Hivatalos nevet kapott a koronavírus

2020 / 02 / 11 / Felkai Ádám
Hivatalos nevet kapott a koronavírus
Több tízezer fertőzött, ezer felett az elhunytak száma – talán kevésbé tűnik fontos problémának, de a bajt okozó vírusnak közben még hivatalos neve sincs. Legalábbis eddig nem volt.

Cikkeinkben tudatosan kerültük a „vuhani vírus”, „kínai koronavírus” és hasonló elnevezéseket, ezért jobb híján a kórokozó eddig elterjedt nevét, az nCoV-2019-et vagy esetleg az „új koronavírust” használtuk. Mostantól viszont semleges, de hivatalos neve van a kórokozónak.

A WHO, a szervezet főigazgatójának nyilatkozata alapján ugyanis kevésbé meglepő mód próbálta elkerülni, hogy a fertőzést okozó vírust egy tájékkal, országgal, emberek bizonyos csoportjával vagy állatokkal azonosítsák.

Ugyanakkor maga a koronavírus egy nagyobb, tágabb kategóriát jelentő összefoglaló név, ezért a kutatók már nagyon szerettek volna valamit, ami kevesebb félreértésre ad okot, de senkit sem stigmatizál. A név kiválasztásánál gyakorlati szempontok is felmerültek: legyen könnyen kiejthető, és félreérthetetlenül a mostani betegséghez kötődjön.

A hivatalos név mostantól tehát Covid-19, ez utal a vírus jellegére, és az évszámra, amikor először jelent meg az emberi populációban.

Jelenleg 42000-nél is több a fertőzött Kínában, hétfőn pedig 1016-nál járt a halottak száma – ezzel hivatalosan is többen hunytak el ebben a betegségben, mint az előző koronavírusos, 2003-as SARS-járványban. Csak a fertőzés gócának tartott Hupej tartományban 103-an haltak meg hétfőn a betegségben, ami rekord nagyságú szám.

Jó hír is akad: a fertőzés lassul, és hétfőn az újonnan megfertőzöttek száma 20 százalékkal csökkent vasárnaphoz képest: 3062 esetet regisztráltak előző nap, míg hétfőn 2478-at.

Zhong Nanshan, Kína vezető szakértője a légzőszervi megbetegedések terén, aki a 2003-as SARS kitöréskor lett ismert, körülbelül másfél hete úgy nyilatkozott, hogy a járvány az akkori dátumhoz képest tíz napon belül fog tetőzni, és ezután az esetszámok növekedése is visszaesik majd. Ez remélhetőleg teljesen beigazolódik.

(Kép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.