Nem várt akadályokba ütköztek a résztvevők a szimulált Holdon való versenyen

2022 / 04 / 01 / Bobák Zsófia
Nem várt akadályokba ütköztek a résztvevők a szimulált Holdon való versenyen
Késleltetés a kommunikációs kapcsolatban, lemerülő akkumulátorok, nem megfelelő fényviszonyok - számos probléma, amivel egy valódi holdraszállás után meg kell majd küzdeni.

Kihirdették az Európai Űrügynökség által indított holdjáró verseny első körének győzteseit, akik a következő szakaszban már egy luxemburgi helyszínen mérkőzhetnek meg egymással. Az első kör öt legjobbjai között megtalálható a svájci ETH Zürich, a kanadai Mission Control Space Services, a lengyel Łukasiewicz-PIAP, a német FZI Forschungszentrum Informatik és egy nemzetközi egyesület csapata is, akik sikerrel vették az ESA és az ESRIC (European Space Resources Innovation Centre) által előkészített akadályokat, amelyek egy repülőgép hangárban felépített szimulált holdi környezet részét képezték. A helyszínt 200 tonna lávakővel borították be és félárnyékos megvilágítást kapott, mivel a leendő holdraszállások színhelyén, a holdi sarkokon is hasonló környezettel és fényviszonyokkal szembesülnek majd az űrhajósok és a holdjárók irányítói.

A verseny egyik nehézségét ez a homályos környezet adta, amire nem minden csapat volt kellően felkészülve, az ESA kutatójának, Massimo Sabbatininek elmondása szerint többeknek nem volt megfelelő világítása az űreszközökön, mások akkumulátor problémákkal küszködtek vagy a késleltetett kommunikáció okozott számukra gondot. Ennek ellenére sokaknak sikerült elérniük a központi kráterhez, ami a célt jelentette a versenyben. A holdi Űrforrás Kihívás lényege, hogy segítsen a fejlesztőknek felkészülni a jövőbeli holdprogramokban való részvételre, amelyek során a robotok is nagy szerepet kapnak majd, mivel a távoli irányítású eszközökkel könnyebben lehet feltérképezni a helyszíni erőforrásokat.

"Ez nagyon hasznos lesz a jövőben: mikor, reményeink szerint, felállítunk egy stabil holdbázist a Hold felszínén, tudnunk kell, hol vannak a források azon a területen, ahol majd élni fogunk.

Pénzügyileg nem lenne felelősségteljes mindent a Földről magunkkal hozni, ezért bányásznunk kell a Holdon, előtte pedig ismernünk kell az erőforrások helyét." - mondta el Ania Losiak, a magyar Puli Team Puli Rocks (Rover assistance to human explorers) programjának résztvevője a versennyel kapcsolatban.

A versenyzők között nemcsak kerekeken gördülő roverekkel indultak a nevezők, hanem négylábú robotokkal is, így az Anybotics ANYmalja és a Boston Dynamics Spotja is teljesítette a kihívást a német csapat színeiben.

(Fotó: ESA)

Alakulnak a tervek, hogy hogyan fognak közlekedni a Holdon az asztronauták A NASA elmondása szerint nem a "nagyapáink holdjáróját" építik, amelyeket az Apollo-missziók korában használtak, hanem olyan modern űrjárműveket, amelyek a hosszú távú felfedezést is lehetővé teszik.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.