Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?

2021 / 09 / 05 / Bobák Áron
Hogyan zárjuk le a telefonunkat, hogy mások ne férhessenek hozzá?
A biometrikus azonosítás rendkívüli módon kényelmessé teszi a telefonok használatát, ugyanakkor ennek is megvannak a maga hátrányai: míg egy jelszó ideális esetben kizárólag a fejünkben létezik, az ujjlenyomatunkhoz már sokkal könnyebb hozzáférni, az arcazonosításhoz pedig az is elég, ha valaki elénk tartja a telefonunkat.

Ez a hétköznapokban nem sokat számít, hiszen a telefonunk lezárása elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ha elveszítjük, mások ne tudjanak hozzáférni a készüléken tárolt személyes dolgainkhoz, ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor szükségét érezhetjük annak, hogy ideiglenesen kikapcsoljuk a biometrikus azonosítást. Az Egyesült Államokban például a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal munkatársai gyakran a telefonok tartalmát is ellenőrzik, ennek visszautasításához (amihez bárkinek joga van) pedig sokkal jobb tárgyalási pozíciót ad, ha tényleg csak mi vagyunk képesek feloldani a mobilt. A kérés megtagadását külföldiként azért érdemes alaposan végiggondolni, hiszen akár ki is utasíthatnak az országból, vagyis ha nincs rejtegetni valónk, valószínűleg jobb együttműködni a hatóságokkal.

A telefonunk biometrikus azonosításának kiiktatására iOS és Android esetében is létezik gyors és egyszerű megoldás, amivel egy-két mozdulattal lezárhatjuk a telefonunkat:

  • Androidos rendszernél nincs más dolgunk, mint hogy tartsuk lenyomva három másodpercig a bekapcsoló gombot, majd koppintsunk a lezárás ikonra. Ezután a telefonunkat kizárólag az általunk beállított jelszóval vagy mintával fogjuk tudni feloldani, az arcunkkal vagy ujjlenyomatunkkal nem tudjuk deaktiválni a képernyőzárat.
  • iPhone-ok és iPad-ek esetében az oldalsó gombot valamint az egyik hangerő-szabályozó gombot kell lenyomva tartanunk egészen addig, amíg meg nem jelenik a kikapcsoló csúszka, valamint a sürgősségi szolgáltatások csúcskái a képernyőn. A Cult of Mac szerint ujjlenyomat-olvasóval ellátott telefonoknál létezik ennél is egyszerűbb módszer, ugyanis elég a bekapcsoló gombot lenyomva tartani néhány másodpercig.

Az Apple készülékeinél működik az a módszer is, ha ötször megnyomjuk a bekapcsoló gombot, amivel aktiváljuk a vészhelyzeti üzemmódot, ekkor azonban érdemes rá felkészülni, hogy amennyiben az automatikus hívás be van állítva a telefonunkon, azt gyorsan vissza kell vonnunk, mielőtt még a készülék riasztaná a segélyszolgálatot.

(Borítókép: Getty Images)

További cikkek a témában:

Így rejthetünk el kényes tartalmú fotókat és videókat a Google Fotókban A Google újításának köszönhetően már létezik arra megoldás, hogy legféltettebb fotóinkat és videóinkat egy olyan mappába mentsük a Google Fotókban, amelyeket megvéd a telefon képernyőzára.

Ezzel a módszerrel pillanatok alatt gyorsabbá teheted a telefonodat A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a böngésző gyorsítótárát időről-időre érdemes törölni a számítógép optimális működése érdekében, azonban a telefonunk esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a szabályról.

Így fogod tudni megadni, hogy a halálod után ki férjen hozzá az iPhone-odhoz Az Apple fontos újdonságot jelentett be a fejlesztői konferenciáján.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.