Nem várt akadályokba ütköztek a résztvevők a szimulált Holdon való versenyen

2022 / 04 / 01 / Bobák Zsófia
Nem várt akadályokba ütköztek a résztvevők a szimulált Holdon való versenyen
Késleltetés a kommunikációs kapcsolatban, lemerülő akkumulátorok, nem megfelelő fényviszonyok - számos probléma, amivel egy valódi holdraszállás után meg kell majd küzdeni.

Kihirdették az Európai Űrügynökség által indított holdjáró verseny első körének győzteseit, akik a következő szakaszban már egy luxemburgi helyszínen mérkőzhetnek meg egymással. Az első kör öt legjobbjai között megtalálható a svájci ETH Zürich, a kanadai Mission Control Space Services, a lengyel Łukasiewicz-PIAP, a német FZI Forschungszentrum Informatik és egy nemzetközi egyesület csapata is, akik sikerrel vették az ESA és az ESRIC (European Space Resources Innovation Centre) által előkészített akadályokat, amelyek egy repülőgép hangárban felépített szimulált holdi környezet részét képezték. A helyszínt 200 tonna lávakővel borították be és félárnyékos megvilágítást kapott, mivel a leendő holdraszállások színhelyén, a holdi sarkokon is hasonló környezettel és fényviszonyokkal szembesülnek majd az űrhajósok és a holdjárók irányítói.

A verseny egyik nehézségét ez a homályos környezet adta, amire nem minden csapat volt kellően felkészülve, az ESA kutatójának, Massimo Sabbatininek elmondása szerint többeknek nem volt megfelelő világítása az űreszközökön, mások akkumulátor problémákkal küszködtek vagy a késleltetett kommunikáció okozott számukra gondot. Ennek ellenére sokaknak sikerült elérniük a központi kráterhez, ami a célt jelentette a versenyben. A holdi Űrforrás Kihívás lényege, hogy segítsen a fejlesztőknek felkészülni a jövőbeli holdprogramokban való részvételre, amelyek során a robotok is nagy szerepet kapnak majd, mivel a távoli irányítású eszközökkel könnyebben lehet feltérképezni a helyszíni erőforrásokat.

"Ez nagyon hasznos lesz a jövőben: mikor, reményeink szerint, felállítunk egy stabil holdbázist a Hold felszínén, tudnunk kell, hol vannak a források azon a területen, ahol majd élni fogunk.

Pénzügyileg nem lenne felelősségteljes mindent a Földről magunkkal hozni, ezért bányásznunk kell a Holdon, előtte pedig ismernünk kell az erőforrások helyét." - mondta el Ania Losiak, a magyar Puli Team Puli Rocks (Rover assistance to human explorers) programjának résztvevője a versennyel kapcsolatban.

A versenyzők között nemcsak kerekeken gördülő roverekkel indultak a nevezők, hanem négylábú robotokkal is, így az Anybotics ANYmalja és a Boston Dynamics Spotja is teljesítette a kihívást a német csapat színeiben.

(Fotó: ESA)

Alakulnak a tervek, hogy hogyan fognak közlekedni a Holdon az asztronauták A NASA elmondása szerint nem a "nagyapáink holdjáróját" építik, amelyeket az Apollo-missziók korában használtak, hanem olyan modern űrjárműveket, amelyek a hosszú távú felfedezést is lehetővé teszik.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.