Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?

2023 / 01 / 28 / Bobák Áron
Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?
A biometrikus azonosítás rendkívüli módon kényelmessé teszi a telefonok használatát, ugyanakkor ennek is megvannak a maga hátrányai: míg egy jelszó ideális esetben kizárólag a fejünkben létezik, az ujjlenyomatunkhoz már sokkal könnyebb hozzáférni, az arcazonosításhoz pedig az is elég, ha valaki elénk tartja a telefonunkat.

Ez a hétköznapokban nem sokat számít, hiszen a telefonunk lezárása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ha elveszítjük, mások ne tudjanak hozzáférni a készüléken tárolt személyes dolgainkhoz, ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor szükségét érezhetjük annak, hogy ideiglenesen kikapcsoljuk a biometrikus azonosítást. Az Egyesült Államokban például a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal munkatársai gyakran a telefonok tartalmát is ellenőrzik, ennek visszautasításához (amihez bárkinek joga van) pedig sokkal jobb tárgyalási pozíciót ad, ha tényleg csak mi vagyunk képesek feloldani a mobilt. A kérés megtagadását külföldiként azért érdemes alaposan végiggondolni, hiszen akár ki is utasíthatnak az országból, vagyis ha nincs rejtegetni valónk, valószínűleg jobb együttműködni a hatóságokkal.

A telefonunk biometrikus azonosításának kiiktatására iOS és Android esetében is létezik gyors és egyszerű megoldás, amivel egy-két mozdulattal lezárhatjuk a telefonunkat:

  • Androidos rendszernél nincs más dolgunk, mint hogy tartsuk lenyomva három másodpercig a bekapcsoló gombot, majd koppintsunk a lezárás ikonra. Ezután a telefonunkat kizárólag az általunk beállított jelszóval vagy mintával fogjuk tudni feloldani, az arcunkkal vagy ujjlenyomatunkkal nem tudjuk deaktiválni a képernyőzárat.
  • iPhone-ok és iPad-ek esetében az oldalsó gombot valamint az egyik hangerő-szabályozó gombot kell lenyomva tartanunk egészen addig, amíg meg nem jelenik a kikapcsoló csúszka, valamint a sürgősségi szolgáltatások csúcskái a képernyőn. A Cult of Mac szerint ujjlenyomat-olvasóval ellátott telefonoknál létezik ennél is egyszerűbb módszer, ugyanis elég a bekapcsoló gombot lenyomva tartani néhány másodpercig.

Az Apple készülékeinél működik az a módszer is, ha ötször megnyomjuk a bekapcsoló gombot, amivel aktiváljuk a vészhelyzeti üzemmódot, ekkor azonban érdemes rá felkészülni, hogy amennyiben az automatikus hívás be van állítva a telefonunkon, azt gyorsan vissza kell vonnunk, mielőtt még a készülék riasztaná a segélyszolgálatot.

Ez a cikk eredetileg 2021.09.05-én jelent meg a Rakétán.

(Borítókép: Getty Images)

Így rejthetünk el kényes tartalmú fotókat és videókat a Google Fotókban A Google újításának köszönhetően már létezik arra megoldás, hogy legféltettebb fotóinkat és videóinkat egy olyan mappába mentsük a Google Fotókban, amelyeket megvéd a telefon képernyőzára.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.