Hétfőtől Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat

2020 / 05 / 16 / Bobák Áron
Hétfőtől Budapesten is feloldják a kijárási korlátozásokat
A fővárosban is sikerült megállítani a koronavírus terjedését, ezzel együtt pedig Budapesten is feloldják a március 28-a óta érvényben levő kijárási korlátozásokat - jelentette be szombat délután a Facebookon Orbán Viktor.

Az enyhítés részleteiről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott bővebb tájékoztatást, aki elmondta, hogy Budapesten jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, így a polgármesterekkel és a szakértőkkel egyeztetve úgy döntöttek, hogy a vidék után Budapesten is eljött az ideje, hogy lazítsanak a szabályozásokon. Május 16-án, vasárnap éjféltől a következő szabályozások vonatkoznak a fővárosra:

  • Valamennyi üzlet, valamint a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai nyitva tarthatnak
  • Szintén nyitva tarthatnak a strandok, szabadtéri játszóterek, múzeumok és az állatkert is, a közterületek, parkok szabadon látogathatóak
  • Az istentiszteletek, misék, esküvők és temetések megtarthatóak
  • Ezzel együtt továbbra is meg kell tartani a legalább másfél méteres védőtávolságot
  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése továbbra is kötelező
  • A 65 év felettiekre vonatkozó idősáv pedig továbbra is érvényben marad, vagyis 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között látogathatják a boltokat
  • Ez alól kivételt képezhetnek a piacok, amelyek esetében a nyitvatartási rendről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek
  • A felsőoktatási intézmények a rektor döntése alapján szintén nyitva tarthatnak május 18-tól, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos

Gulyás Gergely elmondta, hogy a vendéglátóhelyeknek szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetniük a teraszok után, és ha nem változik a helyzet, akkor a kormány május végétől a veszélyhelyzeti felhatalmazás megszüntetését fogja kérni az Országgyűléstől.


Május 18-tól már Budapesten is látogathatók lesznek a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A mostani intézkedések egybevágnak azokkal, amiket vidék két héttel ezelőtt léptettek életbe. A bejelentés előtt nem sokkal az is kiderült, hogy vidéken tovább enyhítenek az eddigi intézkedéseken, így ott május 18-tól már a vendéglátóhelyek zárt részeiben is megengedett a vendégek tartózkodása, kötelező védelmi eszközt (pl. orvosi maszk, sál, kendő) pedig csak a dolgozóknak kötelező viselniük. Szintén az enyhítés jegyében a vidéki szálláshelyek már fogadhatnak vendégeket, június 1-től pedig megtarthatók a 200 fősnél nem nagyobb esküvők és temetések is. Utóbbira Gulyás Gergely szerint Budapesten június 15-től lesz lehetőség.

Magyarországon az elmúlt napokban országosan már csak 30-50 közötti új megbetegedést regisztráltak, ezzel együtt pedig az aktív esetek száma május 4-e óta folyamatosan csökken, jelenleg 1654 aktív fertőzött van. Az operatív törzs május 16-i jelentése szerint az új fertőzöttek közül mindössze minden harmadik budapesti, emellett Fejér, Zala és Pest megyében találtak még számottevő új fertőzöttet. A Semmelweis Egyetem vezetésével végzett reprezentatív kutatás részeredményeiből az is kiderült, hogy a hivatalos adatok valószínűleg eléggé jól fedik a valóságot, ugyanis az általuk elvégzett 8276 tesztből mindössze kettő lett pozitív.

(Borítókép: MTI)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.