Hiperszonikus hajtóművet tesztel a Japán Űrügynökség, de kétségek merültek fel a békés célokat illetően

2022 / 08 / 04 / Bobák Zsófia
Hiperszonikus hajtóművet tesztel a Japán Űrügynökség, de kétségek merültek fel a békés célokat illetően
A JAXA a japán Védelmi Minisztériumhoz köthető program során építi és teszteli a scramjet hajtóművet, amelynek kísérleti berendezése júliusban elérte az 5.5 Mach-ot.

A Japán Űrügynökség (JAXA) júliusban hajtotta végre az első repülési tesztjét a leendő scramjet hajtómű (torlósugár-hajtómű) kísérletekre szánt berendezésének, aminek továbbfejlesztett változata a későbbiekben hiperszonikus járművek meghajtását végzi majd. A teszt során az eszközre ható aerodinamikai hatásokat, a berendezés melegedésének mértékét és a hiperszonikus sebesség elérésének képességét vizsgálták, az eredmények szerint pedig a teszthajtóműnek sikerült gond nélkül meghaladnia az 5.5 Mach-os (körülbelül 6,800 km/h) sebességet, vagyis elérte és át is lépte a megfelelő működéshez szükséges hiperszonikus sebesség alsó határát.

A berendezést az S-520-RD1 rakéta szállította a magasba és a hat másodpercig zajló tesztre a visszafelé tartó útján, 30 kilométeres magasságban került sor. Az eseményről beszámoló Japan Times elmondása szerint a hajtómű és a leendő hiperszonikus gépek fejlesztése miatt a JAXA a japán Tudományos Tanács kritikájának célkeresztjébe került még a projekt kezdetekor, mivel a kutatók kételkedtek benne, hogy valóban kellő függetlenséggel zajlik-e a Védelmi Minisztériumhoz köthető program kivitelezése és jövőbeli iránya és valódi célkitűzése mennyiben szolgál katonai érdekeket.

A JAXA azonban tisztázta, hogy a fejlesztések békés céllal készülnek

és a tesztek semmilyen módon nem fenyegetik a nemzetközi együttműködést, nem változtatják potenciális háborús hadszíntérré a világűrt, bár az, hogy ezt az irányt más államok is megtartják-e, egyre kevésbé egyértelmű.

Japán a 2000-es évek elején még kétségtelenül az űr békéjének megőrzését és a Világűrszerződés alapelveinek betartását szorgalmazta, de az eltelt időben valamelyest változott az ország vezetőinek hozzáállása és egyre inkább, ha nem is a támadásra való felkészülés, de egy esetleges konfliktus során a védekezésre való berendezkedés került az előtérbe bizonyos űrprogramok tervezése során.

(Fotó: JAXA/a nyitókép csak illusztráció, az űrügynökség korábbi hiperszonikus utasszállító terveit ábrázolja)

Új hiperszonikus repülőt mutatott be a Boeing A koncepcióról egyelőre még nem sokat tudni, azonban több mint valószínű, hogy nemcsak űripari, de katonai feladatokat is szánnának a Mach 5-öt meghaladó sebességgel száguldó gépnek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.