A legújabb high-tech eszközökkel védik az utasokat egy Seattle-i repülőtéren

2020 / 09 / 14 / Perei Dóra
A legújabb high-tech eszközökkel védik az utasokat egy Seattle-i repülőtéren
A Sea-Tac többek között MI-vezérlésű önvezető padlótisztítókkal, elektrosztatikus permetezőkkel, mozgólépcsőbe épített, UV-alapú fertőtlenítőkkel, és érintésmentes kéztörlőpapír-adagolókkal védekezik a világjárvány ellen. Plusz arra is zseniális ötletük támadt, hogyan könnyítsék meg a személyes távolságtartást várakozás közben.

A Seattle-Tacoma (SEA), az Egyesült Államok egyik jelentős nemzetközi repülőterének vezetősége nem viccel, ha utasainak biztonsága a tét: a koronavírus-járvány kitörésekor azonnal több ezer liter kézfertőtlenítőt helyeztek el még a repülőtér legfélreesőbb részein is, egyúttal ígéretet tettek, hogy hamarosan néhány új high-tech megoldást is bevetnek. Nos, úgy tűnik állták a szavukat. Az úgynevezett FlyHealthy @ SEA program keretében a Sea-Tac hat önvezető padlótisztító gépet állított munkába a légikikötőben, amelyeket mesterséges intelligencia szoftverek működtetnek. A robotok digitális termináltérképekre támaszkodva tájékozódnak, és minden érintést igénylő takarítási feladatot átvesznek a takarító személyzettől. Az alábbi fotón egy ilyen gépet láthatunk:

A Sea-Tac emellett elektrosztatikus permetezőgépekkel gyarapította tisztítóberendezéseit, valamint UVC-LED-es baktérium- és vírusölő fertőtlenítőket építettek a mozgólépcsők belsejébe, amik szintén egész nap szolgálatot teljesítenek. Lance Lyttle, a Sea-Tac ügyvezető igazgatója a cég sajtóközleményében azt nyilatkozta, hogy a fokozott tisztítás náluk azt jelenti, hogy megduplázták erőfeszítéseiket, és még több orvosi fertőtlenítőszert, valamint új generációs tisztítási technológiákba fektették pénzüket. Erre reflektált a The Washington Post cikke, amely szerint a technológiai fejlődés a takarítóiparban is rohamos növekedésnek indult a pandémiának köszönhetően, ez a fejlődési trend pedig jelenleg a repülőtereken a legnyilvánvalóbb.

A Sea-Tacnél egyébként hetente több mint ötezer-hétszáz órát töltenek a létesítmény buszainak és termináljának tisztításával, illetve fertőtlenítésével. A biztonsági ellenőrző pontokon fokozott takarítás zajlik, beleértve a kukák, konténerek, szállítószalagok, korlátok, padok, asztalok és egyéb felületek fertőtlenítését. A repülőtér munkatársai mostanáig kétezer-háromszáznegyvenhárom liter kézfertőtlenítőt, és ezernégyszáznegyvennégy tartályra elegendő fertőtlenítő törlőkendőt használtak fel.

Ezenkívül kétszázhetven érintés nélküli papírtörlő-adagolót helyeztek el a repülőtéri mosdókban.

A C14-es kapu mellett található várótermekben ugyancsak megjelentek az okoseszközök, például az egyedi LED-es megoldás, ami segít betartani a személyes távolságot: az úgynevezett Tooshlight pirosan és zölden világít a pihenőboxok felett, utóbbi jelöli a szabad helyeket. (A cég többek között a kórokozók terjedését is megelőzi ezzel, hiszen ha az emberek látják a szabad helyeket, nem nyitnak be feleslegesen mindenhova és nem tapogatják össze a kilincset.) A Sea-Tac ezen felül az úgynevezett Optiqo Qlvr Boxot is használ a mellékhelyiségek takarítási és karbantartási gyakoriságának kezelésére: a digitális időbélyegzővel ellátott rendszer növeli az átláthatóságot, és jelzi az utasoknak, hogy mikor takarították utoljára a mosdókat. A hónap pedig kipróbálnak egy új mobil rendszert, amely eltávolítja a kórokozókat a levegőből. A cég szerint a meglévő HVAC-rendszer már most is befogja a kórokozók kilencven százalékát, a CASPR készüléke azonban

megszűri majd a levegőt és molekuláris szinten elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és penészmaradványokat.

A Sea-Tacen 2019-ben 51,8 millió utas fordult meg, és bár idén hatvanegy százalékos visszaesésre számítanak, az egészségbiztonsági intézkedéseket nem adják alább, sőt.

Az utasok pontosan ezt várják tőlük

Dave Wilson, a Sea-Tac innovációs igazgatója még a 2018-as, Las Vegasban megrendezett Future Travel Experience Global konferencián beszélt arról, hogy utasaik jártasak a techvilágban, ezért elvárják tőlük, hogy korai alkalmazói legyenek az élvonalbeli technológiának. A Sea-Tac valóban vezető szerepet játszik az innováció terén, ugyanis

már kísérleteztek többek között robotikával, virtuális valósággal (VR), illetve kifejezetten vakok és gyengén látók számára készült jelzőfénnyel - írja a Future Travel Experience.

Érdekesség, hogy az ötletek többsége a repülőtéri alkalmazottak fejéből pattant ki, akik egy, a vállalat belső levelezésében létrehozott felületen kidolgozhatták saját üzleti tervüket. (2017-ben ezek közül tizenhatot a repülőtér igazgatóságának is bemutattak. Közülük több olyat jóváhagytak, melyek megvalósítása hosszú éveket igényel, de mindenképpen megérik a befektetett időt, energiát és pénzt.)

A fenti videó főszereplője, Tracy a robot, egy másik példa a Sea-Tac technológiai fejlettségére: Tracy 2017 júliusában kezdte meg munkáját azzal a céllal, hogy átsegítse az utasokat a biztonsági ellenőrzésen. Az előzetes tesztek pozitív eredményeket mutattak, tizennyolc-húsz százalékos javulást mértek az általános biztonsági ellenőrzési folyamatoknál. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy az utasok - különösen a gyerekek - nagyon élvezték Tracy társaságát, így például gyakran szelfiztek vele.

(Fotó: Sea-Tac Airport Official, Unsplash/MK.sriram, a borítókép illusztráció)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.