Hatalmas felhőkarcolót építenek a World Trade Center helyére, ahol az egykori tragédia érintettjei élhetnek

2023 / 09 / 11 / Bobák Zsófia
Hatalmas felhőkarcolót építenek a World Trade Center helyére, ahol az egykori tragédia érintettjei élhetnek
A 5 World Trade Center lesz a helyszínen az egyetlen lakóépület és a lakások egy részét az alacsony jövedelműek és a 9/11 tragédia érintettjeinek szánják.

A 2001. szeptember 11-én történő World Trade Center és a Pentagon elleni terrortámadás során a New York ikonikus épületeinek számító ikertornyok rongálódása és későbbi összeomlása során számos élet veszett oda: becslések szerint több, mint 2700 ember halt meg a katasztrófa során, de nehéz pontos számokat adni az áldozatok azonosítását nehezítő körülmények miatt. A romok között fellelt emberi maradványok körülbelül 30%-a még mindig azonosításra vár és eddig az eltűntek (illetve halottak) mindössze 40%-át sikerült megtalálni. A munka még mindig tart, ahogy arról a CNBC is beszámolt, az 1648-adik és az 1649-edik áldozat személyazonosságát néhány nappal ezelőtt sikerült megállapítani DNS-tesztek segítségével. Az esemény utáni mentési folyamatok emellett sok elsősegélynyújtó és tűzoltó életét is követelték: közvetlenül a mentés alatt 343 tűzoltó halt meg, további 306 pedig a belélegzett füst és más egészségre káros anyagokkal való érintkezés miatt betegedett meg és hunyt el az azóta eltelt időben.

A terrortámadás után a World Trade Center komplexum területén található leomlott és tönkrement tornyok helyére újabbakat építettek: a 7 World Trade Center 2006-ban készült el, a 4 World Trade Centert 2013-ban fejezték be, a One World Trade Centert 2014. november 3-án nyitották meg a nagyközönség előtt és a 3 World Trade Centert 2018-ban adták át. Ezek mindegyike irodaépület, amelyekben a bérlésre kínált irodák értékesítése eleinte akadozva zajlott a helyszín múltja miatt, de mára népszerű központtá vált a cégek, köztük az Uber, a Delta Airlines, a Hyundai, a McKinsey és számos tévécsatorna számára.

A WTC területén hamarosan felépül azonban az első és egyetlen lakóépületként szolgáló felhőkarcoló is, amelyben több mint 1200 lakást alakítanak ki. Az 5 World Trade Center nem lesz a legmagasabb a tornyok között, magassága csak a 274 métert éri majd el, ezért definíció szerint nem fér bele a szupermagas épületek kategóriájába, amelybe a 300 méter feletti épületeket sorolják. Az épület a lakások mellett boltokat és kívül nagy teraszokat is magában foglal, a torony különlegességét pedig az adja, hogy a lakások körülbelül harmadát közepes és alacsony jövedelmű lakosoknak szánják, vagyis az árukat csökkentik az egyébként nem olcsó környék átlagos díjszabásához képest. Az alacsonyabb árú ingatlanok egy részét kifejezetten a 2001-es tragédia érintettjeinek, azaz a megsérült vagy megbetegedett embereknek és a tűzoltóknak tartják fenn.

Az 5 WTC tervezésében és kivitelezésében a Silverstein Properties cég is részt vesz, amely a One World Trade Centert építette és aminek alapítója, Larry Silverstein 2021-ben úgy nyilatkozott, hogy még rengeteg ideje van a munka befejezésére, tekintve még csak 90 éves életkorát.

(Fotó: KPF)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.