Hogyan védekezhetünk a szárazság, és a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék ellen egyszerre?

2023 / 10 / 11 / Bodnár Barna
Hogyan védekezhetünk a szárazság, és a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék ellen egyszerre?
A nyári hőhullámok és aszályos időszakok után akár azt is hihetnénk, hogy idén őszre helyrebillent a természet egyensúlya. A látszat azonban közel sem ennyire ideális, az utóbbi években Békés megyében például nyaranta a talajvízszint 3 méterrel csökkent. Magyarország „kiszáradása” számos okra vezethető vissza, ám a jelenséget nem kell tétlenül szemlélnünk. A Wavin Magyarország, innovatív épületgépészeti vállalat szakértő segítségével járt utána, hogyan tehetők „klímabiztossá” a lakások, épületek, ipari létesítmények, vagy akár egész városok.

Magyarország területének 22,3 százaléka potenciális árvízi zóna – ez az egyik legmagasabb arány Európában – 34 százalékát pedig aszályok veszélyeztetik. Nem meglepő, hogy az önkormányzatok árvíz- és belvízkárok fedezésére fordított költsége éves szinten több tízmilliárd forintra rúg. A klímaváltozás jellegét előrejelző modellek szerint az évi átlagos csapadékmennyiség nem fog lényegesen módosulni, azonban annak időbeli eloszlásában kilengések várhatók: több lesz az extrém, nagycsapadékú nap, és ezzel egyidőben nyaranta a száraz időszakok is hosszabbá válnak. A hidrológusok, ökológusok és tájépítészek egyetértenek abban a legnagyobb kiterjedésű víztározó a termőtalaj lehetne, amely akár a csapadék kétharmadát is képes befogadni.

Egyre több a pusztító villámárvíz hazánkban is – mi áll a jelenség hátterében, és mit lehet tenni ellene? A villámárvizek előrejelzése szinte lehetetlen, ezért a jelenség hazánkban is jelentős veszélyt jelent. Megelőzése a szakértők szerint többek között a földművelési módszerek megváltoztatásával, illetve növények telepítésével lehetséges.

Dr. Szkordilisz Flóra, városklíma szakértő, várostervező szerint az elsivatagosodást alapvetően két módon lehet megakadályozni. Egyrészt, mintegy a természetet „utánozva”, az NBS (nature based solution) módszer alkalmazásával. Ez a betonfelületek csökkentését, illetve az olyan természetes alapanyagok használatát jelenti, amelyek kevésbé tartják meg, és sugározzák magukból a meleget. Az NBS módszer másik megoldása a „klímabiztos” növények telepítése.

A vízigényes pázsitok és örökzöldek helyett őshonos növényeket, gyümölcsfákat, például diófát érdemes ültetni,

amely télen nem árnyékol, ám nyáron természetes módon hűti a kertet, ráadásul a termése is értékes élelmiszer.

Mindemellett tudatos építészeti megoldásokkal is könnyen enyhíthetők a száraz, forró időszakok és a hirtelen, rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék hatásai. A zöldhomlokzattal, vagy zöldtetővel az esővizet „megköthethető” az épületek tetején. A Wavin kísérleti, „PolderRoof” projektjeiben például a „zöld”, füvesített vagy beültetett tetőszint alatt, attól egy szűrőréteggel elválasztva egy „kék” víztározó réteg kap helyet, amit vízzáró réteg választ el a tetőszerkezettől. A tetőből így okos, intelligens eszközökkel vezérelhető víztározó válik: az esővízet öntözésre, az épület hűtésére, vagy akár az épület mosdóiban is újrahasznosíthatjuk.

A rendszer ráadásul a meteorológiai előrejelzések, illetve a tetőn tárolt víz mennyisége és hőmérséklete alapján a lehető leghatékonyabban használja fel az értékes esővizet.

 

A tetők hő és hangszigetelőként is szolgálnak: 4 fokkal csökkentik az épületekben a hőmérsékeletet, és akár 10 decibellel képesek csökkenteni az utcáról beszűrődő zajt.

Klímakutató: Magyarországon a jövőben a nyár akár fél éven át is tarthat, 45 napos hőhullámokkal Naponta megdőlő melegrekordok, pusztító hőhullámok, aszály, árvíz, pokoli hőmérséklet. Szakértők segítségével jártunk utána, mi áll a szélsőséges nyári időjárás hátterében, és mi várható a közeljövőben, ami hazánk és bolygónk éghajlatát illeti.

Az esővíz telken belül tartásában segíthet a szikkasztó és -tározó blokk kialakítása is. A talajba ásott mezőkkel felfogható a lezúduló esővíz, ami később például öntözésre is használható. A víztározó blokkokat vízhatlan fóliával érdemes körbevenni, a szikkasztáshoz pedig geotextilt használni, ami átengedi a folyadékot a környező talajba. A két blokk összekötése gazdaságos és környezetbarát módon teszi lehetővé az esővíz felfogását és későbbi felhasználását. A Magyarországon jellemző éves csapadékmennyiség elegendő lehet egy 40 négyzetméteres konyhakert fenntartásához, és így egy négyfős család ellátáshoz.

(Borítókép: Getty Images/piranka)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.