak, hogy a CFC-k betiltása nélkül már felperzselődött volna a bolygó, és a klímaválság ellen esélyünk sem lenne.

Ez a jegyzőkönyv a környezetvédelmi diplomácia egyik nagy és máig hivatkozott sikere, ám ennek ellenére is a legnagyobb lyukak – mint az antarktiszi vagy a most felfedezett trópusi a 2000-es években sem húzódtak össze, sőt az antartiszit 2020-2021-ben is megfigyelték. Illetve tehát most egy eddig ismeretlen, harminc évnél is idősebb ózonlyukat is felfedeztek. Hogyan lehetséges ez a CFC-k tiltása ellenére?

Azt Qing-Bin Lu professzor is elismeri, hogy tehát az eddigi fotokémiai modellekből nem következik a lyuk létezése (ez is volt a felfedezés egyik gátja, ahogy azt korábban már említettük), ugyanakkor létezik egy másik elmélet is, ami már magyarázatot adhat a lyuk megjelenésére. Ezt az teóriát Lu professzor és a munkatársai már két évtizeddel ezelőtt felvetették, és eszerint az űrből érkező kozmikus sugárzás csökkenti az ózont a légkörben – az elméletet épp ezért kozmikus sugárzás által vezérelt elektronreakcióknak (CRE) nevezik. Lu professzor elmondta azt is, hogy mind az antarktiszi, mind pedig a trópusi lyukak kialakulása mögött megegyező fizikai mechanizmusok állhatnak, és a CRE mechanizmusai magyaráznák a megfigyelt adatokat is.

Mindez persze nem jelenti, hogy a halogénezett szénhidrogén-származékok ne lennének veszélyesek, mint a professzor elmondta:

„A CFC-k kétségtelenül a legfőbb ózonréteget lebontó gázok, de a kozmikus sugarak jelentős kiváltó szerepet játszanak mind a sarki, mind a trópusi ózonlyukak kialakulásában.”

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Foundry)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Ilyen lesz a Földön élni negyedmilliárd év múlva
Lényegében egyetlen szuperkontinens alakul majd ki, ahol nem lesz túl jó móka emlősnek lenni.
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.