8276 teszt, 2 pozitív eset. Koronavírus-fertőzöttségi felmérés részeredmények Magyarországról

2020 / 05 / 12 / Justin Viktor
8276 teszt, 2 pozitív eset. Koronavírus-fertőzöttségi felmérés részeredmények Magyarországról
A négy hazai orvosképző egyetem a Semmelweis Egyetem vezetésével átfogó, reprezentatív szűrővizsgálatba kezdett, amely eredményei alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül a hazai koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatos adatokról. A kutatás első részadatait ma tették közzé.

L-ELEPLEZŐ

A H-UNCOVER (MAGYARUL kb. l-eleplező, f-eltáró) néven futó kutatás azzal a céllal indult, hogy reprezentatív, országos, klinikai, járványügyi sorozat-felméréssel kapjanak objektív keresztmetszeti képet a járvány kiterjedéséről, és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról illetve a járvány terjedésének dinamikájáról.

8744 teszt

Eddig összesen 8744 fő tesztelése történt meg, ami azt jelenti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 778 fő közel fele, 49,2 százaléka már részt vett a vizsgálaton. Ahhoz ugyanakkor, hogy valós képet mutasson a felmérés, fontos, hogy még legalább kétezer fő tesztelése megtörténjen - mondta Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.


Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tájékoztatást ad a H-UNCOVER vizsgálat részeredményeiről.

Még zajlik a vizsgálat

A most is zajló vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos: nincs várakozás másokkal egy légtérben, a mintavétel megfelelő védőfelszerelésben történik és a személyzet tesztelése is folyamatos. A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – emelte ki dr. Merkely Béla. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki.

A szűrés után 24-48 órával értesítést kapnak azok, akiknek az országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat keretében pozitív lett az eredményük.

Részeredmények

Eddig a legmagasabb a részvétel a Semmelweis Egyetemhez tartozó területen volt (54 százalék), a Szegedi Tudományegyetem eddig a hozzá tartozó részvevők 47 százalékát szűrte meg, a Pécsi Tudományegyetem vonatkozásában 45 százalék, a Debreceni Egyetemében 41 százalék ez a szám.

Ahhoz, hogy a felmérés valós képet mutasson és valóban az ország teljes, 14 éven felüli lakosságára reprezentatív legyen a minta, összesen 10 500-11 200 fő részvételére van szükség, így továbbra is számítunk mindenki együttműködésére – hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

Dr. Merkely Béla ismertetett néhány előzetes eredményt is, hangsúlyozva, hogy a vizsgálat lezárultával ezek a számok még természetesen változhatnak: "Eddig 8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálat eredményét értékelték ki, ezek közül kettő volt pozitív."

"Ha ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor ez alapján úgy lehetne becsülni, hogy a 14 éven felüli, nem idősotthonban vagy 20 főnél nagyobb intézményben élő magyar lakosok körében 243-7230 közötti az aktív fertőzöttek száma."

Az átfertőzöttek számát a vérvételen alapuló antitest vizsgálat mutatja ki, az első 1524 minta között 9 pozitív volt. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a fertőzésen már átesettek becsült számát 22 399 és 92 624 fő közé tehetnénk. Az is kiderült, hogy bár a különböző járványügyi kategóriákban a pozitív találatok aránya eltérő, de mindegyik csökkenést mutat.

Tanulmány és folytatás

Az eredmények alapján a vizsgálat lezárultával országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Az országos reprezentatív vizsgálatba önkéntes alapon nem lehet jelentkezni, ugyanakkor a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER keretében. A kutatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium Covid Kutatási Alapja finanszírozza.

(Forrás: Semmelweis Egyetem, Képek: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.