Hiperszonikus hajtóművet tesztel a Japán Űrügynökség, de kétségek merültek fel a békés célokat illetően

2022 / 08 / 04 / Bobák Zsófia
Hiperszonikus hajtóművet tesztel a Japán Űrügynökség, de kétségek merültek fel a békés célokat illetően
A JAXA a japán Védelmi Minisztériumhoz köthető program során építi és teszteli a scramjet hajtóművet, amelynek kísérleti berendezése júliusban elérte az 5.5 Mach-ot.

A Japán Űrügynökség (JAXA) júliusban hajtotta végre az első repülési tesztjét a leendő scramjet hajtómű (torlósugár-hajtómű) kísérletekre szánt berendezésének, aminek továbbfejlesztett változata a későbbiekben hiperszonikus járművek meghajtását végzi majd. A teszt során az eszközre ható aerodinamikai hatásokat, a berendezés melegedésének mértékét és a hiperszonikus sebesség elérésének képességét vizsgálták, az eredmények szerint pedig a teszthajtóműnek sikerült gond nélkül meghaladnia az 5.5 Mach-os (körülbelül 6,800 km/h) sebességet, vagyis elérte és át is lépte a megfelelő működéshez szükséges hiperszonikus sebesség alsó határát.

A berendezést az S-520-RD1 rakéta szállította a magasba és a hat másodpercig zajló tesztre a visszafelé tartó útján, 30 kilométeres magasságban került sor. Az eseményről beszámoló Japan Times elmondása szerint a hajtómű és a leendő hiperszonikus gépek fejlesztése miatt a JAXA a japán Tudományos Tanács kritikájának célkeresztjébe került még a projekt kezdetekor, mivel a kutatók kételkedtek benne, hogy valóban kellő függetlenséggel zajlik-e a Védelmi Minisztériumhoz köthető program kivitelezése és jövőbeli iránya és valódi célkitűzése mennyiben szolgál katonai érdekeket.

A JAXA azonban tisztázta, hogy a fejlesztések békés céllal készülnek

és a tesztek semmilyen módon nem fenyegetik a nemzetközi együttműködést, nem változtatják potenciális háborús hadszíntérré a világűrt, bár az, hogy ezt az irányt más államok is megtartják-e, egyre kevésbé egyértelmű.

Japán a 2000-es évek elején még kétségtelenül az űr békéjének megőrzését és a Világűrszerződés alapelveinek betartását szorgalmazta, de az eltelt időben valamelyest változott az ország vezetőinek hozzáállása és egyre inkább, ha nem is a támadásra való felkészülés, de egy esetleges konfliktus során a védekezésre való berendezkedés került az előtérbe bizonyos űrprogramok tervezése során.

(Fotó: JAXA/a nyitókép csak illusztráció, az űrügynökség korábbi hiperszonikus utasszállító terveit ábrázolja)

Új hiperszonikus repülőt mutatott be a Boeing A koncepcióról egyelőre még nem sokat tudni, azonban több mint valószínű, hogy nemcsak űripari, de katonai feladatokat is szánnának a Mach 5-öt meghaladó sebességgel száguldó gépnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.